Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nav jābaidās, ir jāuzmanās

Kukaiņi nekļūst indīgāki, ērces var sastapt arī pilsētā, un augu skaistums ne vienmēr nozīmēs arī to veselīgumu. Kas jāielāgo, lai varētu droši izbaudīt mežu un lauku pastaigas pavasarī.

Odi un dunduri pavasarī vēl tikpat kā nav manāmi, tie savas aktivitātes sāks drusku vēlāk, taču ērces jau modušās. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) vēsta, ka ērču monitoringa vietās Rīgas un Latgales reģionā to aktivitāte, salīdzinot ar iepriekšējā gada pavasarī novēroto, pieaugusi aptuveni divas reizes. Iesākusies arī nepieaugušo ērču aktivitāte, kuras ir grūti pamanāmas niecīgā izmēra dēļ (ap 2 milimetri). Epidemiologi atgādina – ērces var pārnēsāt tādas cilvēkam bīstamas slimības kā encefalītu, Laimas boreliozi jeb Laimas slimību un ērlihiozi, ar kurām saslimušie reģistrēti arī jau šogad.

Ja lasām speciālistu ieteikumus, liekas, ka visdrošākais pretērču ekipējums būtu kosmonauta tērps, bet, ejot dabā, taču gribas justies ērti! Protams, ja ne kustību priekam, ne stilam netraucē, var pielāgot apģērbu tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt, – bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs, apģērbam jābūt gaišam. Arī entomologs un Latvijas valsts mežu vides eksperts Mārtiņš Kalniņš piekrīt, ka labāk izvēlēties piegulošas un gaišas drēbes, taču, viņaprāt, karstā laikā mežā var doties arī T-kreklā un šortos, vien regulāri jāuzmet acs, vai kaut kas pa tevi nerāpo, un, pamanot šaubīgo objektu, tas jānotrauc.

"Ērce ir maza un, ja gribēs, ierāpos arī zem jūsu rūpīgi zeķēs sabāztajiem bikšu galiem. Arī repelenti, uz kuriem bieži vien līdzās odiem ir attēlotas ērces, īsti nelīdzēs – lai tās atbaidītu šādā veidā, smakai jābūt ārkārtīgi stiprai, un tā sapūsties nav iespējams," zsver Mārtiņš. Tāpēc labāk, pārnākot mājās no pastaigas, rūpīgi pārbaudīt, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces, un – mudīgi uz dušu! Tāpat jāpārbauda arī bērni un mājdzīvnieki un jāatceras, ka ērces mājās var atnest arī ar saplūktām puķēm un zariem.

Pret bīstamāko no ērču pārnēsātajām slimībām – encefalītu – var vakcinēties. Turklāt Latvijā vietās, kurās ir visaugstākā saslimstība ar šo slimību, tur deklarētajiem bērniem tiek nodrošināta bezmaksas vakcīna. Teritorijas tiek noteiktas, veicot datu analīzi par saslimstību ar ērču encefalītu piecu gadu periodā, un tās uzzināt var SPKC mājaslapā internetā.

Ir nācies lasīt, ka kukaiņi kļūstot arvien indīgāki, tādēļ arvien vairāk cilvēkiem ir alerģiskas reakcijas no bišu, lapseņu un pat odu kodumiem. Mārtiņš Kalniņš gan saka – tas esot mīts! Nevis kukaiņi kļūst indīgāki, bet, iespējams, cilvēki alerģiskāki un jutīgāki. "Svarīga ir cilvēka individuālā reakcija un veselības stāvoklis. Līdzīgi kā saslimšana ar vīrusiem – ja cilvēkam ir novājināta imunitāte vai tamlīdzīgi, vīruss pieķersies. Vienīgi atšķirībā no vīrusiem, kas visu laiku mainās, kukaiņu inde, kāda ir, tāda ir," skaidro Mārtiņš.

Tādēļ, ja jau zināt, ka jums ir alerģija, ejot dabā, labāk nodrošināties ar attiecīgu pretalerģijas līdzekli – ja nu tiešām gadās neveikla tikšanās ar kādu biti vai izsalkušu dunduru.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata