Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Apbrīnoju, cik daudz ekspertu

Ilze Pētersone-Godmane,

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre

Kādas ir galvenās Iekšlietu ministrijas un tās struktūru prioritātes šajā brīdī?

Vēl joprojām galvenā prioritāte ir glābējiem pabeigt šos meklēšanas darbus un pārliecināties, ka tajā teritorijā, kas ir palikusi nepārbaudīta, vairs nav cilvēku mirstīgo atlieku. Pietiekami neliela, bet atlikusī nepārbaudītā teritorija vēl ir, tāpēc mēs šobrīd veicam visus tehniskos darbus, lai glābējiem būtu iespēja doties iekšā vēlreiz šajā objektā un pabeigt meklēšanas darbus.

Sestdien mēs no Valsts policijas dzirdējām trīs galvenās versijas par notikušā vainu, visas tās bija saistītas ar būvniecību, projektēšanu vai procesa uzraudzību, vai nav parādījusies vēl kāda, kura skartu arī lielveikalu tīkla Maxima iespējamo atbildību par nenotikušo evakuāciju?

Attiecībā uz katra konkrēta cilvēka vai amatpersonas atbildību vairāk zināms būs kriminālprocesa fināla stadijā. Šobrīd ir jāatrod versija, kādēļ šis iebrukums ir noticis. Un te ir visas trīs versijas, ko jūs jau zināt, ko Ķuža kungs jau ir minējis, - tātad vai nu projektēšanas kļūda, vai nekvalitatīvi veikta 1. kārtas būvniecība, vai pašreiz veiktie darbi būvniecības 2. kārtā. Tātad visas šīs trīs versijas tiek atstrādātas, un tikai tad, ja kāda no tām apstiprināsies, varēs runāt par konkrētu amatpersonu vainu. Jo, protams, jautājums par evakuāciju, trauksmes signāliem un visu šo te bloku paliek atvērts, bet tajā brīdī, kad ir skaidras visas šīs te tehniskās detaļas, kas ir izraisītājs, vai tam ir bijusi saistība ar signalizāciju, tālāk attiecīgi ar evakuāciju, visa šī te loģiskā ķēde. Tāpēc es nedomāju, ka kaut kādā brīdī policija būtu norobežojusies no jautājumiem, kas skar arī evakuāciju un attiecīgi to amatpersonu atbildību, kas par to ir atbildīgas.

Jau pašlaik ir sākusies tāda bezprecedenta taisnošanās, un, iespējams, būs arī bezprecedenta spiediens, kas tiks izdarīts uz policiju, izmeklēšanu un ekspertīzi. Ko Iekšlietu ministrija dara, lai novērstu šāda spiediena rezultātus?

Es, godīgi sakot, neredzu iespēju, kā varētu būt kāds spiediens uz izmeklēšanu. Es nezinu, uz ko jūs tagad gribat vilkt, no kuras puses būs tas spiediens.

Ņemot vērā notikušā apmērus, iespējamus spiediena mēģinājumus varētu pieļaut gluži loģiski?

Es domāju, ka mēs esam pieaicinājuši, Valsts policija ir pieaicinājusi šo te absolūti neatkarīgo ekspertu, kas ir viens no spēcīgākajiem būvniecības nozarē, - Rīgas Tehniskās universitātes profesoru. Domāju, kas attiecas uz tehnisko pusi, mums nav pagaidām nekādu indikāciju, ka kāds izdarītu kaut kādu spiedienu uz šiem cilvēkiem. Kas attiecas uz pašām izmeklēšanas darbībām, jau šobrīd tām ir veltīti lielākie policijas spēki, jau sākot no pirmās nakts, kad strādāja vairāki desmiti - vairāk nekā četrdesmit - izmeklētāju vienlaicīgi, lai veiktu šīs pirmās policijas darbības, kas saistītas gan ar liecinieku aptaujāšanu, gan personu pratināšanu, gan lietisko pierādījumu apskati un dokumentu pārbaudi. Tātad šī izveidotā izmeklēšanas grupa ir tā, kas turpmāk veiks izmeklēšanu. Te tātad nav tikai viens izmeklētājs, kas nodarbojas ar šo lietu. Arī prokuratūra jau ir iedevusi vairākus savus uzraugošos prokurorus. Tā ka, es domāju, te nav pamata debatēm par spiedienu vai kādu nekompetenci, vai neprofesionālu izmeklēšanas darbību veikšanu.

