Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Aizsala elpa, un zemē krita sastingušas zīlītes

Pēc siltā ziemas sākuma, kad vēl Ziemassvētkos daudzviet valstī nebija ne sala, ne sniega, kopš janvāra beigām koku stumbros cērtošais lausks ļaudīm jau šķiet neciešams. Taču vecākās paaudzes cilvēki atceras piedzīvojuši vēl krietni lielāku aukstumu, kad ārā aizsala elpa un no gaisa zemē krita lidojumā sastingušas zīlītes.

Rūjienas novada Lodes pagasta iedzīvotāja Erna Stallīte (85) atceras, ka 1986./87. gada ziemā februārī apkārtnē bijis pat -46 grādu sals. Viņa braukusi ar satiksmes autobusu no Rūjienas uz Vilpulkas pagastu, kur tolaik dzīvojusi, un pa ceļam redzējusi, kā no sniega lauka augšup ceļas migla. Kāds vecs vīrs autobusā noteicis: «Tas uz ļoti aukstu laiku.» Pareģojums gandrīz vai acumirklī esot piepildījies, jo, kad pēc dažiem kilometriem bijis jākāpj ārā, E. Stallītei spelgonis gandrīz pilnībā aizcirtis elpu, kaut gan Rūjienā tādu sajūtu nav bijis. Tikai ar pūlēm ievilkdama gaisu, sieviete nonākusi no pieturas kilometru attālajās mājās. Āra termometrs rādījis -46 grādus.

E. Stallīte pieļauj, ka 1963. gada ziemā kādas dienas varētu būt pat «pārsitušas» minēto rekordu, kaut gan termometra rādījumu viņa neatceras skatījusies. Taču nevienu citu reizi mūžā neesot redzējusi, ka zīlīte, kas ir izturīgs ziemotājputns, lidojumā no gaisa nokrīt zemē bez dzīvības, kā tas togad noticis. Torīt vīrs saposies braukt ar slēpēm medībās. Taču jau drīz atgriezies mājās, jo jutis, ka silti apautās kājas niknajā salā gandrīz vai sastingušas. Ernas kundze atceras, ka zābaki viņam pie kājām bija tā piesaluši, ka tikai ar pūlēm tos izdevies noaut.

Arī Inta Lanka (77) no Madonas novada Indrāniem 1963. gada ziemu atceras kā vienu no aukstākajām savā mūžā piedzīvotajām. Togad šķūnī arī viņa atradusi vairākas nosalušas zīlītes. Taču 1952. gadā vēl 14. martā termometrs rādījis -36 grādus. Tik precīzi šo datumu I. Lanka atminas tāpēc, ka pašai pirmo reizi vajadzējis iet uz vēlēšanām un stāvēt pie biļetenu urnas svinīgajā sardzē. Tā kā no mājām līdz iecirknim bijis vēl labs gabals ejams, māte viņai noadījusi garas zeķes no baltas vilnas dzijas. Draudzene, kurai tādu nav bijis, ceļgalus nosaldējusi gluži baltus kaprona zeķēs.

«Kur uz Ziemassvētkiem nebija sniega, tur tas būs vēl aprīlī,» prognozē Emīlija Stepanova (75) no Sedas Valkas pusē. Garu ziemu, kas vēl pārbaudīs izturību ar aukstuma viļņiem, viņa paredz pēc vairākām dabas zīmēm. Piemēram, par stipru ziemu jau rudenī esot liecinājuši ogām pārpilnie pīlādži un biezā miza sīpoliem, bet, ka tā būs ilga, rādījusi garum garā liesa oktobrī kautajiem rukšiem. E. Stepanova atceras, ka pamatīgs aukstums dažkārt gadoties pat aprīlī. Gadu gan viņa neatceras, bet reiz tikai tad no tuvējā Kačoru purva varējuši izvest kūdru, jo līdz aprīlim zeme nemaz nav bijusi sasalusi, tāpēc tehnika grimusi valgajā augsnē.

Internetā atrodamajos materiālos teikts, ka Vidzemes augstienē atšķirībā no līdzenuma raksturīga zemāka temperatūra. Kopumā aukstākais februāris bijis 1929., 1940. un 1985. gadā, kad mēneša vidējā temperatūra bija līdz 9,5 grādiem zemāka par normu. Ļoti auksts bijis 1994. gada februāris, zem 30 grādu robežas termometra stabiņš noslīdējis arī 1996. gada februārī. Taču arī citos gados atsevišķās dienās un vietās iespējama pat vēl zemāka gaisa temperatūra par minēto, kas taču ir mēneša vidējais rādītājs, bet nefiksē grādus tieši lielākā spelgoņa dienās.

Interesanti, ka 1740. gadā Baltijas jūra esot tik pamatīgi aizsalusi, ka no Latvijas uz Zviedriju ļaudis braukuši kamanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?