Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Lepni stāvēt pakalnā un zīmēt vīzijas ir skaisti, bet diezgan bezjēdzīgi un savā ziņā arī bīstami

Vīziju karaļvalsts

Uzņēmējdarbības vide un tautsaimniecība kopumā Latvijā, šķiet, vēl nekad iepriekš nav bijusi tik nedroša, neprognozējama un miglā tīta, kā tas izpaužas pašreiz, kad politiķi atkal runā par vīzijām, kurām patiesībā bija jābūt realizētām jau vismaz pirms desmit gadiem. Taču joprojām reālā situācija Latvijas tautsaimniecībā liecina, ka gan nozaru ministriju un to padotības iestāžu darbinieki, gan arī politiķi, tostarp ministri, daudz un aizgūtnēm stāsta par savām vīzijām, vēlmēm un iecerēm, aktīvi norāda uz izskaužamajām problēmām, bet salīdzinoši maz rīkojas. Arī ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) intervijā Dienai stāsta par saviem plāniem un vīzijām – ka Latvijā jāpieņem skaidrs lēmums par to, uz kādu ekonomiku ejam, blakus iezīmējot arī savu vīziju, ka tai jābūt modernai un inovatīvai.

Nav jau nekas nepareizs ministra teiktajā, vienīgi mazliet pārsteidz tas, ka viņš faktiski atreferē iepriekšējo teju piecu ekonomikas ministru vīzijas un plānus par biznesa vides uzlabošanu un kā mantru atkārto politiķu mūžseno gaušanos par slikto un pārspīlēti birokrātiski represīvo valsts pārvaldi, kurai, pārfrāzējot ministra teikto, beidzot tomēr jāpagriežas ar seju pret nodokļu maksātāju. Ministrs arī akcentē daudzās šīs valdības ieceres, kuru īstenošana beidzot iekustināšot šo ierūsējušo spararatu, un mums visiem dzīve kļūs rožaināka.

Tomēr nepamet sajūta, ka teju puse no visa izklāstītā tā arī paliks vīziju un ieceru līmenī.

Taču runa nav tieši par ekonomikas, finanšu vai tieslietu ministriem un viņu vīzijām vai politisko piederību. Runa ir par traģisko nolemtības sajūtu, ka ikviena jauna valdība (kas patiesībā ir vien tie paši vecie vēži, tikai citās kulītēs) nevis stabili turpina iepriekšējās valdības iesāktos darbus, bet valsts tautsaimniecības stūrēšanu sāk tā, it kā mēs tikko būtu nodibinājuši valsti un mums vispār nekādas sistēmas nebūtu. Ir tikai normāli, ka katrs politiskais spēks, ticis pie varas, cenšas īstenot tieši savu īpašo valsts vadīšanas veidu, taču ir absolūti nenormāli, ja netiek nodrošināts sistemātisks tautsaimniecības attīstības mehānisms, kas ģenerālajās līnijās būtu nemainīgs, konsekvents un tendēts un valsts attīstību, nevis turpinātu veģetēšanu ES provinces valstiņas līmenī. Ir pilnīgi vienalga, vai cementu mājas mūrēšanai pieved ar zaļu, zilu vai dzeltenu ķerru. Tā ir gaumes lieta. Taču svarīgākais šajā procesā ir darbība – nevis vizināties ar tukšu ķerru, bet radīt pievienoto vērtību – atvest cementu. Lepni stāvēt pakalnā un zīmēt vīzijas ir skaisti, bet diezgan bezjēdzīgi un savā ziņā arī bīstami.

Top komentāri

reptilis
r
Mēs būsim tilts! Mēs būsim Banku valsts -Jaunā Šveice! Mēs būsim................( šeit ir vieta ,kur katrs nākošais premjers var ierakstīt savu vīziju.)
Vizionārs
V
"Kā var nesolīt" kā vīzijmantra katram vizionārreformistinovācijministrelītim - silesbrālītim. Pēc tam - kaut ūdens plūdi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē