Kad gribas sevi palutināt…
… tad cilvēks, kuram garšo sēnes, pagatavo meža sēņu žuljēnu sev vienam pašam! Mazs trauciņš, bet šo var mierīgi ieplānot vakariņu vietā, jo žuljēns ir sātīgs un, apēdot to kopā ar pāris maizes grauzdiņiem, pilnīgi pietiek
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: 1 porcija
Sastāvdaļas:
- pāris smuku beciņu un gaileņu
- ½ maza sīpoliņa
- sviests cepšanai
- sāls, pipari pēc garšas
- garšvielas pēc patikšanas (man bija pētersīļi)
- 1 ēd. k. saldā krējuma
- šķipsna rīvēta, labi kūstoša siera
- 1 šķēle garšīgas maizes
Žuljēnam droši var pievienot kaut ko pēc savas gaumes – es saceptajās sēnēs iemaisīju ēdamkaroti pašvārīta lečo.
Pagatavošana:
1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Sēnes notīra, sagriež mazos gabaliņos. Sīpola pusīti sīki sakapā.
2. Pannā izkausētā sviestā apcep sīpolus caurspīdīgus, pievieno sagrieztās sēnes, maisot apcep, līdz zeltainas.
3. Saceptās sēnes pārliek karstumizturīgā trauciņā, pielej saldo krējumu, apmaisa. Pārkaisa ar rīvēto sieru.
4. Maizi sagriež stienīšos, viegli apslaka ar olīveļļu. Uz cepeškrāsns restītēm uzklāj cepamo papīru, savieto uz tā maizes stienīšus. Blakus liek trauciņu ar žuljēnu un cep 200 grādos kādas 10–15 minūtes, līdz maize zeltaini brūna un žuljēnam pārkusušais siers skaisti burbuļo.
Tortellīni ar sviestā ceptiem šampinjoniem
Recepte aizņemtiem pilsētniekiem, kuriem nav laika vandīties pa mežiem. Protams, šo ēdienu var pagatavot arī ar mežā lasītām cepamsēnēm, bet šoreiz šampinjoni. Un īpašo garšas noti piešķir salvija!
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 2-3 porcijas (atkarīgs no apetītes)
Sastāvdaļas:
- 1 iepakojums tortellīni (man bija pildīti ar sieru, var atrast lielveikalu ledusskapjos)
- olīveļļa cepšanai
- 2 ēd. k. sviesta
- 1 ēd. k. sīki sagrieztu svaigu salvijas lapu
- 4 lieli šampinjoni
- 1 ķiplokdaiviņa
- sāls, pipari pēc garšas
- sauja smalki rīvēta cietā siera
Tortellīni vietā var izvēlēties citu pildīto pastu, piemēram, ravioli, var arī vienkāršus makaronus bez pildījuma. Taču ar sieru pildītie ir ļoti garšīgi…
Pagatavošana:
1. Pannā liek ēdamkaroti sviesta un mazliet olīveļļas (tā neļaus sviestam sadegt) un palielā karstumā apcep sakapāto salviju. Kad tā jau apcepusies kraukšķīga, noliek maliņā.
2. Tajā pašā pannā izkausē atlikušo sviestu un liek cepties šķēlītēs sagrieztus šampinjonus un caur spiedni izspiestu ķiplokdaiviņu. Pieber sāli un piparus pēc garšas. Maisot cep kādas piecas minūtes un tikmēr izvāra katliņā tortellīni (lielākoties tie jāvāra pavisam īsu brīdi, manējie tikai vienu minūti).
3. Kad sēnes smuki apcepušās, tām pievieno nokāstus tortellīni un maliņā atlikto cepto salviju. Visu apmaisa, pieber sauju smalki rīvēta cietā siera un samaisa, lai siers pakūst.
4. Pasniedz uzreiz, pēc vēlēšanās pārkaisot vēl nedaudz siera.