Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Budžeta studijas savā ziņā ir valsts aizdevums

Izskatās, beidzot ierēdņi būs sadzirdējuši uzņēmēju ilggadējos aicinājumus izglītības politiku veidot, balstoties uz reālo tirgus pieprasījumu, proti, mācīt tos speciālistus, kuri ir reāli nepieciešami darba tirgū, nevis balstoties uz pašu izglītību alkstošo pieprasījumu vai kādām modes tendencēm, kā dēļ rezultātā ilgstoši esam piedzīvojuši dažādu jomu speciālistu pārprodukciju, kas radīja divus negatīvus efektus – augstu bezdarba līmeni jauniešu vidū un vienlaikus kvalificētu darbinieku deficītu atsevišķās nozarēs, piemēram IT, inženierzinātnēs un tamlīdzīgi.

Aģentūra LETA ziņo, ka šogad lielākais valsts budžeta finansēto studiju vietu skaits Latvijas augstskolās paredzēts tieši IT, elektronikas, datorvadības un zinātnes studiju virzienos, – par 193 studiju vietām vairāk kā pērn. Kāpums paredzēts arī veselības aprūpes studiju virzienos, mehānikā, metālapstrādē. Domājams, potenciālie darba devēji var atviegloti uzelpot, jo parādās cerību stars beidzot atrast kvalitatīvus speciālistus. 

Tomēr bažas rada tas, vai visi šie par budžeta naudu izskolotie speciālisti paliks strādāt, dzīvot un attiecīgi arī maksāt nodokļus Latvijā, nevis izvēlēsies labāk atalgotu darbu citur Eiropā vai vēl tālāk. Protams, mēs dzīvojam brīvā valstī, kas nekādā mērā neierobežo pilsoņu izvēles un pārvietošanās brīvību, tajā skaitā arī tiesības izvēlēties labāk atalgotu darbu pat ārpus Latvijas. Taču ir viens svarīgs "bet" –

ja šīm studijām tiek tērēta valsts nauda, tātad mēs rēķināmies, ka turpmākajā darba dzīvē šis izskolotais jaunietis strādās un no savas algas nodokļus maksās Latvijā, "atpelnot" savā izglītībā ieguldītos līdzekļus.

Protams, tāpat kā biznesa darījumos, arī darbaspēka tirgus galvenie faktori ir abām pusēm pieņemams kompromiss par darba apjomu un atalgojumu starp darba devēju un darba ņēmēju. Un katrs ir tiesīgs piekrist vai nepiekrist. Tomēr nešķiet godīgi, ja budžeta grupā izglītojies jaunietis pēc studiju pabeigšanas kādu subjektīvu vai objektīvu iemeslu dēļ izvēlas darbu ārzemēs, tādējādi faktiski atsakoties turpmāk piedalīties šajā sistēmā un būtībā vājinot to, jo nepiedalās nākamo studētāju izglītošanas finansēšanā. Un te ir runa gan par IT speciālistiem, gan metinātājiem, gan medicīnas speciālistiem, gan jebkuru citu, kurš studējis par budžeta naudu.

Visticamāk, daudzi šo viedokli asi kritizēs, taču, manuprāt, būtu tikai godīgi, ja tiktu izstrādāta kārtība, kas noteiktu mehānismu, kādā veidā "budžeta" studenti "norēķinās" ar valsti par savu izglītību. Piemērs tālu nav jāmeklē, lai arī varbūt tas ir ne ļoti izdevies, – studiju kredīts tiem, kuri nav tikuši budžeta grupā. Taču arī šeit ir paredzēta iespēja, ka kredītu dzēš valsts, ja cilvēks izvēlas strādāt jomā, kas dod pienesumu valstij. Loģiski un godīgi. Ja izvēlies citu karjeras ceļu – nav problēmu, norēķinies ar banku pats, bet valsts tev arī neko nepārmetīs, ja brauksi prom. Manuprāt, studijas par budžeta naudu arī savā ziņā ir valsts aizdevums jaunietim, tikai mēs to nevēlamies tā uztvert. 

Top komentāri

Guntar
G
paklau, budžetnieku vecāki un vecvecāki nodokļus nemaksā, ja? viņi nav pelnījuši, ka bērns mācās par velti? tiešām nepietiek, ka pie mums sen jau ir maksas medicīna, gribas arī izglītības sistēmu piebeigt līdz galam? speziālists, domas gigants
Jūlija
J
Kas tad cits, ja ne darbs ārzemēs, atliek nabaga "izskolotam" par budžeta naudu inženierzinātņu absolventam, ja Savā valstī, jaunam speciālistam piedāvā darbus, labi ja par 500 - 700 EUR uz papīra???... Pārdošanas menedžeris saņem pat vairāk... Ja vien vispār spēj atrast brīvas vakances, jo mūsu valsts vīri ļoti "sekmē" ražošanas un rūpniecības attīstību ar dažādām aizvien jaunām nodokļu shēmām, kuras neļauj nevienam uzņēmumam plānot savu darbību pat uz niecīgiem 3 gadiem uz priekšu... Un tās ir rūpes par tik tiešām nepieciešamajiem darba tirgū speciālistiem?
Arturs Nagliņš
A
Kas notiek jaunā latvieša paurī, ja viņš saka "Budžeta studijas savā ziņā ir valsts aizdevums". Kāds valsts aizdevums? Kur tas puisis ir skolojies? Trulībā pie klozetu tirgotāja? Kāpēc viņš neko nesajēdz par valsti, valsts budžetu, sociālo sfēru, sociālajām programmām, izglītības finansēšanu sociāli politiski attīstītās valstīs? Vai tādu analfabētu drīkst pieņemt darbā medijā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē