Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Akadēmijas laukumā atgriezīs kultūru

Dot jaunu dzīvi Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akustiskajai koncertzālei, kam mākslinieki vairākus gadu desmitus tās novecojušā izskata dēļ metuši līkumu - šādu projektu uzņēmies producents Juris Millers. Lai gan vēl līdz pirmdienas vakaram nebija parakstīts zāles nomas līgums starp LZA vadību un J. Millera dibināto koncertaģentūru Koncertzāle Rīga un arī remontdarbi nav sākušies, jau noteikts telpas atklāšanas pasākuma datums - šā gada septembris - un risinās pārrunas ar iespējamajiem apakšnomniekiem.

LZA prezidents Ojārs Spārītis Dienai norādīja, ka nomas līguma noslēgšanai Milleram bijis «jāsavāc pietiekami daudz pierādījumu, ka uz viņa plāniem var paļauties».

«Pagājis īss laiks, kopš Millera kungs projektu sācis kustināt, tas notiek ātrā tempā, taču mums svarīga ir arī formālā puse - lai būtu saskaņotas ar būvniecību un drošību saistītās lietas,» skaidro O. Spārītis. Jautāts, kāpēc koncertzāles nomas tiesības uz desmit gadiem ieguvusi tieši Millera koncertaģentūra, LZA prezidents norāda, ka viņš vienīgais par šīm telpām izrādījis interesi: «Visi citi gulēja uz ausīm.»

Daži simti tūkstošu

Tikmēr Juris Millers ar LZA koncertzāli saista lielus plānus: «Šī ir viena no izcilākajām akustiskajām zālēm, kāda Latvijā ir - to apstiprinājuši ne vien mākslinieki, kas te savulaik uzstājušies, bet arī akustikas mērītāji. Zālē notiks mani pasākumi, un tā būs pieejama arī ikvienam citam interesentam - jau notikušas nopietnas sarunas ar v/as Latvijas koncerti un neatkarīgajiem producentiem. Otras šādas zāles ar ietilpību 700 cilvēkiem un Latvijas Nacionālajam teātrim līdzīgiem skatuves parametriem Rīgas centrā nav.»

Viņš atklāj, ka šo telpu nomas ideju apsvēris jau pirms vairākiem gadiem: «Bet toreiz sākās krīze, un neviens nebija gatavs palīdzēt. Jāsaprot, ka zāle 42 gadus netika izmantota kultūras pasākumiem, un, lai to savestu kārtībā, nepieciešama zināma nauda.» Koncertzāles atjaunošanai esot piesaistīti investori un tikšot ieguldīti arī Millera personīgie līdzekļi. Atklāt kopējo summu producents pagaidām izvairās, sakot, ka tā varot mainīties: «Varu pateikt, ka tie ir daži simti tūkstoši eiro.» Projektu materiāli atbalstot arī virkne Latvijas uzņēmumu, galvenokārt - būvmateriālu ražotāji. Juris Millers noliedz, ka projektam būtu saistība ar nodibinājumu Rīga 2014: «Neviens cents no šīs organizācijas, ne arī no valsts vai pašvaldības naudas koncertzāles atjaunošanai tērēts netiks.»

Domās par kafejnīcu

Gan O. Spārītis, gan J. Millers apgalvo, ka kardinālas pārmaiņas LZA koncertzālē nenotikšot, jo koncertiem un uzvedumiem tā bijusi paredzēta jau vēsturiski. «Tur viss ir - gan skatuve, gan orķestra bedre, aizkulises, grimētavas,» saka O. Spārītis un piebilst, ka pēdējos gados zāle noslogota bijusi tikai pāris reižu mēnesī - to nomājuši konferenču rīkotāji.

Millers norāda, ka remonta ietvaros zālē tiks nokrāsotas sienas un griesti, atjaunota skatuve un orķestra bedre, kā arī nomainīti skatītāju krēsli. LZA prezidents par gaidāmo koncertzāles atdzimšanu sakās esam priecīgs un vērtē to kā svarīgu ieguldījumu ēkas sakārtošanā. Tāpat viņš neizslēdz iespēju, ka līdzās koncertzālei darbu varētu sākt jauna kafejnīca vai restorāns: «Tas gan būs nomnieka ziņā, taču es domāju, ka tādai vietai jābūt - starplaikos publikai vajadzīgs atspirdzinājums.»

Koncertzāles atjaunošanas plānus atzinīgi vērtē arī va/s Latvijas koncerti valdes loceklis Guntars Ķirsis: «Šāda vieta Rīgā ir nepieciešama, jo koncertzāļu trūkums ir izteikts.»

LZA ēka sākotnēji celta kā Kolhoznieku nams, taču būvniecības beigu posmā tapis skaidrs, ka to apsaimniekot varēs atļauties vienīgi organizācijas, kuru nozarei valsts nežēlo līdzekļus - tāda tolaik bijusi zinātne.

Augstceltnē iekārtotā koncertzāle savulaik izcēlās ne vien ar īpaši grezno interjeru, bet arī ar vienīgo amfiteātri Latvijā. Taču desmit gadu pēc ēkas atklāšanas īssavienojuma rezultātā izcēlušās liesmas aprija daļu skatuves. Vēl pēc pāris gadiem kultūras dzīve 23 stāvu ēkā apsīka pavisam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?