Kas personiski ir uzņēmies atbildību par šīs izmeklēšanas darba grupas vadību?

Es jums tagad nesaukšu izmeklētāju vārdus. Nedomāju, ka tam pašreiz ir kāda nozīme. Jebkurā gadījumā Valsts policijas priekšnieks ir atbildīgs par sava dienesta darbu kopumā. Un attiecīgi viņš veiks visa šī procesa kontroli un uzraudzību.

Ir izskanējuši pārmetumi, ka glābšanas darbi tika sākti tomēr pārāk vēlu. Lielo celtņu uzņēmuma Arsava vadītājs saka, ka traģēdijas dienas vakarā viņiem ir zvanīts tikai ap plkst. 22, turklāt no uzņēmuma Tilts, nevis no VUGD, ka viņi varējuši atsūtīt celtņus ātrāk, ja būtu zvanīts tūlīt.

Es tikai varu apbrīnot to, ka visi Latvijas mediji šodien apspriež vienas celtniecības firmas personīgo viedokli par to, kā būtu jāveic glābšanas darbi. Tas tiešām manī izsauc visdziļāko izbrīnu un neizpratni. Es laikam esmu visos iespējamos veidos katru reizi informējusi par to, un to ir darījis arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Oskars Āboliņš, ka glābšanas darbi nav haotiska rīcība - visi saskrien un kaut ko dara. Glābšanas darbi notiek posmos. Mēs uz notikuma vietu reaģējām momentāni. Pirmās brigādes ieradās dažu minūšu laikā un koordinēti sāka veikt glābšanas darbus. Tas nozīmē - sākotnēji atbrīvot piekļuvi konkrētai vietai, lai izglābtu pirmos cilvēkus, kas tur atrodas. Tā rezultātā, es uzskatu, lielākā daļa cilvēku, kas tobrīd atradās veikalā, tomēr tika izglābti. Tika izvilkti pa logiem. Pa citām ejām. Tātad glābšanas darbi tika veikti pietiekami operatīvi. Nākamā daļa pēc tam, kad notika jau otrais nogruvums, bija atbrīvot piekļuvi tehnikas vienībām, un tikai pēc tam ar tehniku varēja nocelt daļu no šīm smagajām būvkonstrukcijām. Attiecībā uz vienas konkrētas firmas pieaicināšanu - ir kārtība, kas noteic, ka ugunsdzēsības un glābšanas dienests nenodarbojas ar firmu apzināšanu. Tas vēršas pie pašvaldības, kurai ir saslēgti līgumi ar visdažādākā veida būvorganizācijām, tehnikas piegādātājiem un tā tālāk. Tieši tāpēc pie šīs firmas vērsās konkrēts pašvaldības uzņēmums. Es gribētu vienreiz izslēgt šīs spekulācijas, kuru pamatā ir vienas konkrētas būvfirmas intereses.

Kas tā ir par konkrēto būvfirmu?

Nu tā, uz kuru jūs man atsaucaties intervijā.

Tā nav būvfirma, bet lielo celtņu uzņēmums.

Jūs man atsaucaties uz baumām vai konkrēto cilvēku?

Tās nav nekādas baumas, bet cienījama uzņēmuma vadītāja viedoklis.

Labi, ka jūs zināt, kas tas ir par cilvēku, uz kuru visa Latvija šobrīd mēģina atsaukties. Ļoti labi, ka ir tāds cilvēks, kas vērtē valsts glābšanas dienesta specifiku. Es tiešām jūtos priecīga, ka mums ir tādi kompetenti eksperti no malas.

Sakiet, kāpēc tik vēlu tika nolemts publiskot bojāgājušo sarakstu. Kāpēc cilvēki uzreiz nevarēja uzzināt bojāgājušo vārdus, lai varētu palīdzēt tuviniekiem?

Kamēr visas personas netika atpazītas un informēti viņu tuvinieki, tikmēr šis saraksts netika publicēts.

Sagatavoja Sandris Točs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?