Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Annas jaunā bērnistaba

Kopš kļuvusi par Emīlijas māmiņu, Anna Rozīte, kura pazīstama kā TV seja un arī žurnāla Playboy pirmā latviešu numura vāka modele, nolēmusi pievērsties rimtākām, ģimeniskām lietām. Kopā ar trim citām jaunajām mammām viņa iecerējusi īstenot sabiedrisku projektu Babyroom.lv, lai veicinātu draudzīgāku, pretimnākošu attieksmi pret ģimenēm ar bērniem un lai stimulētu uzņēmumus atvērt savas durvis cilvēkiem ar bērnu ratiņiem. Patlaban bērniem draudzīgas vietas Rīgā ir izņēmums, nevis norma, liecina Babyroom.lv novērojumi, jo sabiedrība mazos drīzāk uztver kā traucēkli.

Fragments no intervijas:

Vai tad, ja piedzimst bērns, vecākiem maz ir vērts cerēt, ka dzīve turpināsies kā līdz šim? Ka visur varēs tikt?

Manuprāt, jā! Drusku citādi ir, bet mainās arī vēlmes, mazāk gribas kaut kur skriet. Ļoti novērtē laiku, ko pavadi ar bērnu mājās. Bet mērķi un idejas nekur nepazūd! Šajā ziņā bērns mani nekavē. Kāds varētu teikt — nujā, tev jau palīdz vecmāmiņa, bet ko lai dara vientuļā māmiņa? Tas ir citādi, bet nekas nav neiespējami, un, ja sabiedrība draudzīgāk izturētos pret jaunajām ģimenēm, daudz ko varētu darīt ārpus mājām.

Sabiedrība varētu arī pateikt — radīt bērnus bija vecāku izvēle, tagad lai nespiež viņus mīlēt.

Tāpēc arī mēs, Babyroom.lv veidotājas, negribam cīnīties, kādam kaut ko uzspiest vai pierādīt, bet vienkārši aicinām cilvēkus domāt. Arī tas cilvēks, kurš teiktu, lai viņam neliek mīlēt svešus bērnus, pats kādreiz ir bijis mazs. Neviens jau nav piedzimis liels, dusmīgs un neapmierināts! Bērni ir tie, kuri lems, kā mēs dzīvosim vecumdienās. Ja vienkārši nespēj būt draudzīgs, padomā vismaz par to, ka tas šodienas mazais cilvēks reiz lems par to, kādā valstī tu dzīvosi.

Kāda paziņa stāstīja, ka, aizbraucot kopā ar mazu bērnu, piemēram, uz Itāliju, tur pilnīgi sveši cilvēki nākot  klāt un mazajam bučojot rociņas un kājiņas. Kāpēc, tavuprāt, Latvijā attieksme pret bērniem ne tuvu nav tik silta?

Laikam pie mums bērni un ģimene nav diez ko liela vērtība, kaut gan demogrāfiskā situācija ir tāda, ka grūti iedomāties, kas pašlaik varētu būt vēl vērtīgāks. Cilvēki ir orientēti uz karjeru, uz citām lietām. Jaunieši arī uzskata, ka precēties nav diez ko stilīgi un bērni vēl jo mazāk!

Interviju ar Annu Rozīti lasiet 1.jūnija žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

Metrs iekaro starptautisku atzīšanu

Pirms 135 gadiem Parīzē notikušajā Ģenerālajā svaru un mēru konferencē pirmo reizi starptautiski tika definēta garuma mērvienība metrs, nosakot tā etalonu – platīna (90%) un irīdija (10%) sakausējuma...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata