Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ik gadu pārsteidz pašas sabiedrības divkosība, jo, cienījamie līdzpilsoņi, kurš gan cits visu pārējo gadu visus šos mēslus izkaisa? Kādi ļaunie trešie spēki?

Gadu mēslo, dienu tīri

Jau atkal tuvojas diena, kad daudzi priecīgi un draudzīgi ņems cimdus, grābekļus un cirvjus, lai, kopīgai darba dziesmai skanot, dotos kolektīvā ierindā satīrīt ceļmalas, mežus, piemājas parkus un daudzus citus iepriekšējā gada laikā "visādu tipiņu" piemēslotos Latvijas nostūrus. Jā, es tiešām ironizēju par Lielo talku, kas vēl jo vairāk ironiski šogad iekrīt tik zīmīgajā vidējai un vecākajai paaudzei labi zināmā proletariāta vadoņa un visu oktobrēnu vectētiņa Iļjiča dzimšanas dienā, kas padomju laikos bija ierasta darbaļaužu talkas diena.

Es neesmu pret tīrību un kārtību. Arī man patīk atpūsties pie dabas un baudīt Latvijas burvību tīrā, sakoptā vidē, kur nemētājas izdzertas un vientulībā pamestas divlitrīgās alus pudeles vai nevienam nevajadzīgi kļuvuši televizori, automašīnu riepas, būvgruži vai, nedod Dievs, mucas ar nenosakāmas izcelsmes smirdošu šķidrumu. Piekritīsiet – šādu ainu varam vērot cauru gadu jebkurā Latvijas vietā.

Tomēr ik gadu pārsteidz pašas sabiedrības divkosība, jo, cienījamie līdzpilsoņi, kurš gan cits visu pārējo gadu visus šos mēslus izkaisa? Kādi ļaunie trešie spēki? Sliktie politiķi vai bioteroristi? Nebūt ne! Mūsu pašu bāleliņi un tautumeitas vien ir tie Cūkmena strostētie dabas nedraugi, kuri aizbrauc pie dabas, patīkami pavada dienu savu mīļo lokā, bet dienas noslēgumā nevīžo aiz sevis sakopt vietu, kur guvuši pozitīvas emocijas.

Protams, ka ne jau visi esam netīrīgi. Tomēr – ja paskatīsimies to kubatūru Homo sapiens radīto mēslu, ko ik gadu Lielās talkas laikā savācam, rodas neviltots jautājums: cik liela daļa sabiedrības vispār aiz sevis sakopj?

Kopš bērnības man vārds "talka" asociējas ar pavisam ko citu – visvairāk ierasto siena talku vai kartupeļu talku –, respektīvi, došanos palīgā kādiem tuvākiem vai tālākiem radiem, draugiem vai paziņām paveikt kādus lielākus, pašu spēkiem ne tik viegli paveicamus darbus, kas beigās rada prieku palīdzētājiem un arī saimniekiem. Taču nekad atbraukušajiem talciniekiem saimnieki nelika savākt pašu radītos mēslus (jo tādu vienkārši nebija). 

Ja izbeigsim paši visu gadu piedrazot Latviju, Lielās talkas dienā mums atliks laiks paveikt tiešām diženas lietas, jo nebūs jāvāc dažāda veida un izcelsmes mēslus, bet būs iespēja sakopt ainavu, padarīt to skaistāku un baudāmāku, kā tagad moderni ir teikt – piešķirot tai pievienoto vērtību. Tas ir līdzīgi kā valsts sistēmā – kad paši izbeigsim valsti piedrazot ar korupciju, zagšanu un savtīgu interešu īstenošanu, nebūs jātērē laiks šīs drazas apkarošanai, bet tā vietā varēsim veidot valsti un sabiedrību labāku. 

Top komentāri

reptilis
r
Vispār - tīrs ir ,kur nemēslo....,nevis piemēslo un tad vāc ! Bet daudzi cilvēki ir lieli cūkas ....viens cūcības veids man krīt ""uz nerva"" - tie ir benzīntaku vienreizlietojamās kafijas krūzes un maizīšu iepakojumi,kuri tiek mesti pa automašīnu logiem....,kā arī produktu piegādātāju veikaliem mašīnu šoferi izmet atkritumus ceļmalas mežiņos.....skumji,bet nācās aizrādīt pat labam paziņam,ka mest kafijas krūzītes pa logu ir cūcība....vismaz nosarka un ceru,ka vairāk tā nedara.
Žans
Ž
Tie, kas piedrazo, tie taču ir pavisam citi cilvēki, nekā tie ,kas iet sakopt. Jā, mūsu kaimiņi, līdzcilvēki, tepat blakus dzīvojošie. Bet gan jau viņi nelasa šo portālu , par šādām pamācībām viņiem nospļauties. Laikam jau paaudzēm jānomainās. Un arī tad nav teikts, ka dažiem vēl gēnos nebūs tā piedrazošanas sērga. Vienkārši, ja riebjas skatīties uz atkritumiem ceļmalās uc., tad jāiet savākt, nav variantu. Tie , kas nometa, jau nesavāks.
Piekrītu
P
Paldies, Guntar, precīzi manas domas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē