Sīpolos sutināts trusis
Pat ja pirmajā mirklī tā var likties, šajā receptē ar sīpolu daudzumu nav pārspīlēts, jo tie ir galvenie īpašās garšas radītāji un mērces bāze. Arī visas minētās garšvielas iesaku pievienot, lai veidotos kopējā garšas buķete!
Pagatavošanas laiks: apmēram 2 stundas
Daudzums: 4 - 6 porcijas
Sarežģītības pakāpe: visai vienkārši
Sastāvdaļas:
- puse truša,
- dažādi gabali eļļa apcepšanai
- 6 sīpoli
- 2 ķiplokdaiviņas
- 1 tējk. malta piecu piparu maisījuma
- 1 tējk. koriandra sēklu
- 1 tējk. kumīna sēklu
- 2 lauru lapas
- 1 ēd. k. tomātu pastas
- 100 ml sausā baltvīna
- sāls pēc garšas
- ūdens
Vislabāk trusis sanāk lielajā čuguna pīlē, bet, ja tādas nav, vajadzēs palielu katlu ar kvalitatīvu dibenu, lai var, kā nākas, apcept gaļu un sīpolus.
Pagatavošana:
1. Vispirms pīlē vai palielā katlā sakarsē eļļu un apcep truša gabalus – samērā lielā karstumā, lai smuki apcepas no visām pusēm.
2. Tad gaļu izņem un tajā pašā katlā saber pusripās sagrieztus sīpolus un veselas, ar nazi saspiestas ķiplokdaivas. Maisot cep, līdz sīpoli zeltaini brūni.
3. Pieber visas garšvielas (piparu maisījums ir obligāts!), lauru lapas, pievieno tomātu pastu, apmaisa un saliek katlā arī apceptos gaļas gabalus. Pakarsē un pielej baltvīnu, mazliet pakarsē, lai iztvaiko alkohols.
4. Pārlej visam karstu ūdeni (lai teju nosedz gaļu), uzliek vāku un sutina kādu pusotru stundu. Ik pa laikam jāpaskatās, kā trusim klājas, jāapgroza, jāapmaisa.
5. Kad gaļa mīksta un sīpoli garšīgi pašķīduši un iebiezinājuši mērci, ir gatavs!
Krāsnī ceptas saknītes
Pašmāju saknes jātur godā un cieņā – ne tikai kartupeļi, bet arī kāļi, rāceņi un burkāni ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem! Ja garšo, droši pievienojiet pannā arī pastinakus, pētersīļa sakni, selerijas sakni.
Pagatavošanas laiks: 25 minūtes
Daudzums: 4 porcijas
Sarežģītības pakāpe: viegli
Sastāvdaļas:
- 2 vidēji kāļi
- 2–4 rāceņi
- 4 vidēji burkāni
- sāls pēc garšas
- ķimenes
- gabaliņš cietā siera (daudzums atkarīgs no sakņu daudzuma)
- ķiploku pulveris (ja vēlas)
- olīveļļa
Ja patīk, olīveļļas vietā var lietot arī citu eļļu – saulespuķu, rapšu vai vēl kādu citu.
Pagatavošana:
1. Saknes nomazgā un nomizo. Kāļus un rāceņus sagriež smukās daiviņās, burkānus stienīšos.
2. Var visu maisīt kopā, bet es darīju tā: vienā bļodā liku kāļus un rāceņus, pārkaisīju ķimenes, sāli un smalki rīvētu cieto sieru. Visu pārlaistīju ar šļuku olīveļļas, ar rokām samaisīju, lai visi gabaliņi apviļājas.
3. Otrā bļodā bēru burkānus, pārlaistīju ar eļļu, piebēru sāli un ķiploku pulveri, samaisīju. Uz cepešpannas, kas pārklāta ar cepamo papīru, vienā pusē sabēru kāļus un rāceņus, otrā burkānus.
4. Saknītes izlīdzina vienā kārtā un šauj pannu 215 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 15–20 minūtēm. Beigās var vēl uz pāris minūtēm ieregulēt grila režīmu, lai smuki aprauj.