Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Atlaist Saeimu? Viens par, viens pret, viens nepiedalās

Jūs strādājāt Saeimā laikā, kad tauta to atlaist nevarēja. Valsts prezidenti varēja, bet šo iespēju neizmantoja. Vai iepriekšējās Saeimas ir bijušas tuvu atlaišanai?

Juris Dobelis: Jau 9. Saeimas darbības laikā mums bija tādi «malači», kuri no iekšpuses ārdīja Saeimu un grāva tās reputāciju, nemitīgi tika apstrādāts Valsts prezidents, tā ka es nebūtu īpaši izbrīnīts, ja tas būtu noticis jau 9. Saeimas laikā.

Kārlis Leiškalns: Ja Saeima spēj veikt savas funkcijas, atlaišana ir nemotivēta. Es esmu laimīgs, ka neviens uz to neuzdrošinājās 9. Saeimas laikā, neskatoties uz ārkārtīgi sparīgajām prasībām kā no ārpuses, tā Saeimas iekšienes. Nevar [rīkoties] kā tāds greizsirdīgs vīrs, kuram nepatīk sieva, sāk žņaugt līdzīgi Otello un beigās nenožņaudzis nodur. Manuprāt, tā ir ārkārtīgi nepareiza pieeja.

Anna Seile: Manuprāt, pirmā reize, kad varēja un vajadzēja Saeimu atlaist, bija [Gunta] Ulmaņa prezidentūras laikā, kad vairākas reizes pēc kārtas nevarēja ievēlēt valdību. Toreiz neviens tā īsti neiedomājās - ne sabiedrība, ne paši deputāti, ne arī Valsts prezidents -, ka Saeima būtu atlaižama, ja dara kaut ko nepareizi. Bet 9. Saeimā sabiedrība sāka celties kājās, bija lietussargu revolūcija, un es esmu starp tiem cilvēkiem, kuri gāja uz abām revolūcijām, arī to, kur notika mītiņš un grautiņš. Man liekas, ka derīgi būtu bijis jau iepriekšējo Saeimu atlaist. Šajā pēdējā, 10. Saeimā ZZS kā koalīcijas partneri uzvedās kā izsitēji, lai izsistu savu labumu, un negribēja absolūti domāt par kopējo mērķi - krīzes pārvarēšanu, un palika grūtāk ar katru dienu. Es esmu no tiem, kuri saka - atlaist Saeimu.

J. D. Pavisam nesen pilsoņi ievēlēja faktiski pilnīgi jaunu Saeimu. Vairāk nekā puse Saeimas deputātu ir no jauna ievēlēti, un tie paši pilsoņi ies un savējos atlaidīs. Ieguvuma nav nekāda. Dažiem cilvēkiem izdosies nokārtot savas personīgās lietas, tas arī ir viss. Tagad, kad ir no jauna smags budžets jāizstrādā, cik nopietns ir darbs šovasar pie budžeta izstrādes? Kā var ministrs strādāt nopietni, ja viņš nezina, ar ko beigsies viņa darbība šoruden? (..)

A. S. Vaira Vīķe-Freiberga atvadu runā pieminēja Dāmokla zobenu, kas karājas virs politiķu galvām. Tas zobens nenokrita viņas laikā, un tas nav nokritis arī tagad, tas zirga astrā tur karājas. (..) Tagad, kad Zatlers sadūšojās atlaist Saeimu, tas no sabiedrības un sevišķi politiķu puses tiek tulkots - ak, tu draņķa Zatlers, domāja, ka viņu neievēlēs, tad atlaidīs Saeimu, atriebsies. Tā nav. Tiek arī apšaubīta Zatlera spēja būt līderim un saprast ekonomiskās programmas. Arī es balsoju pret Zatlera ievēlēšanu, bet vēlāk redzēju, kā viņš aug ar katru dienu un ar katru dienu aug dusmas Tautas partijā un LPP/LC vidū, un Zatlera noniecināšana sākās. Tie cilvēki, kuri ir bijuši daudzās citās partijās un cer uz Zatlera segliem tikt iekšā 11. Saeimā, var viņu nogremdēt, ja nebūs rūpīgi izveidots siets, kas izvērtēs cilvēkus, kuri ies sarakstos.

K. L. Es balsoju par Zatleru un balsotu arī tad, ja būtu 10. Saeimā. Es droši zinu, ka līdz 28. maijam visa PLL frakcija, astoņi cilvēki, būtu atdevuši savas balsis par Zatleru.

Un viss mainījās, kad viņš atlaida Saeimu?

K. L. Neapšaubāmi. Kad tika ierosināta Saeimas atlaišana, liela daļa deputātu kā tādi Sutkas gāja plikiem dibeniem uz pērienu, viņi teica: «Paldies dievam, jūs mūs izgaiņājāt, cik jūs esat labs cilvēks, ka mūs padzināt.» Tajā brīdī es sapratu - jā, šī Saeima nav darboties spējīga, jo parlamentam bija jāargumentē savs noderīgums. Vienotībai salkans medus tecēja no lūpām, aicinot Zatleru savā krātiņā. Kādu viņš izveidos savu partiju, tas ir tikai minams.

J. D. Mēs runājam par jaunām sejām - tādas šajā Saeimā ir ievēlētas. Tiesa, dažs labs no viņiem ir sācis uzvesties dīvaini un mukt no savas frakcijas prom. Šie cilvēki ir izmesti no laivas, un daļu no viņiem neievēlēs, bet ievēlēs vecus sakārņus, kas izdevīgi parādīsies vajadzīgā brīdī, lai vadonis ievelk viņus iekšā. Mums ir bijušas Saeimas, kur viens vadonis ievelk sev līdzi veselu baru nepazīstamu cilvēku.

A. S. Man liekas, vajag padomāt, kāpēc Zatlers atlaida šo Saeimu - viņš to darīja pēc ārzemju komandējumiem. Pēc neoficiālām ziņām, no drošības viedokļa bija pienākušas jaunas ziņas par oligarhu darbiem ārzonās un citām lietām. Vajadzētu padomāt, kas būtu noticis, ja Zatlers Saeimu nebūtu atlaidis. Strādāt vairs nevarēja. 33 Vienotības deputāti, kas arī nebija gluži vienoti, plus VL-TB/LNNK deputāti balsoja kopā, pārējie veidoja it kā jau otro koalīciju, it kā neoficiāli. Otrā koalīcija nebūtu turpinājusi to, ko iesāka Dombrovskis.

Tad jūs sakāt - Zatlers atlaida Saeimu tāpēc, ka Vienotība netika galā un citu koalīciju viņš negribēja?

A. S. Saeima nevarēja pieņemt saprātīgus likumus, kas bija izstrādāti.

K. L. Es nezinu nevienu vērā ņemamu likumu, kurš bija jāpieņem un kurš nebūtu ticis pieņemts ne tikai ar koalīcijas, bet visu frakciju deputātu balsīm.

A. S. Tikai pēc Saeimas atlaišanas izdevās pieņemt būtiskus likumu grozījumus.

K. L. Tas ir visbriesmīgākais, ka pēc atlaišanas sāk darboties pilnīgi vienbalsīgi, tas nozīmē, ka parlaments vispār nav vajadzīgs. Ja lēmums par Saeimas atlaišanu ir pieņemts ārpus Latvijas...

A. S. ...es tā neteicu, es teicu, ka ir papildu informācija.

K. L. Tad nekas briesmīgāks nevar būt, tad mēs neesam suverēna valsts. (..) Ja premjers nespēj nodrošināt svarīgu likumu pieņemšanu Saeimā, viņš atkāpjas un veido jaunu koalīciju - visticamāk, tā būtu tā, par ko Vienotība visu laiku sapņo un stāsta avīzēs, - ar Saskaņas centru. Ja jūs neapmierina mistiski oligarhi, no kuriem divi sēž Saeimā un kuriem ir gatavi uzrādīt visas pasaules apsūdzības, kas tomēr netiek uzrādītas, tad veidojiet jaunu valdību. Tas nav iemesls, lai ierosinātu Saeimas atlaišanu.

A. S. Es esmu Vienotības pārstāve, strādāju Pilsoniskās savienības valdē un domē, un mūsu lēmums ir neveidot valdību ar Saskaņas centru, kamēr nav izpildīti nosacījumi attiecībā uz valodu un okupācijas atzīšanu.

Ir bijuši gadījumi, ka deputāti maina frakcijas vai balso tā, ka rodas aizdomas par balsu nopirkšanu. Vai deputāti ir pērkami?

A. S. Kā kurš. Es zinu, ka daži ir. Savulaik pa Saeimu tika meklēti pazuduši portfelīši. Varu vienu anekdoti pastāstīt. Es vēl sēdēju TB/LNNK frakcijas tuvumā, bet biju jau iestājusies PS. Pie mūsu sola, kur sēdēja arī Imants Kalniņš, pienāk Raimonds Pauls un saka: «Imant, vai mani arī sauks uz Ģenerālprokuratūru, es dažus koncertus Ventspilī esmu sniedzis.» Kalniņš viņam atsaka: «Zini, tas var gadīties, bet tev jāpadomā par kārtīgi lielu kameru - kur tad tu liksi savu balto flīģeli?» Es neesmu saņēmusi nevienu kukuli, nevaru teikt par citiem, vai viņi ir vai nav saņēmuši, bet tādas lietas notiek.

K. L. Es visā savā Saeimas deputāta laikā esmu dzirdējis, ka ir deputāti, kurus pērk, un ne reizi neesmu sastapies ar konkrētu deputāta pirkšanas mēģinājumu. Ir bezjēdzīgi nopirkt individuālu deputātu. Esmu vadījis kā Tautsaimniecības, tā Budžeta un finanšu komisiju, kur tika pieņemti ārkārtīgi svarīgi lēmumi. Nestāstīšu anekdoti, bet par pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanu presei. Preses izdevēju asociācija tās toreizējā prezidenta tagadējā deputāta Arvila Ašeradena vadībā zvanīja man: «Kārli, vai tu zini, kādi Dienai šobrīd ir zaudējumi, vai tu nevari kaut ko darīt, lai nodoklis paliktu 10%?» Es teicu: «Es darīšu visu, lai nodokli nepaaugstinātu.» Mēs mainījām PVN likmi arī viesnīcām tikai un vienīgi sabiedrības spiediena rezultātā, te nav runa par pirkšanu. Ja mēs runājam par oligarhiem, es esmu strādājis kopā gan ar Lembergu, gan Šķēli, un Šleseram esmu bijis parlamentārais sekretārs. Jāteic, ka tādas spējas argumentēt kā Šķēlem ļauj panākt daudz ko, jo viņš visas lietas pārzina un ļoti precīzi spēj prognozēt likuma pieņemšanas vai nepieņemšanas sekas.

J. D. Pateikt par otru, ka viņš laikam ir zaglis, laikam ir uzpirkts - tur jau liela gudrība nav vajadzīga, jebkurš plānprātiņš to var pateikt. Ja ir drošības iestādes, izmeklēšanas iestādes - lūdzu, lai strādā, meklē, atrod, un tad mēs par to runāsim. Var jau būt, ka ar glaimiem arī var nopirkt, arī kāds saziņas līdzeklis varētu sagudrot, ka šito vecīti vai dāmiņu vajag ietekmēt, biežāk uzaicināt par ekspertu uz pārraidēm.

K. L. Pašlaik ir kaut cik sakārtots partiju finansēšanas likums, bet pirms tam es zinu gadījumus, kad tika ietekmēts veselas frakcijas balsojums. Viens bijušais tēvzemietis, tagad laikam vienotībietis panāca izmaiņas Latvijas ceļa balsojumā par vēja enerģijas izmantošanu - ne uzpērkot, bet ar ziedojumu. Bija legāla iespēja ietekmēt partiju balsojumus ar ziedojumiem. Saeimas negodīgums izpaužas slinkumā, nevēloties kaut ko darīt, piedalīties debatēs, rakstīt priekšlikumus likumiem. Ja kādam kāds priekšlikums nepatīk, viņš saka, ka tas ir nopirkts.

Pēdējā Saeimā tika ievēlēti daudzi jauni cilvēki, bet pēc tam, skaidrojot balsojumus, daži izteicās, ka jaunie deputāti vēl nav iestrādājušies un īsti nesaprot, par ko balso. Cik laika vajag pilnīgi jaunam cilvēkam no malas, lai viņš iestrādātos?

K. L. Vajag talantu un trīs četrus gadus, lai iestrādātos.

A. S. Manā izpratnē katram cilvēkam savā nozarē jābūt speciālistam, jābūt kaut ko padarījušam un sabiedrības procesus saprotošam, un tad viņš var kandidēt uz Saeimu. Ja viņš nāk no skolas sola, viņam nav dzīves pieredzes, galvenais trumpis ir jaunība, bet tad vajag ilgu laiku, lai iešūpotos. Augstākajā padomē kādreiz daļa cilvēku strādāja diezgan apzinīgi, bet bija otra daļa, kolhozu priekšsēdētāji, kas atbrauca tikai uz nobalsošanas reizēm. No tā laika gandrīz visās Saeimās ir cilvēki, kas strādā, iesniedz un izvērtē priekšlikumus, un ir cilvēki, kuri gandrīz guļ un neko nedara.

J. D. Jauniešiem zaļo gaismu, par to nav runas. Cita lieta, vai jaunieši ir gatavi strādāt un vai viņi kaut ko saprot. Es uzskatu, ka tie [no VL-TB/LNNK], kas tagad strādā Saeimā, ir strādājuši pietiekami aktīvi, protams, viņi ir opozīcijā. Dod Dievs, ka mūsu nacionālā apvienība palīdzēs izbeigt riešanos latviešu starpā. Mēs rejamies, atrodam oligarhus, bet Saskaņas centrs klusi pumpē muskuļus un, iespējams, dabūs vairāk balsu nekā iepriekšējās vēlēšanās. Es pilnīgi pieļauju, ka viņi var būt nākamajā valdībā, un kas atliks mūsu nacionālajai apvienībai? Atkal būsim opozīcijā.

Kuras partijas būs nākamajā Saeimā?

K. L. Tēvzemiešiem (VL-TB/LNNK) būs 8-12 vietas. Viņi ir vienīgie, kas šajās vēlēšanās audzēs deputātu skaitu. Zatlers ar Vienotību sadalīs esošo Vienotības elektorātu, varbūt 33 vietā viņiem kopā būs 34. PLL elektorātu pa lielai daļai pārņems Šlesera partija, kam ar veiksmīgu kampaņu būs 5-6 vietas. Saskaņas centram paliks 30, augstākais 32 vietas, tas ir viņu elektorāts, kas neaug uz mūsu latvisko partiju kašķu fona. ZZS svarīgs ir Lemberga faktors, bet viņi no esošajām vietām var zaudēt kādas četras, bet var dabūt arī kādas divas klāt. Ir ļoti liela iespēja, ka zemnieki kopā ar SC un LPP/LC veido valdību. Iespējams, valdību var veidot Zatlers ar SC.

J. D. Es ļoti ceru, ka VL-TB/LNNK vismaz dubultos to balsu skaitu, kuras mums ir patlaban, es rēķinātu kādas 15 vietas un vairāk. Vienotībai nav izredžu saglabāt savu vietu skaitu, Zatlera partija ņems viņiem balsis nost. Man ir nelaba sajūta, ka SC kāda balss nāks klāt. ZZS būs problēmas, bet viņiem ir milzīga pieredze mazajos novados, pilsētās, ir cilvēki, kas prot novērtēt patieso stāvokli. Varat runāt par Lembergu, ko gribat, bet dažādās aptaujās viņš ir bijis ļoti populārs.

A. S. Es paredzu, ka Vienotībai, Zatleram un VL-TB/LNNK kopā varētu būt ne mazāk par 56 balsīm. Kur viņi tās ņems? Zatlers atņems balsis ne tikai Vienotībai, bet arī ZZS un SC. Es neprognozēju SC uzvaru šajās vēlēšanās, viņi dabūs ap 30 vietām vai mazāk, bet ZZS būs sliktāk, jo startēs reģionālās partijas, kas var atņemt balsis gan Vidzemē, gan Latgalē.

K. L. Neko viņi nedabūs.

J. D. Tie cilvēki, kuri mēģina to [Vidzemes partiju] noorganizēt, nav zemē metami - Ceļapīters no Madonas, Stepanovs no Gulbenes, Krauklis no Valkas. Viņi var dabūt 5%, ja dabū sabiedrotos citos novados. Pašvaldību vadītājiem ir liels spēks, un to vajag izmantot valsts attīstībā.

Vai nākamajam parlamentam ir cerības nostrādāt visus trīs gadus?

J. D. Ja SC būs valdībā, tie, kuri būs opozīcijā, darīs visu, lai savāktu 10 000 parakstu. Ja SC nebūs valdībā, viņi centīsies darīt visu, lai citi 10 000 tiktu savākti. Pēc diviem gadiem būs jāvēl 12. Saeima.

K. L. Vislielākās problēmas sanāk tad, kad populisti nonāk pie varas un ir spiesti pieņemt no ārējās situācijas diktētus nepopulārus lēmumus, un tajā brīdī viņi sāk irt, mirt un lasīties prom katrs uz savu pusi. Tas populistu elektorāts, ko Latvijā iedibināja Zīgerista kungs, ir nemirstīgs un grūtajā ekonomiskajā situācijā augošs. Jaunais laiks nāca kā populistisks spēks, kas līdz šīs Saeimas sākumam sāka pārveidoties varas partijā, kad tam nācās uzņemties atbildību par valdību. Ja šajā situācijā pie varas nāks Seiles kundzes nosauktā 56 cilvēku koalīcija, tas būs ārkārtīgi grūts laiks gan šiem cilvēkiem, gan Latvijai.

A. S. Latvijai tas būs augšupejas laiks. Ja Ministru prezidents būs Valdis Dombrovskis, ar viņa smalko humoriņu un lielo mieru (K. Leiškalna replika - ja gribas humoru, vajag Genadiju Hazanovu izsaukt - aut.) valdībai būs spēja pieņemt lēmumu, un Zatlers tur būs pastiprinājums ar mieru un nosvērtību.

K. L. Ar Ražuku un Požarnovu!

A. S. Šajā triju gadu laikā nebūs vairāk Saeimas atlaišanas, ja vien Andris Bērziņš, tas, kurš Valsts prezidents, negribēs kaut ko mainīt, jo Zemnieku savienībai būs pārāk slikti rezultāti.

K. L. Nedrīkst gribēt Valsts prezidents kaut ko mainīt jebkādu rezultātu dēļ! Nedrīkst Valsts prezidents stratēģisku apsvērumu dēļ durt nost Dezdemonu, nu nedrīkst!

J. D. Mums vairāk jādomā, kā audzināt katru Latvijas Republikas pilsoni, katru latvieti par personību, dot iespēju pašam izanalizēt situāciju, nevis tā, kā vajag, tā, kā prasa stāvoklis.

Ko jūs paši darīsiet 23. jūlijā?

A. S. Es iešu balsot un balsošu par Saeimas atlaišanu, un gribu aicināt visu sabiedrību, lai tā dara.

K. L. Es saņemšos, pāriešu pāri dzelzceļam netālu no manas mājas un, neskatoties uz to, ka parlamentam pašam ir vēlme tikt nopērtam un atlaistam, nobalsošu pret. Es gribu, lai noteikta sabiedrības daļa pasaka - tā nedrīkst! Parlaments nekad nedēs zelta olas. Parlaments akumulēs naudu, pieņems budžetu un likumus, kas daļai sabiedrības patiks, daļai ne. Negaidiet no Saeimas personīgus labumus.

J. D. Es šajā murgā nepiedalīšos, uzskatu to par lieku laika un naudas šķiešanu. Vienā kinofilmā bija tāda epizode - vainīgs vai nevainīgs, bet galvu nost, un tautai liels prieks. Šajās dzīrēs mēra laikā es nepiedalīšos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?