Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bunkus: Arī Latvijā ir daudz cilvēku, kurus nomoka parādsaistību pret valsti radīts bezmiegs

Latvijā vēl tikai plāno ieviest nodokļu amnestijas jeb Nodokļu atbalsta pasākumu likumu, kas paredzēs iespēju nodokļu parādniekiem nomaksāt parāda pamatsummu, nesedzot (vai tikai daļēji sedzot) soda naudas summu.

Saeimā šis likumprojekts jau divos lasījumos apstiprināts, un plānots, ka tas varētu stāties spēkā šā gada 1. jūnijā jeb, citiem vārdiem, tūlīt pēc tam, kad būs noslēdzies cits patlaban notiekošs process - nulles deklarāciju iesniegšana. Kā zināms, tajās iedzīvotājiem ir iespēja arī beidzot deklarēt ienākumus, kuri savulaik, iespējams, gūti puslegāla biznesa ceļā vai kā citādi, nenomaksājot par šiem ienākumiem nodokļus. Jāatgādina, ka nodokļu likme par iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem laika posmā no 1991. gada 1. janvāra līdz 2007. gada 31. decembrim ir 15%. Līdz ar to abi procesi ir savā ziņā saistīti.

Uzreiz gan jāuzsver, ka iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšana, norādot tos nulles deklarācijā, ir brīvprātīga - to var darīt, ja kāds vēlas legalizēt savus skaidras naudas uzkrājumus, par kuriem valsts iestādes līdz šim neko nav zinājušas. Nodokļu atbalsta pasākuma likums dos iespēju uzņēmējiem un fiziskajām personām atbrīvoties no nokavējuma naudas un soda naudas 90% apmērā par jau aprēķināto vai uzrēķināto nodokli. Šis likums varētu būt risinājums, piemēram, personām, kuras Valsts ieņēmumu dienests vaino spekulācijās ar nekustamo īpašumu. Jāuzsver, ka nodokļu nomaksa būs vienreiz veicams pasākums.

Saskaņā ar iecerēto likumu tas tiks attiecināts uz iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmumu ienākuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli, akcīzes nodokli, muitas nodokļiem un tiem līdzvērtīgiem maksājumiem, tāpat arī uz valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, dabas resursu nodokli un nekustamā īpašuma nodokli. Likumā paredzēts noteikt dažādus nodokļu atmaksas termiņus - atkarībā no nomaksājamo nodokļu apmēra šis periods būs no viena līdz pieciem gadiem. Turklāt nodokļu parādu būs iespējams sadalīt vienādos maksājumos, veicot maksājumu vismaz reizi mēnesī.

Jāatzīst gan - kamēr Latvijā tikai gatavojas nodokļu amnestijas ieviešanai, pasaulē šādas programmas nav nekas jauns, un to rezultāti ir gana efektīvi - gan no valsts, gan iedzīvotāju viedokļa, ļaujot nodrošināt līdzekļu atgriešanos legālā apritē.

Itālijā kopš 2009. gada nogales tiek piedāvāta iespēja deklarēt iepriekš neuzrādītās naudas summas, kas turētas ārvalstu kontos vai uzkrātas skaidrā naudā. Lai to izdarītu, iedzīvotājiem valsts kasē jāiemaksā visai niecīga daļa no uzrādītās summas - 5%. Šāds Itālijas valdības lēmums gan izsauca arī negatīvu reakciju - nodokļu amnestijas pretinieki uzsvēra, ka tas vēl vairāk veicinās noziedzības uzplaukumu valstī. Tikmēr nodokļu amnestijas aizstāvji apgalvoja, ka tas ļaus mazajiem uzņēmumiem ekonomiskās krīzes laikā noturēties virs ūdens. Pieredze rāda, ka nodokļu amnestijas programmas ietvaros trīs mēnešos valsts kasē tika iemaksāti aptuveni 80 miljardi eiro. Taču saskaņā ar Itālijas centrālās bankas aplēsēm valsts iedzīvotāji 2009. gadā ārvalstu bankās turējuši kopumā 500 miljardu eiro lielus naudas līdzekļus, par kuriem līdz šim netika maksāti nodokļi.

Savukārt Lielbritānijā nodokļu amnestija attiecas nevis uz visiem iedzīvotājiem, bet gan uz atsevišķu profesiju pārstāvjiem. Nodokļu amnestija paredzēta augsta riska profesiju pārstāvjiem, kuri lielākoties darbus veic privāti, piemēram, elektriķiem, ļaujot bez jebkādas soda naudas nomaksāt nodokļu parādus, kas izveidojušies vai nu neuzmanības, vai tīšas nodokļu nemaksāšanas dēļ. Šogad vēstules ar aicinājumu nomaksāt nodokļus izsūtītas vairāk nekā 50 tūkstošiem elektriķu visā Lielbritānijā. Iepriekšējos gados līdzīga iespēja tika dota, piemēram, santehniķiem, ļaujot valstij šādā veidā iekasēt vairākus simtus miljonu mārciņu.

Veiksmīga nodokļu amnestijas programma īstenota arī Lihtenšteinā, kur programmas laikā 2009. gadā iepriekš nenomaksāto nodokļu veidā iekasēti vairāk nekā 140 miljoni mārciņu. Lihtenšteinas nodokļu parādniekiem gan bija jārēķinās ar soda naudu 10% apmērā, taču bija garantēts, ka nodokļu maksātājiem netiks izvirzītas apsūdzības.

Dažādi nodokļu amnestijas nosacījumi un programmas ir ļoti izplatītas ASV. Piemēram, Kalifornijas štatā nodokļu amnestijas iespēja pēdējoreiz bija pieejama laika periodā no 2011. gada 1. augusta līdz tā paša gada 31. oktobrim. Ikvienam, kas vēlējās deklarēt neuzrādītos naudas līdzekļus, bija iespēja to izdarīt bez soda naudas nomaksas. Kalifornijas štata varas iestādes šajā periodā atcēla visus iespējamos sodus apmaiņā pret pilnu nodokļu samaksu. Tiesa gan, amnestija neattiecās uz tiem iedzīvotājiem, kuriem jau bija ierosināta izmeklēšana saistībā ar nodokļu nemaksāšanu.

Tikmēr Arizonas štatā 2011. gadā iedzīvotājiem bija iespēja bez soda naudas nomaksāt nodokļus, kuri nebija nomaksāti no 2004. līdz 2009. gadam. Nodokļu amnestija šajā štatā attiecās gan uz privātpersonām, gan arī uz uzņēmumiem. Nodokļu amnestija neattiecās uz tām personām vai uzņēmumiem, kuru finanšu darbības jau tika izmeklētas saistībā ar kriminālām darbībām.

Daudzi ārvalstu mediji, rakstot par nodokļu amnestijas programmām, uzsver, ka, nomaksājot nodokļus, iedzīvotāji naktīs varēs mierīgāk gulēt un nebaidīties par taisno tiesu, kas var vērsties pret viņiem. Domājams, arī Latvijā ir gana daudz cilvēku, kurus nomoka parādsaistību pret valsti radīts bezmiegs. Tāpēc, lai cilvēki varētu mierīgi gulēt, Nodokļu atbalsta pasākuma likumam jāstājas spēkā iespējami ātrāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē