Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Skaidrā prāta neprāts

Dažu gadu laikā spēļu automātos var nospēlēt ne tikai māju, bet arī veselu uzņēmumu, vienlaikus zaudēt arī ģimeni. Kā tas notiek, acīmredzot spēj saprast tikai cilvēks, kurš pats atkarīgs no azartspēlēm. Lai gan visbiežāk arī viņi to nespēj izskaidrot.

"Cik zinu no gadījumiem, ar ko nācies saskarties, cilvēks, kurš sācis spēlēt, ne par ko citu vairs nav spējīgs domāt," stāsta Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš. "Vispirms paspēlē naudu, pēc tam tiek ieķīlāti un paspēlēti dzīvokļi. Sākumā paša, tad radinieku un draudzeņu dzīvokļi..." Turklāt visbiežāk šiem cilvēkiem nav vainas apziņas. "Viņi uzskata, ka neveiksmes tos vajā tikai pagaidām, ka tā ir nejaušība. Tāpēc mierīgu sirdi paņem svešu naudu ― patiesībā nozog vai izkrāpj, jo pārliecināti, ka atspēlēsies un noliks to atpakaļ." Līdz pienāk brīdis, kad vairs nav ko paspēlēt. Tad nereti, kā stāsta Lazdiņš, mēģina no kāda ― biežāk pazīstama, retāk sveša ― izkrāpt lielākas naudas summas vai īpašumu, inscenē laupīšanas, nelaimes gadījumus vai pat savu nolaupīšanu.

Speciālisti spriež, ka atkarība no azartspēlēm ir viena no briesmīgākajām. Varbūt pat briesmīgāka par narkomāniju vai alkoholismu, ja vien atkarības iespējams salīdzināt. Atšķirībā no alkoholiķiem un narkomāniem, cilvēki, kas atkarīgi no azartspēlēm, vistrakākās lietas pastrādā, būdami pilnīgi skaidrā. Un tieši tas šokē. Jo dzēruma un narkotiku radīto neprātu mēs it kā vēl saprotam, tas pat šķiet loģisks, bet skaidrā prātā radušos neprātu nespējam izprast, ja vien paši no tā neciešam. "Ir vielu atkarība, un ir procesu atkarība," skaidro slimnīcas Ģintermuiža Narkoloģiskā dienesta vadītāja daktere Lilita Caune. "Lietojot vielas, smadzeņu darbība tiek mainīta, ievadot kaut ko no ārpuses, taču attiecībā uz procesiem ― sajūtas, bez kurām vēlāk vairs nevaram iztikt, radām sevī paši."

Uz jautājumu, kur tad slēpjas spēles spēks, kāds trīsdesmitgadīgs spēlmanis atbild: "Tu ieej spēļu zālē un sāc spēlēt. Un tad, saproti, pazūd laiks! Tu vairs nezini ― ārā diena vai nakts, cik pulkstenis… Tev viss ir vienalga ― darbs, ģimene, štrunta pienākumi… Tu tikai zaudē un laimē. Sākumā zaudē, tad laimē. Laimē un atkal zaudē, bet, kad laiks atgriežas, tad parasti tev vairs nav nekā. Vienīgi pārliecība, ka nākamreiz veiksies labāk."

Vairāk par azartspēļu nodarīto postu lasiet Sestdienā!

Top komentāri

tante
t
Paldies, ka "paceļat" šādas tēmas. Visi runā par narkotikām , alkoholismu, bet šī atkarība tiek nobīdīta perifērijā. Skaidrā prāta neprāts- precīzāk vairs pateikt nevar. Trakākais, ka tā nav nekāda pasaka. Man draugu ģimenē šī problēma patiešām pastāv. Jaunākais dēls iet raustīt kloķus. Sākumā jau neviens neko- puika strādā, it kā studē, ar draugiem aiziet vakaros pasēdēt. Pirmās aizdomas radās, ka nenāca vakaros mājās, bet kad atnāca nesmirdeja nedz pēc šņabja, nedz zālītes. Vecāki domāja, ka puisis atradis meiteni. Māte pat vēlīgi uzšķiņkoja naudu ar tekstu: aizved meiteni uz kino. Un tad jau puika sāka naudu pats paprasīt. Kad māte gribēja iepazīties ar to kaprīzo meiteni, kas katru vakaru uz kino un restorāniem jāved dēls paziņoja, ka izšķīrušies. Tad no mājas sāka pazust nauda, vēlāk arī dators, fotoaparāts. Vecāki azartspēles bija izslēguši no vainīgo sarakstu, bet šoks bija milzīigs. Aizveda viņi savu divdesmitgadīgo dēļu uz Minesotas programmu. Tur vispirms skaļi jāpasaka- es esmu atkarīgais. Puika jau pāris reizes mēģināja bēgt līdz beidzot atzina savu problēmu. Tagad jauseptiņi gadi apkārt. Radu puika aprecējies, ir dēls, bet, kā viņš pats saka- esmu nespēlējošs azartspēlmanis. Izārstēties no tā nevar- var ar gribasspēku apturēt
andris k.
a
Ja tie azartspēļu klubi nebūtu uz katra stūra,tad varbūt atkarība no azartspēlēm arī mazinātos. Vispirms vajadzētu meklēt cēloņus un risināt tos.
sapnis
s
Pasakiet man kādēļ tās spēļu zāles vispār vajadzīgas? vai nevar vienkārši slēgt? Tas jau nav šņabis, ko pa kluso var točkās tirgot. Vai arī izdomājiet sistēmu, kas nav kaitīga. Piemēram, lai tiktu spēlēt vajag ne tikai naudu, bet, piemēram, trīs dienas nostrādāt pansionātā, slimnīcā, parkā, kūtī, kur tiek iedots papīs, kas atļauj apmeklēt spēļu zāli. Varbūt, ka strādājot tā vēlme mazināsies, ja nē, tad vismaz sabiedriski lietderīgs darbs būs padarīts!Utopiski, teiksiet? Bet nav jau pamēģināts!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata