Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uzņēmējs: Latvijā integrācija bijusi veiksmīgāka nekā ASV

Latvijā integrācija izrādījusies daudz veiksmīgāka nekā ASV, kas tiek minēta kā šīs jomas piemērs, intervijā žurnālam Kapitāls norāda metālapstrādes kompānijas Severstaļlat valdes priekšsēdētājs un ģenerāldirektors Andrejs Aleksejevs.

"Pirms 20 gadiem tika atjaunota Latvijas valsts nacionālā neatkarība, un visu šo 20 gadu laikā šeit pastāv multikulturāla kopiena, kas pieturas pie zināmiem kopīgiem principiem, kurai ir vienāda izpratne par tādām kopīgām vērtībām kā brīvība un neatkarība. Šī kopiena balstās uz sociālu iecietību un empātiju, uz iecietību pret atšķirīgu viedokli, tātad vienmēr saglabājas iespēja dialogam," akcentē uzņēmējs.

Viņš norāda, ka Latvijas iedzīvotāji pērk produktus vienos un tajos pašos veikalos, dzīvo vienās un tajās pašās mājās, uzpilda automašīnas vienās un tajās pašās degvielas uzpildes stacijās, kopā svin dažādus svētkus - Jāņus, Masļeņicu, Latvijas Republikas proklamēšanas dienu.

"Tāpēc es apgalvoju, ka, neskatoties uz to, kas tiek runāts, Latvijā tomēr pastāv multikulturāla sabiedrība," uzsver Aleksejevs.

Kā piemēru viņš min ASV - līdztekus tam, ka pastāv kopīga brīvības un neatkarības izpratne, šajā valstī var atrast mononacionālās kultūras piemērus - Hārlemu, Čainataunu, Braitonbīču.

"Un šis ir tās demokrātijas piemērs, kas tiek vērtēts kā ļoti pareiza sabiedrības integrācija. Tā Savienotajās Valstīs tiek īstenota, bet Latvijā, manuprāt, integrācija izrādījusies daudz veiksmīgāka," uzskata uzņēmējs.

Viņš pauž satraukumu par patlaban vērojamo tendenci, ka atsevišķi cilvēki, rīkojoties savās interesēs, mēģina mainīt izveidojušos mierīgo situāciju Latvijā.

"Kamēr ir cilvēku kopiena, kas komunicē vienā valodā, atbalsta vienu kultūru un kurai ir vieni un tie paši valsts simboli, tikmēr pastāv arī valsts. Ziniet, tas taču ir vecs Bībeles stāsts: cilvēki runāja vienā valodā, viņiem viss bija labi, viņi lepojās paši ar sevi un sāka celt Bābeles torni, lai sasniegtu debesis. Un kā Dievs viņus sodīja? Viņš sadalīja cilvēkus, dodot tiem vairākas valodas, un viņi nevarēja saprasties savā starpā," norāda Aleksejevs.

Lai izveidotu plaukstošu valsti, viņš aicina dzīvot šodienā, nevis vakardienā. Nepieciešams saprast, ka ciešanas to 70 gadu laikā, kad sestdaļā Zemeslodes valdīja komunistiskais režīms, piedzīvojušas dažādas tautas un valstis.

"Teikšu godīgi - kad man Krievijā sāk stāstīt par latviešu strēlniekiem un prasa, kas es esmu - latvietis vai krievs -, saku, ka esmu latviešu tautas krievu dēls," stāsta uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē