Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Mūsu "sliktklājības" cēlonis nav tikai finanšu trūkums

Naudas nav. Bet turieties!

Tiklīdz sākas diskusijas par ilgstoši sāpīgajām problēmām – vai tie būtu autoceļi, izglītība, uzņēmējdarbība, veselība vai sociālie jautājumi –, būtiskākais arguments, ar kuru tiek skaidrota nekārtība nozarē, ir ierasti tradicionālais – nav naudas!

Protams, šis faktors ir spēcīgs arguments, lai attaisnotu valsts un pašvaldību mazspēju pildīt savu pienākumu pret nodokļu maksātājiem, jo finansējuma deficīts un tā radītās sekas valstī ir labi zināmas katram. Tomēr, kaut mazliet vairāk iedziļinoties šā pseidoargumenta būtībā, nevar nepamanīt, ka no šā caurā maisa ārā rēgojas sarūsējis īlena gals, proti, īstais mūsu "sliktklājības" cēlonis ir nevis finanšu trūkums, bet gan tas, ka joprojām valsti un pašvaldības nereti vada cilvēki, kuriem ir niecīga saprašana par to, kā jāsaimnieko efektīvi un loģiski, bet galvenais – valstiski atbildīgi un sistēmiski. Arī ar mazu finansējumu.

Latvijā ir salīdzinoši mazs nodokļu maksātāju skaits, bet nodokļu ieņēmumus vēl pamatīgāk samazina krāpnieku nesodītā šeptēšanās, kas nebūtu iespējama tādos apmēros, ja valsts pārvaldē strādājošie savus pienākumus pildītu pēc labākās sirdsapziņas, nevis pastāvīgi vaimanātu par resursu trūkumu. Taču galvenie atbildīgie par mūsu "sliktklājību" ir tie, kuriem deleģētas tiesības plānot un lemt, bet kuri tajā pašā laikā reālu darbu vietā drukā bezjēdzīgas daudzlapu ķeksīša "stratēģijas", kam nav ne seguma, ne jēgas ilgtermiņā.

Skaidri redzams – daļa no šiem lēmējiem amatos nokļuvuši nejaušības pēc un viņiem nav ne kompetences, ne arī drosmes pieņemt lēmumus, kas sākumā varbūt būtu sāpīgi, tomēr ilgtermiņā dotu taustāmu rezultātu. Līdz šim lēmumi bijuši tikai sāpīgi.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers nesenā intervijā ātri pamanīja, kā pārsteigumā iepletās manas acis, kad viņš atklāja, ka ir prokurors, kuram vienlaikus bijis jāpārrauga 3000 izmeklēšanas lietu, tā iezīmējot katastrofālo resursu trūkumu pat tādā institūcijā kā Ģenerālprokuratūra. Kalnmeiers gan toleranti nepiekrita manai hipotēzei, ka šāda situācija ir apzināta tiesībsargājošo iestāžu novājināšana, tomēr manu pārliecību par šāda fakta esamību viņa tolerance nemazināja. Taču nav runa tikai par tiesībsargiem. Problēmas ir visur – pārstrādājušies un nenovērtēti skolotāji, mediķi, ugunsdzēsēji. Šo uzskaitījumu var turpināt bezgalīgi, klāt pievienojot gaušanos par sliktajiem autoceļiem, rindām uz bērnudārziem, niecīgajām pensijām.

Diemžēl mūsu politiķu attieksmi pret valsti spilgti raksturo Krievijas premjera spārnotā frāze: "Naudas nav, bet jūs turieties!"

Top komentāri

smart
s
Ziemeļvalstis caur valsts un pašvaldību budžetiem pārdala pat vairāk kā 50% no IKP, ASV un Rietumeiropā šis rādītājs ir ap 40%, Latvijā - 27% no IKP. Līdz ar to mēs redzam, ka Latvijā publiskais sektors tīri objektīvi nevar piedāvā normālus pakalpojumus - sakot ar skolas un augstskolas izglītību, veselības aprūpi, kultūru, sociālo nodrošinājumu, mūžizglītību un pārkvalifikāciju un beidzot ar valsts atbalstu inovatīvu biznesu uzsākšanai un valsts drošību.
smart
s
Latvijas problēma ir nevis nodokļu likmes, bet gan tas, ka Latvijā ir regresīvais nodoklis. Anglijā bagātnieki maksā 40% no visiem ienākumiem, Latvijā bagātnieki maksā labi ja 10% no dividendēm un obligācijām (ja tās ir ES valstu obligācijas, tad 0%), Latvijā bagātniekiem ir nodokļu atlaides savu "labdarības" projektu finansēšanai, Latvijā nabadzīgie cilvēki par visvienkāršāko pārtiku maksā visaugstāko PVN likmi, bet luksus apģērbu var nopirkt tax free veikalos, arī luksus automašīnas iegādājas shēmojot nemaksājot nodokļus.
smart
s
Latvijas vienīgā izeja ir progresīvais nodoklis. Saprotiet pareizi - tā nav izvēle "gribam vai nē", tā ir izvēle "būt vai nebūt". Ja Latvija netiks ieviest progresīvais nodoklis un netiks ieviesti Ziemeļvalstu labklājības valstu standarti visai sabiedrībai, tad es neredzu veidu un scenāriju, kā šī valsts var turpināt pastāvēt. Es vienkārši neredzu pastāvēšanas jēgu un praktiskos scenārijus!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē