Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ātro kredītu jomā izaugsmi neparedz

Kamēr Ekonomikas ministrija (EM) turpina virzību uz stingrāku ātro kredītu jomas regulēšanu, ātro kredītu devēji jau paziņojuši par nozares stabilizāciju un izaugsmes tempu palēnināšanos. Tikmēr neizpratni sabiedrībā radījusi ātro kredītu reklāma pasta nodaļās un uz Rīgas sabiedriskā transporta drukātajām biļetēm.

«Daļa no grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL) 28. maijā tika apstiprināti Ministru kabineta (MK) sēdē, šobrīd tie tiek precizēti saskaņā ar sēdē lemto un tuvākajā laikā tiks nosūtīti izskatīšanai Saeimā,» norāda EM pārstāve Evita Urpena. Viņa skaidro, ka šobrīd norit darbs pie trim normatīvo aktu projektiem - grozījumiem PTAL, grozījumiem MK noteikumos par kreditētāju licencēšanu un noteikumos par patērētāja kreditēšanu. Par atlikušajām izmaiņām noritot vēl diskusijas ar asociācijām, norāda ministrijā.

«Nenoliedzami EM aktivitātes un arī iepriekš vērojamā plašsaziņas līdzekļu interese par nozares īstenoto biznesa praksi ir veicinājusi to, ka nozare pati pēdējā laikā ir nākusi klajā ar vairākām iniciatīvām, piemēram, apvienošanos asociācijā,» uzsver E. Urpena. Viņa gan norāda, ka, par spīti precīzākām reklāmām un citām acīmredzamām izmaiņām, ne visas nozares iniciatīvas ir pietiekamas situācijas uzlabošanai. Tas arī esot viens no iemesliem, kāpēc nepieciešams stingrāks regulējums visiem nozares dalībniekiem, nevis tikai tiem, kas apvienojušies asociācijā.

«Analizējot pieprasījumu pēc nebanku kredītiem Latvijā, jau aizvadītais gads bija vērtējams kā nozares stabilizācija,» uzskata Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane. Viņa skaidro, ka tirgus šobrīd ir sasniedzis «zināmu piesātinājumu» un tā izaugsme tuvākajā laikā nav paredzama. Asociācija vēl tikai gatavojas apkopot pieprasījuma datus par 2013. gada pirmo pusgadu, bet jau šobrīd var prognozēt, ka pieprasījums ir samazinājies vidēji par 10- 15%, salīdzinot ar iepriekšējo pusgadu. Komentējot EM sagatavotos priekšlikumus nozares regulēšanai, asociācija uzskata, ka tālāk jāvirza tikai tās izmaiņas, par kurām panākts kompromiss starp iesaistītajām pusēm, proti, jautājumi, kas skar reklāmas regulējumu un informācijas sniegšanu PTAC. Par vairākiem citiem priekšlikumiem kompromiss vēl nav panākts.

Šķietamā pretrunā stingrajai EM nostājai ir ātro kredītu reklāmas, kas izvietotas Latvijas pasta nodaļās un uz galvaspilsētas sabiedriskā transporta vienreizējām biļetēm. SIA Rīgas satiksme pārstāvis Viktors Zaķis norāda, ka šī ir pavisam jauna pieredze - biļešu apdruka reklāmas nolūkos uzsākta tikai pērnā gada decembrī. Ātrā kredītdevēja Ferratum reklāma esot tikai otrais šāda veida reklāmas projekts, un tā izveidē ievēroti visi likumi un normatīvo aktu noteikumi, kā arī izvietots atgādinājums par atbildīgu aizņemšanos. Arī Ekonomikas un Satiksmes ministrija pretrunas šajā situācijā nesaskata un norāda - kreditēšanas reklāma nav aizliegta, iecerēts vienīgi ierobežot bezatbildīgu aizņemšanos veicinošu reklāmu, tādējādi nav pamata uzskatīt, ka šīs reklāmas būtu neatbilstošas normatīvo aktu nosacījumiem tikai savas atrašanās vietas dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?