Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Sestdienas eksperiments: cik viegli nopirkt recepšu zāles

Žurnāliste Aleksandra Jolkina turpina pētīt medikamentu aprites krēslas pusi un iepērkas interneta aptiekā. Pasta sūtījums ar zālēm, kuru nosaukumi atrodami psihotropo un narkotisko vielu sarakstā, bez jebkādiem šķēršļiem sasniedz adresātu!

Pasaulē iepirkšanās interneta aptiekās kļūst arvien populārāka – nesen veiktie pētījumi liecina, ka katrs sestais ASV un katrs septītais Lielbritānijas iedzīvotājs pērk zāles tiešsaistē, gluži tāpat kā apģērbus, grāmatas vai elektroniskās ierīces. Eiropā internetā tiek realizēts ap 8% zāļu un pasaulē – ap 10%. Šāda prakse paver zināmas priekšrocības – piemēram, invalīdiem un gados vecākiem ļaudīm nav jāmēro ceļš līdz aptiekai un aizņemti cilvēki var ietaupīt laiku. Lielbritānijas Karaliskā Farmācijas biedrība norāda, ka onlainā visvairāk pirktie medikamenti ir antidepresants Prozac, potenci veicinošais līdzeklis Viagra, trankvilizators Valium un psihostimulatori Ritalin un Provigil.

Taču interneta aptieku trūkumi nereti pārsver to plusus. Līdzās licencētām aptiekām plašajā tīmeklī darbojas lērums nelegālu. Daļai ir mērķis iegūt kredītkartes datus vai ielādēt datorvīrusu pircēja datorā. Citas piegādā recepšu zāles bez receptes. Pašārstēšanās ar internetā iegādātajiem medikamentiem dažkārt beigusies letāli.

Visu rakstu par to, kā par spīti Latvijas regulējumiem un aizliegumiem parastā pasta paciņā iespējams saņemt medikamentus, kas vismaz ārēji neatšķiras no īstiem, un ko patiesībā riskē iegādāties šādu pakalpojumu izmantotāji, - lasi rakstu Virtuālo aptieku drauds jaunākajā Sestdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata