Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ASV smēķētājus biedēs ar šokējošiem attēliem

Mirušu cilvēku attēli, skābekļa maska pie sejas un slimu orgānu bildes - ASV Federālā pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) ar šādām bildēm uz cigarešu paciņām nolēmusi pastiprināt spiedienu uz smēķētājiem, lai viņus atturētu no kaitīgā ieraduma. Pēc sabiedriskās izvērtēšanas pārvalde vasarā izvēlēsies deviņus efektīvākos no 36 piedāvātajiem attēliem, un ar 2012. gada oktobri tiem būs jābūt uz visām cigarešu paciņām un tabakas izstrādājumu reklāmās.

Sabiedrības vērtējumu par vizuālajiem darbiem, kuros atainotas «smēķēšanas negatīvās sekas», FDA gaidīs līdz 9. janvārim.

Nozīmīgs pavērsiens

ASV jau ir spēkā noteikumi, kas paredz uz cigarešu paciņām likt lielus brīdinājuma uzrakstus. Attēli ir vēl viens mēģinājums pievērst uzmanību smēķēšanas izraisītajām problēmām.

Pret tabakas izstrādājumiem aģitējošo aktīvistu skatījumā FDA jaunais priekšlikums esot svarīgākais pavērsiens kopš 1964. gada, kad mediķi pirmoreiz oficiāli paziņoja, ka «dūma uzvilkšana» ir saistīta ar plaušu vēzi un citām slimībām.

«Šie brīdinājumi ir balstīti uz labākās pieredzes, kā vairot zināšanas un bažas par smēķēšanas iespaidu uz veselību, lai pamudinātu riskam pakļautos jauniešus un ilglaicīgos smēķētājus domāt par atmešanu,» aģentūrai Reuters iniciatīvu slavēja Campaign for Tobacco-Free Kids prezidents Mets Maierss.

«Pirmoreiz tiks pateikts, ka tabakas produkti izraisa atkarību, un arī skarbi pavēstīts, ka tā var nogalināt,» uzsver FDA komisāre Mārgareta Hamburga, «mums jābūt drošiem, ka ikviens, kurš apsver domu smēķēt, pilnībā apzinās cigarešu lietošanas sekas.» Pēc pārvaldes datiem, ASV ik gadu no tabakas izraisītām slimībām mirst 443 tūkstoši cilvēku.

Ražotāju domas dalās

Lielākais cigarešu ražotājs ASV Philip Morris atbalstījis likuma prasības, bet pret to iebilst daži mazākie uzņēmumi, kā Reynolds American, Lorillad Tobacco un R. J. Reynolds Tobacco. Pēdējie tiesā apstrīdējuši jauno normu.

Taču eksperti uzskata, ka FDA aktivitātes neko būtisku nenesīs. «Manuprāt, tam būs ļoti neliels iespaids uz patēriņu,» prognozē investīciju kompānijas GNI Capital pārstāvis Čārlzs Nortons. Viņš piesauc citu pasaules valstu pieredzi, kur tikpat biedējoši attēli nav samazinājuši cigarešu patēriņu.

Tomēr nesmēķēšanas kustība pieņemas spēkā. Kopš 70. gadiem ASV smēķētāju īpatsvars samazinājies no gandrīz 40% līdz 20%. To lielā mērā veicinājusi arī tabakas izstrādājumu cena. Četrās desmitgadēs tā izaugusi no vidēji 38 centiem līdz 5,33 dolāriem par cigarešu paciņu, vēsta AP.

ASV nav vienīgā valsts, kur smēķētāji tiks biedēti ar nepatīkamiem attēliem. Līdzīga taktika ir arī daudzviet Eiropas Savienībā, Kanādā, Honkongā, Jaunzēlandē, Singapūrā, Taizemē un Austrālijā. Daudzās citās valstīs uz cigarešu paciņām jābūt brīdinājuma uzrakstiem par smēķēšanas draudiem. To izmantojuši izmanīgi cilvēki, tirgojot uzrakstus apslēpjošus maciņus cigarešu paciņām vai uzlīmes brīdinājuma teksta izmērā ar ironisku tekstu, piemēram: «Tevi var notriekt autobuss.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?