Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 25. novembris
Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne, Katrīne

Sestdienas receptes: Zaļo lociņu fanu klubs

Vai te ir kāds, kuram arī ļoti garšo zaļie lociņi? Droši vien ir arī tādi, kuriem tie netīk, bet viens ir skaidrs: lociņi ir veselīgi, jo īpaši aukstajā un nemīlīgajā vīrusu sezonā. Lūk, divi garšīgi veidi, kā lociņus apēst, – zupa, kurai tie ļoti piestāv svaigi un smalki kapāti pie pasniegšanas, un interesanta loku mērce.

Tomātu un kokospiena zupa ar balto zivi

Pikanta, sildoša zupiņa ar čili piedevu ir viena no rudens ēdienkartes obligātajām sastāvdaļām. Kas var būt labāks? Tikai tāda pati zupa ar zaļo lociņu piedevu! Iztramdīs visas iesnas un šķavas. Labu apetīti un uz veselību!

30 minūšu/ 4 porcijas / nekā grūta 

SASTĀVDAĻAS

  • eļļa un sviests cepšanai
  • 1 neliels sīpols
  • 3–4 ķiplokdaiviņas
  • 1 čili pāksts
  • 1 mazā kārbiņa konservētu tomātu savā sulā
  • 300–400 ml dārzeņu buljona (daudzums atkarīgs no tā, cik biezu zupu gribas)
  • 1 kokospiena kārbiņa
  • 4 vidēji kartupeļi
  • pāris gabaliņu baltās zivs (man bija saldēta saidas fileja)
  • sāls, svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • zaļie lociņi pasniegšanai

GATAVOŠANA

1. Katlā izkausē sviestu un pielej eļļu. Sīki sakapātu sīpolu apcep sviesta un eļļas maisījumā, līdz sīpoli caurspīdīgi. Pievieno sīki kapātas ķiplokdaivas un sakapātu čili (bez sēklām) un maisot kādu brīdi visu apcep.

2. Tomātus savā sulā sablendē un lej katlā. Pievieno arī karstu buljonu, kokospienu, uzvāra un tad ber zupā nomizotus un mazos kubiciņos sagrieztus kartupeļus. Uz nelielas uguns vāra 10 minūšu.

3. Pievieno katlā kumosa lieluma baltās zivs gabaliņus (ja lieto saldētus, tad jābūt atkausētiem), pieber sāli, piparus un, ja nepieciešams, papildina vēl šķidrumu. Vāra uz nelielas uguns vēl 8–10 minūtes, līdz zivs un kartupeļi gatavi. Pasniedz ar devīgu zaļo lociņu sauju.


Zaļo loku mērcīte 

a lociņi pie ēdieniem ne visai garšo, jāpamēģina šī mērce, jo tai pārsteidzošā kārtā ir pavisam cita konsistence un kaut kādā mērā arī garša atšķiras. Loku mērce lieliski iederēsies pie dažādiem zaļajiem salātiem, zupās, ar vārītām olām un vēl visur, kur gribas. Šoreiz – ar krāsnī ceptām saknēm un dārzeņiem!

10 minūšu/ neliela, omulīga burciņa/ viegli 

SASTĀVDAĻAS

  • loku saišķītis (zaļās daļas), apmēram 6–8 gab.
  • 100 ml olīveļļas ar maigu garšu (daudzumu var variēt pēc vajadzības)
  • sāls
  • mazliet citrona sulas pēc garšas

GATAVOŠANA

1. Loku zaļās daļas rupji sakapā un liek blendējamā traukā – brīvi, bez piespiešanas.

2. Pieber krietnu šķipsnu sāls, pielej 100 ml olīveļļas un pāris minūšu blendē, līdz loki pārvērtušies viendabīgā masā.

3. Novērtē mērces konsistenci un biezumu, pēc vajadzības pievieno vēl eļļu.

4. Piespiež mazliet svaigu citrona sulu, pagaršo, pieregulē sāls daudzumu. Gatavs! Lej burciņā un bauda pie ēdieniem. Zaļo lociņu mērci glabā ledusskapī un pirms lietošanas samaisa, jo stāvot tā noslāņojas un eļļa sastājas augšpusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata