Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Pēcsvētku zupa un reņģes tomātu mērcē

Ar receptēm dalās Aleksandrs Grats no Ukrainas.

"Mans tēvs bija ukrainis, kurš kā mazs bērns nonāca Latvijā pēckara gados, bet mamma poliete. Neskatoties uz vecāku izcelsmi, pats sevi gan vienmēr esmu sajutis kā piederīgu Latvijai. To gan nevar teikt par ēšanas tradīcijām ģimenē – par latviskām tās laikam nevaru nosaukt, drīzāk mājās dominēja veselīgi slāvu ēdieni ar ļoti daudz ķiplokiem, sīpoliem, lokiem, kinzu un citiem zaļumiem. Izņēmumi bija lielie svētki – Jāņi un Ziemassvētki –, kad sabrauca radi, draugi un galds tika klāts atbilstoši Latgales tradīcijām. Tāpēc ēdieni, kas man Ukrainā atgādina Latviju, ir tieši no šādām godu reizēm."


Pēcsvētku zupa

Godīgi sakot, jāņusiers man nekad īsti nav garšojis, varbūt tā vienkārši šajos svētkos vienmēr bijis pārāk daudz. Taču mamma pēc tam, lai pāri palikušais siers neietu zudumā, vārīja lielo zupu, un tā gan man patika. Interesanti, ka nekad un nekur citur šādu zupu neesmu ēdis, tāpēc to uzdrošinos pasniegt kā mūsu ģimenes recepti. 

30 minūšu / 5 personām / viegli

Vajadzēs:

  • 1 sīpolu
  • 2 ķiplokdaivas
  • sviestu cepšanai
  • 1 tējk. ķimeņu
  • 2 tomātus vai 1 ēd. k. tomātu pastas 1 l piena
  • 200 g saldā krējuma
  • 200 g siera
  • sāli, piparus, čili piparus
  • zaļumus

Gatavošana:

1. Sīpolu un ķiplokdaivas nomizo, sagriež sīkos gabaliņos un apcep pannā izkausētā sviestā. Turpat pieber un pacep līdzi arī ķimeņu sēklas.

2. Pielej pienu, uzkarsē gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai un maisot ber klāt sadrupinātu sieru. Pienam jābūt karstam, taču tas nedrīkst vārīties, jo tad sieru var saraut kunkuļos.

3. Kad siers pakusis, pievieno tomātu pastu un pēc garšas – sāli ar pipariem. Pēc tam lej klāt saldo krējumu, līdz zupa sasniedz vēlamo biezumu, uzkarsē, un zupa gatava. Pasniedz ar zaļumiem, maizīti un čili sāli (vienkārši ar maltiem čili pipariem sajaukts sāls). 


Reņģes tomātu mērcē

Es pat nezinu, vai tas ir tāds īstens latviešu vai citas tautas ēdiens, taču mums liels stikla trauks marinēto reņģu bija galdā visās svētku reizēs un šad tad arī ikdienā, kad kaimiņš sestdienās atveda no tirgus svaigās zivis. Nekur tālu jau ēdiena izcelsme nevarētu būt meklējama, jo vislabākās reņģes ir mūsu vietējās, tepat no jūras. 

60 minūšu / vairāk nekā 1kg marinētu zivju / nav grūti

Vajadzēs:

  • 1 kg svaigu reņģu
  • 500 g tomātu mērces
  • 2 nelielus burkānus
  • 1 lielu sīpolu vai divus, ja patīk sīpolu garša
  • sāli, cukuru, piparus
  • miltus
  • eļļu 

Gatavošana:

1. Jāiztīra reņģes – tas nav grūti, bet man nepatīk to darīt, tāpēc cenšos nopirkt jau iztīrītas. Sanāk mazliet dārgāk, taču aiztaupu nepatiku pret ņemšanos ar zivju iekšām. Iztīrītas zivis noskalo, pārkaisa tām sāli un atstāj uz 30 minūtēm, lai sasālās.

2. Notīra un sarīvē burkānus, sīpolu nomizo un sagriež pusgredzenos.

3. Pannā uzkarsē eļļu, apcep sīpolus ar burkāniem, līdz tie kļūst tādi oranžīgi, un lej klāt tomātu mērci. Pievieno cukuru pēc garšas, maltus melnos piparus, pasautē zem vāka uz mazas uguns kādas 10 minūtes un noliek malā padzesēties.

4. Zivis apvārta miltos un pannā sakarsētā eļļā apcep no abām pusēm smuki, kraukšķīgi brūnas.

5. Karstumizturīgā traukā ielej mazliet mērces, pāri liek reņģu kārtu, tad atkal mērci – tā, kamēr zivis beidzas, un virs- pusē pārlej mērci. Liek cepeškrāsnī un 200 grādos 15 minūtes izkarsē. Gatavs! 


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

KWV CLASSIC COLLECTION PINOTAGE

Dienvidāfrika

Sauss un elegants sarkanvīns, kam piemīt patīkami zemeņu, sarkano ķiršu un aveņu aromāti. Garšas paletē dominē augļainais raksturs, ko patīkami papildina vaniļas un marcipāna nots pieskaņa.

Ieteicams pasniegt 16-18° temperatūrā kā kompanjonu pie gaļas ēdieniem vai pie makaroniem ar tomātu mērci.

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Top komentāri

>:-)
&
Vienīgā būtiskā nelaime reņģu receptei ir , ka tagad vairs , nevar konservus ēst . Veikalā tādu garšīgu konservu vienkārši NAV :(
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata