Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Gaidām pīlādža mietu

Pērn piedzīvojām, šķiet, vēl nebijušus skandālus ap Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kas būtiski iedragāja nodokļu administrācijas jau tā ne īpaši pozitīvo reputāciju nodokļu maksātāju acīs. Savā ziņā tomēr negaidīti VID pameta iepriekšējā iestādes vadītāja Ināra Pētersone, turklāt ļaujot noprast, ka viņa amatu pamet ne aiz laba prāta.

Savukārt pirmais mēģinājums atrast jaunu VID vadītāju izgāzās ar lielu troksni, kad kandidātei Ingai Koļegovai pēkšņi skapī tika atrasts skelets, kas viņai tajā pašā laikā netraucēja vadīt Valsts vides dienestu ne pirms tam, ne arī tagad – tātad secināms: skeletam bija nopietni iebildumi pret viņas nonākšanu VID vadībā. Un tikai pašās gada beigās samērā mierīgi par VID ģenerāldirektori apstiprināja Ilzi Cīruli, kura nāk no privātā sektora, un šķiet, viņas skapī pārmaiņu pretiniekiem neviens  īsti noderīgs skelets nav iezadzies. Vismaz publiski par to nav dzirdēts.

Taču stāsts ne par skeletiem vai krēsliem. Stāsts ir par mūsu visu kopīgo naudu, kuras tik akūti pietrūkst veselībai, drošībai, ceļiem, izglītībai un visam pārējam – par nozagtajiem simtiem miljonu nodokļu eiro. Politiķi un atbildīgo institūciju vadītāji par to šausminās, nosoda un kritizē, tomēr organizētā nodokļu noziedzība turpina zelt, jo ne jau kaismīgas runas un solījumi, bet reāli darbi spēj iecirst pīlādža mietu šo sabiedrības vampīru sirdīs. Darbību kopums ir milzīgs, bet efekts – niecīgs.

Problēmas sakne slēpjas niansē, ka lielā mērā katrs pa sevi visi darbojas un rosās, bet iztrūkst šo darbību koordinēšanas.

Diemžēl arī līdzšinējā publiski redzamā VID darbība vairāk pielīdzināma sīkmanībai, kad cilvēkiem piekasās par nebūtiskām kļūdām vai paviršībām, tam bezjēdzīgi tērējot gan naudu, gan cilvēku darbu. Būtībā ņemšanās notiek ar tiem, kuri nodokļus maksā un līdz ar to arī ir VID acu priekšā, tajā pašā laikā tie, kuri zog un netaisās maksāt vispār neko, ir jāmeklē, jāizskaitļo un jāpieķer – te vairāk jāpastrādā, jāpieceļas no sava siltā krēsla. Jo blēži nenāk uz VID, viņi ar līkumu iet gan likumiem, gan VID, gan citiem tiesībsargiem.

Gan premjers, gan finanšu ministre piekrīt, ka nodokļu krāpšanas mafijas darbību milzīgais mērogs uzskatāms par valsts apdraudējumu. Šāds viedoklis ir pozitīvs, taču nepietiekams signāls. Pērn daudz parunāts, šogad jāseko konkrētai rīcībai – asai, precīzi mērķētai un rezultatīvai. Ja šogad rokudzelžus uzliks kaut vai desmit lieliem nodokļu zagļiem, esmu pārliecināts, iekasēto nodokļu apjoms pieaugs vismaz par 20%. Ja nedarbojas līdzšinējais mehānisms "burkāns un pātaga", tad jāīsteno "mājiens ar mietu". Politiķi ir izšķirošas izvēles priekšā. Un atpakaļceļa nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē