Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Varas mazspējas paraugs

Veselības aprūpes nozares ilgstoša klibošana nu jau ar abām kājām nevienam nav noslēpums, un šobrīd atkal parādās "ģeniālas" idejas, kur atrast papildus nepieciešamo finansējumu, lai uzliktu kārtējo ielāpu caurajam veselības budžeta maisam.

Ierēdņi un tiem pietuvinātie tālu meklēt īpaši nepiepūlas un pēc savas izpratnes atraduši veidu, kā papildināt pamatbudžetu, no kura finansē arī veselības nozari.

Jau atkal šie "speciālisti" nav atraduši neko prātīgāku budžeta cauruma lāpīšanai, kā palielinot nodokļu slogu tiem, kuri tos maksājuši, maksā un maksās, kamēr makā vēl būs nauda. Proti, Veselības ministrijas valsts sekretārs (kādreizējais VID vadītājs) Kārlis Ketners sarunā ar Dienas Biznesu paudis: "Jau vairākus gadus valsts pamatbudžets, no kā tiek finansēta arī veselības aprūpe, ir ar deficītu. Līdz ar to finansēt uz deficīta rēķina vienu no pamatfunkcijām nav loģiski. Lai sabalansētu pamatbudžetu, bez PVN celšanas iztikt nevaram. Esmu par divu procentpunktu palielinājumu, lai PVN pamatlikme būtu 23% apmērā."

Tajā pašā laikā viņš arī sēj nesaprotamu skepsi, ka PVN krāpšanas shēmu – kas ir viens no lielākajiem budžeta cauruma iemesliem – izskaušana ir neiespējama, tādējādi pēc Ketnera paustā sanāk, ka valsts izvēlas vieglāko ceļu – nevis rūpēties par likumpārkāpēju izskaušanu, bet gan vēl paņemt no tiem, kuri maksā, jo kur gan viņi liksies. Protams, tāda "nenozīmīga" nianse kā vajadzība veikt kvalitatīvu un vispārēju valsts pārvaldes funkciju auditu un skrupulozi izskaust funkcijas, kas absolūti nelietderīgi "apēd" nodokļu naudu, tādējādi atrodot miljoniem eiro akūti svarīgajām funkcijām, vispār netiek iekļauta dienas kārtībā.

Ir viegli apelēt pie cilvēciskām jūtām un ar skaļām populistiskām frāzēm likt sabiedrībai izvēlēties starp mazāko un lielāko ļaunumu, bet ir daudz grūtāk mainīt gadu desmitiem ierasto praksi, kad valsts pārvalde jūtas kā personīgās valstiņas karaļnama galms, kas dzīvo savu elitāri pārtikušo dzīvi, maksā viens otram dāsnas prēmijas, ik pa laikam pārdala ietekmi, tajā pašā laikā nespēj (bet, visticamāk, negrib) īstenot dzīvē savu ierasto frāzi, ka viņi taču esot tautas kalpi. Protams, veselībai naudu vajag akūti, tomēr ļoti gribas atgādināt šiem "galminiekiem", ka arī godīgās sabiedrības daļas maciņš nav bezizmēra un var pienākt brīdis, kad arī pagaidām vēl kaut cik maksātspējīgajiem pilsoņiem būs jāizvēlas – pabarot ģimeni vai apmaksāt "tautas kalpu" neremdināmo kāri pēc dzīrēm mēra laikā. Diemžēl jāsecina – šīs ierēdņu runas un aktivitātes liecina par kārtējo varas mazspējas paraugdemonstrējumu.

Top komentāri

Trollis JT
T
Ja valsts nevar apstādināt PVN izkrāpējus, tad jāsecina, ka valsts un krāpnieki ir uz vienu roku.
viesis
v
Mjā, interesanti tas, ka Latvijas finanšu ministrijā jau ilgstoši uzskata, ka tie paņēmieni, ko pret PVN izkrāpējiem izmanto, piemēram, Igaunijā, Latvijā neesot lietderīgi, un Latvijā vienīgās zāles pret krāpniekiem ir- palielināt nodokļus..... diez, kāpēc tā?
reptilis
r
Kāpēc tik maz?...,ja būtu PVN 50%,tad visas Latvijas problēmas būtu atrisinātas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē