Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ar nodokli bremzēs elektrības, bet cels siltuma cenas

Elektrības tarifu kāpums no nākamā gada līdz 2018. gadam tiks ierobežots ar jaunu nodokli, kuru maksās valsts subsidētie elektroenerģijas ražotāji, - ar šādu priekšlikumu nākusi klajā Ekonomikas ministrija (EM), solot vienlaikus nepalielināt elektrības tarifus mazturīgajiem un nodrošināt samērīgāku tarifu kāpumu citiem lietotājiem, bet brīdinot, ka vairākās pilsētās tā iespaidā sadārdzināsies siltums.

Piekšlikums paredz elektrības ražotāju atbalsta maksājumus aplikt ar nodokli, kurš tiks izmantots, lai visiem lietotājiem saglabātu elektrības tarifā ietilpstošo obligātā iepirkuma komponenti (OIK) esošajā 1,89 santīmu līmenī, kā arī lai nodrošinātu atlaides elektrībai mazturīgajiem. Nodokļa likme ražotājiem, kas izmanto dabasgāzi, būs 14%, savukārt ražotājiem, kas izmanto atjaunojamos resursus, - 10%.

Pasākumu iespaidā, ja elektroenerģijas un gāzes tirgus cenas nemainīsies, elektroenerģija mājsaimniecībām nākamgad maksās 11,3 santīmus par kilovatstundu, kas ir par 38% vairāk nekā pašreizējais starta tarifs un par 6% vairāk nekā pamata tarifs. Neveicot šos pasākumus, tarifs augtu attiecīgi par 44% un 11%, liecina EM aplēses. Trūcīgajiem iedzīvotājiem tarifs plānots pašreizējā starta tarifa līmenī - 8,18 santīmu par kilovatstundu. EM gan neslēpj, ka pārmaiņu rezultātā 17 pašvaldībās gaidāms siltuma cenu kāpums, jo šo pilsētu siltuma ražotāju papildienākumi no elektrības ražošanas saruks. Bauskā, Ādažos, Salaspilī un Vangažos ir gaidāms straujākais siltuma cenu kāpums - vairāk nekā par 15%.

EM valsts sekretārs Juris Pūce atzina, ka izvēlētais dāsnā atbalsta, kura apjoms pērn bija ap 132 miljoniem latu, samazināšanas risinājums - ar vienu roku to piešķirt, bet ar otru daļēji atņemt - var šķist īpatnējs, tomēr, ņemot vērā, ka pašreizējo atbalsta sistēmu reglamentē aptuveni 20 normatīvie akti, tas bijis ātrākais un vienkāršākais risinājums.

Priekšlikums paredz, ka kopējais atbalsta apjoms vienam no lielākajiem atbalsta saņēmējiem - Latvenergo - būtiski nemainīsies un nākotnē uzņēmuma termoelektrostacijas gadā saņems aptuveni 60 miljonu latu atbalstu. Tā kop-apjoms paliks nemainīgs, jo uzņēmums drīzumā nodos ekspluatācijā Rīgas TEC-2 otro energobloku un attiecīgi šī summa kalpos vairs ne divu, bet triju elektrostaciju darbības nodrošināšanai, skaidro EM amatpersona.

DNB bankas ekonomists Pēteris Strautiņš, komentējot EM ieceri, norāda - lai gan risinājums ieviest nodokli jāvērtē piesardzīgi, fakts, ka tiek meklētas alternatīvas OIK kāpuma apturēšanai, ir pozitīvs. «Lielai daļai uzņēmumu elektroenerģija nemaz neveido tik lielu daļu izdevumu, tomēr uzņēmējiem ir svarīga stabilitāte un prognozējamība. No iedzīvotāju viedokļa, ņemot vērā, ka elektrība kopējā patēriņa grozā veido nelielu daļu, tarifu izmaiņu ietekme būs neliela,» saka P. Strautiņš.

Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš uzskata - Latvijas rūpniecības uzņēmumus šāds risinājums neapmierina. «Elektroenerģijas izmaksām būtu jābūt vienai no mūsu rūpniecības uzņēmumu konkurences priekšrocībām, jo paļauties uz iespējām, ko dod zemākas darbaspēka izmaksas, mēs nevaram. Bet diemžēl par elektroenerģiju maksājam dārgāk nekā Skandināvijas valstīs vai Vācijā,» norāda V. Rantiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?