Viens no daudzajiem pastas veidiem – lumaconi – ir labs variants, ja gribas makaronus, kurus var pildīt. Viens šāds makarons sanāk kā vesels kumoss. Nedaudz nāksies paķimerēties, lai pastu sapildītu, bet tas ir to vērts, jo rezultāts sanāk ļoti garšīgs!
Sastāvdaļas:
- 200 g pastas (liela izmēra, lai var sapildīt, – man bija lumaconi)
- 1 ēd. k. olīveļļas
- 1 mazs sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 tējk. itāļu garšvielu maisījuma
- 500 g liellopu maltās gaļas
- 300–400 g pašvārītas tomātu mērces (var lietot arī kādu no nopērkamajām mērcēm, kas sader ar pastas ēdieniem)
- 1 kārbiņa svaigā siera (ap 180–200 g, kā kuram ražotājam)
- sāls, pipari pēc garšas
- ap 100 g Čedaras siera
- sauja ķirštomātiņu (smukumam, ja vēlas)
- dažādi mikrozaļumi, svaigs baziliks, pētersīļi vai citi zaļumi pēc izvēles
Gatavošana:
1. Izvāra pastu, bet nedrīkst pārvārīt – jāvāra tikai līdz gandrīz gatavībai, jo pēc tam makaroni vēl cepsies krāsnī. Nokāš ūdeni, iemaisa šļuciņu olīveļļas un noliek padzesēties.
2. Pannā sakarsē olīveļļu un uz nelielas uguns apsautē sīki sagrieztus sīpolus, pievieno sakapātus ķiplokus, itāļu garšvielu maisījumu un malto gaļu. Maisot apcep, līdz gaļa apbrūnē. Sāli un piparus – pēc sajūtas.
3. Iemaisa svaigo sieru, līdz tas izkūst. Gaļas un svaigā siera maisījumu ar nelielu karotīti sapilda makaronos.
4. Cepamajā formā ielej tomātu mērci un pildītos makaronus smuki savieto citu pie cita. Pārkaisa sarīvētu Čedaras sieru. Ja vēlas, var pa virsu vēl savietot pāris ķirštomātiņu.
5. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūšu, līdz siers skaisti pārkūst un zeltaini iebrūnē. Pārkaisa ar zaļumiem un liek galdā!
Itāļu garšvielu maisījumā ir kaltēti un smalki saberzti tomāti, sīpoli, paprika, oregano, baziliks un ķiploki. Ja neizdodas šādu maisījumu nopirkt veikalā, var iztikt ar paprikas pulveri, ķiploku pulveri un oregano.
Spirdzinošie salāti ar fenheli un redīsiem
Salāti, kas lieliski sader ar sātīgiem pamatēdieniem – piemēram, ar šādu makaronu sacepumu. Jo svaigi, kraukšķīgi salāti maltītei piešķir atslodzi, spirgtu garšu un arī vēderā tas viss kopā noteikti darbojas labāk, nekā ja sacepums būtu viens pats!
Sastāvdaļas:
- 1 neliels fenhelis
- ½ ledussalātu galviņas (vai citi kraukšķīgie salāti)
- buntīte jauno redīsu
- šķipsna svaigu vai saldētu sīki sagrieztu diļļu
- Salātu mērcei
- 1–2 ēd. k. neitrālas augu eļļas
- šļuciņa sojas mērces
- ½ tējk. Dižonas sinepju
- mazliet svaigi spiestas citrona sulas
- šķipsna cukura
- svaigi malti melnie pipari, sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Fenhelim noņem nesmuko virsējo lapu (ja tāda ir) un sakapā garenās strēmelītēs. Redīsus sagriež plānās ripiņās.
2. Ledussalātus sagriež gabaliņos vai saplūkā ar pirkstiem – kā labāk patīk. Dilles sīki sakapā.
3. Pagatavo salātu mērci – visērtāk ir visas sastāvdaļas salikt mazā burciņā, tad to aizskrūvēt un kārtīgi sakratīt, lai garšas un konsistences labi sajaucas.
4. Salātu bļodā sajauc visas sastāvdaļas, pievieno mērci, viegli apmaisa un pasniedz galdā. Pēc vēlēšanās pārkaisa kādus mikrozaļumus – man šoreiz bija pikantie redīsu dīgsti.
Pie šādiem salātiem var likt arī svaigu gurķi, baltos redīsus, granātābola sēkliņas – vārdu sakot, visu, kas sader garšā.