Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Inteliģentās dūru cīņas

Pēdējo nedēļu notikumi izglītības druvā liek uzdot jautājumu izglītības un zinātnes ministram un valdībai kopumā – uz kurieni tad īsti mēs stūrējam savas valsts izglītības mašinēriju un vai kādam ir skaidra vīzija par to, kāda būs valsts izglītības sistēma pēc desmit gadiem?

Divi skaļākie – es gribētu tomēr teikt – skandāli ir izvērtušies saistībā ar Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) iecerēto reorganizāciju jeb faktiski tās likvidāciju un Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) rektora problēmām ar latviešu, respektīvi, valsts valodas nezināšanu. Tie izgaismo kādu būtisku problēmu, proti, nozarē iztrūkst stratēģiska un strukturēta plāna par sistēmas uzlabošanu. Iespējams, plāns ir un kādam tas ir zināms, taču sajūta ir tāda, ka daudzi lēmumi, kas sev līdzi nes būtiskas izmaiņas, pirms to pieņemšanas tiek apspriesti pārāk šaurā lokā, bieži pat neiesaistot darba procesā tos, kurus šie lēmumi skars vistiešākajā veidā.

RPIVA reorganizācijas jautājumā, šķiet, lielākās studentu un mācībspēku bažas ir par to, vai pēc augstskolas pievienošanas Latvijas Universitātei (LU) saglabāsies pašreizējās RPIVA studiju vietas, tajā skaitā astoņas reģionālās filiāles. Taču šīm bažām pretī ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) publiskie solījumi, ka RPIVA studiju sistēma paliks arī pēc iekļaušanas LU struktūrā. No vienas puses, varētu pārmest IZM vadībai pārāk nepietiekamu iecerētās rīcības izskaidrošanas darbu gan pašai RPIVA, gan pašvaldībām, gan sabiedrībai kopumā. Taču, no otras puses, mūsu augstākās izglītības sistēmas sakārtošanas nepieciešamība jau sen tiek akcentēta kā svarīgs priekšnoteikums jauniešu konkurētspējas paaugstināšanai ne tikai Latvijas, bet arī visas Eiropas līmenī. Vienlaikus IZM būtu svarīgi paskaidrot kādu būtisku niansi šajā tracī – ir vai nav pamats runām par to, ka RPIVA pievienošanas LU mērķis esot glābt bēdīgo LU finanšu situāciju. Ja šīs runas ir patiesība, tad gan varētu būt nopietns pamats apšaubīt RPIVA reorganizācijas procesu šādā griezumā.

Dažus jautājumus raisa arī otrs tracis saistībā ar REA rektora latviešu valodas nezināšanu, proti, kāpēc šis Andresa Pālzova kunga trūkums nācis gaismā tieši tagad, nevis pirms desmit gadiem? Un vienlaikus otra nianse – kas vai kuri lika ministram tik krasi mainīt domas šajā jautājumā? Lai gan uzskatu, ka jebkuras Latvijas augstskolas vadītājam būtu jāspēj sazināties valsts valodā (un kā noprotams, pamatzināšanas šim kungam esot), vienlaikus tomēr gribētos zināt, vai IZM ir 100% pārliecība par visu skolu un bērnudārzu izglītības darbinieku latviešu valodas prasmēm atbilstošā līmenī.

Top komentāri

Nenovērtētais
N
Tiek atdotas būtiskas nacionālas valsts augstākās izglītības pozīcijas.
reptilis
r
Es domāju,ka konkurences uzlabošanai un jaunas gaišās nākotnes gaidās mums ir jāsper radikāls solis - jāpāriet uz starptautisko saziņas valodu jau no bērnudārza līmeņa. Latviešu valodu lai lieto visādi frīki Brīvdabas etnogrāfiskajā muzejā tūristu izklaidēm. Es domāju,ka tas tikai konsolidēs mūsu sabiedrību,jo arī ""krievvalodīgie"" to uzņems ar sajūsmu,ka nebūs jāmācās kaut kāda ""ķēķa""un ""cūkganu"" valoda,bet nopietna visus vienojoša un saliedējoša starptautiska valoda!
Pavalsts Likvidētais
P
Problēma ir, ka tehnoloģijas laikmets ir tikai kādu 200 g ilgs laika terminš iekavās. Iekavas šobrīd slēdzas, un to labi ievērojuši un zin liela daļa Latvijas un Eiropas iedzīvotaji, ja ne valdības. Ar vien lielāka centralizācija pierādijās nedarbojās Padomijā, un nedarbojas ne ES, ne ASV. Gūtem pietrūks smadzenes domāt ārpus papira maisam, ko uzvilcis sev galvā. Diena savu abonentu skaitli nepalielinās tirgojot saviem lasītājiem pagājuša laikmeta orientācijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē