Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Aktīvam dzīvesveidam ir daudz priekšrocību!

Daba ir paredzējusi, ka ikviena dzīva radībiņa spiesta kustēties, lai izdzīvotu šinī skarbajā pasaulē. No vienas puses, ir jāizrāda zināma aktivitāte, lai atrastu barību, no otras puses - jābūt pietiekami labā fiziskajā kondīcijā, lai spētu aizbēgt un nekļūtu par barību kādam citam. Cilvēks kā jau radības kronis ir iemanījies šīs dabas diktētās likumsakarības apiet, iztiekot bez fiziskas piepūles.

Arī par barību citiem esam iemācījušies nekļūt, jo lielākoties dzīvojam stiprās ēkās, kur lāči un tīģeri iekšā netiktu, ja tādi būtu mūsu platuma grādos. Tātad varam atļauties būt ar zemu trenētības un izturības līmeni. Taču ignorēt dabas likumus ir bīstami. To, kas notiek, ja dzīvesveids kļūst mazkustīgs un ēdienkarte neadekvāti apjomīga, pārbagāta ar rafinētiem produktiem, rāda rūpnieciski attīstīto valstu pieredze - aptaukošanās, sirds asinsvadu slimības, paaugstināts asinsspiediens, otrā tipa cukura diabēts.

Ko darīt, lai samazinātu varbūtību saskarties ar iepriekš minētajām kaitēm? Jācenšas sabalansēt ikdienas ēdienkarti, lai tā būtu pietiekami apjomīga un daudzveidīga, bet ne pārbagāta ar tukšajām kalorijām. Būtu ieteicams padomāt, kādā veidā un kurā brīdī ēdienkartē iekļaut dārzeņus, augļus un pilngraudu produktus un samazināt tauku patēriņu. Ne mazāk svarīgi arī aktivizēt dzīvesveidu. Fiziski vingrinājumi, iešana, modē nākusī nūjošana, dejošana, peldēšana, sporta spēles - ir daudz variantu, kā atrast sev patīkamu fizisku nodarbi, kas patērēs zināmu enerģiju, aktivizēs organisma vielmaiņu, uzlabos garastāvokli, apetīti, miegu.

Vēlamo efektu dos vismaz 30 minūšu, vēl labāk 45-60 minūšu nepārtraukta darbošanās ar katra indivīda trenētībai atbilstošu intensitāti. Par slodzes piemērotību liecinās gan mēreni paātrināta sirdsdarbība, gan dziļāka un ātrāka elpošana, gan iesvīdusi mugura.

Uzsākot nopietnākus treniņus, gan vēlams pakonsultēties ar ģimenes ārstu, varbūt veikt kardiogrammu, lai atrastu veselības stāvoklim piemērotu slodzes līmeni. Pirms treniņa maltītei jāsatur produkti, kuros ir tā saucamie saliktie ogļhidrāti, derēs dažādi graudaugu izstrādājumi - maize, putra, makaroni u. c. Tajos esošā ciete gremošanas traktā pakāpeniski tiks sašķelta līdz glikozei, kas savukārt, nonākot asinīs, apgādās muskuļus ar enerģiju slodzes laikā. Papildu enerģijas nodrošināšanai putrai vai maizei var pievienot medu vai ievārījumu. Treniņa laikā jānodrošina iespēja padzerties, jo pietiekama organisma hidratācija ir optimālas muskuļu darbības pamatā. Arī pēc nodarbības nevajag aizmirst par pietiekamu šķidruma uzņemšanu.

Tātad aktīvam dzīvesveidam ir vairākas priekšrocības. No vienas puses, tas samazinās risku sastapties ar nepatīkamām slimībām, uzturēs ķermeni labā formā, no otras puses, ja tiek veiktas regulāras fiziskas aktivitātes, nebūs jāskaita katra ar ēdienu un dzērienu uzņemtā kalorija un kaitējumu nenodarīs nedz kāds saldums, ne limonāde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?