Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ballīte, dzīvā mūzika un vīns, vēlēšanu rezultātus gaidot

Spīķeru kvartāls, restorāns Trīs pavāri, viesnīca Gutenberg, Arēna Rīga - tās bija tikai dažas no vietām, kur partijas sagaidīja vēlēšanu rezultātus. Salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām šo vietu izvēle liecina, ka acīmredzot finanšu krīze tiešām beigusies un partijas svinībām gatavas tērēties.

Gaidu klusums

No sirds Latvijai (NSL) rezultātus sagaidīja Arēnā Rīga. Kad Diena ieradās īsi pirms pirmo aptaujas datu paziņošanas, telpās valdīja gaidošs saspringums. Cilvēku nebija daudz, skanēja mūzika, glāzēs jau bija saliets sarkanvīns. Partijas līdere Inguna Sudraba rāmā gaitā pārvietojās pa zāli. Paužot pārliecību, ka parlamentā viņas partija būs pārstāvēta, I. Sudraba neslēpa sarūgtinājumu par negatīvo publicitāti priekšvēlēšanu kampaņā. «Es to negaidīju. Tas neliecina pozitīvi par politiķiem. Katrā gadījumā es no oponentiem esmu mācījusies to, kā noteikti nevajag rīkoties,» Dienai uzsvēra I. Sudraba. Par negatīvo visvairāk pārdzīvojuši tuvinieki, bet partiju tas esot norūdījis.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) svinību vietā - Zemkopības ministrijas Lielajā zālē - bija sasēdusies pie klātiem galdiem un iestiprinājās, televīzijā vērojot rezultātus. Kad ieradās Diena, svinību atmosfēra vēl nebija jūtama, lai gan vēlāk politiķi laidās pat dejās. «Strādāts ir. Pārsteigumu te ir maz,» Dienai norādīja Ingmārs Līdaka, piebilstot, ka «vairāk ir pārdomas par to, kas notiks tālāk», un tās neesot labas. «Sabiedrība vēlas redzēt saliedētu koalīciju un Saeimu. Es šeit redzu divas jaunas partijas, par kuru finansējuma avotiem un idejiskajiem iedvesmotājiem nekas nav zināms. Tas varētu radīt diezgan lielu haosu,» minēja I. Līdaka.

Pāragrās gaviles

Tikmēr Jēkaba kazarmās restorānā Trīs pavāri, kur pulcējās Vienotības pārstāvji un atbalstītāji, valdīja aplausi, smiekli un līksmas sarunas. Aptauju dati partiju izvirzīja pirmajā vietā, un tas mudināja tās vadošos deputātus izplūst emocionālās runās, slavējot līderus. Glāzes tik stipri skandināt gan bija pāragri, jo faktiskie rezultāti lika partijai noslīdēt uz otro vietu.

Citādi ir ar Laimdotu Straujumu, kurai paustais atbalsts varētu ļaut palikt premjeres amatā. Vēlēšanu vakarā rindā uz interviju ar viņu stāvēja ne tikai vietējie, bet arī ārvalstu mediji. Pēc pirmo aptaujas datu publiskošanas L. Straujuma Dienai atzina, ka «sajūtas ir neticami labas». Pacilāts noskaņojums esot bijis jau vēlēšanu dienas rītā, spīdējusi saule. «Devos vēlēt kopā ar mazmeitu. Bija tik jauki,» stāstīja premjere, taču piebilda, ka bažas par vēlēšanu iznākumu bijušas: «Dienu pirms balsošanas bažas bija ļoti lielas, īpaši pēc tās ārkārtīgi destruktīvās diskusijas Latvijas Televīzijā. Arī ņemot vērā to, kas notika pēdējās nedēļās - sita manus cilvēkus. Sita Solvitu [Āboltiņu], sita vispār Vienotību

Uzvaras vientulība

Latvijas Reģionu apvienība rezultātus sagaidīja viesnīcā Roma - klāti galdi, dzīvā mūzika un dejas. Kamīnzālē pie televizora rāmā gaisotnē partijas pārstāvji vēroja diskusijas, bet pie tukša galda zāles galā viens pats nosēdies populārākais apvienības pārstāvis - Artuss jeb īstajā vārdā Arturs Kaimiņš. Atgāzies krēslā, viņš TV ekrānā sekoja līdzi vēlēšanu rezultātiem, un sarunā ar Dienu jau bija jūtama pārliecība, ka deputāta krēsls viņam secen neies. «Tā atbildība ir milzīga, jo tas cilvēku kopums, kas mani ir atbalstījis… Sanāk, ka mēs esam parakstījuši tādu kā uzticības līgumu viens ar otru. Tā ir tāda lieta, ko tu veikalā par naudu nevari nopirkt,» teica A. Kaimiņš un piebilda, ka jutis arī milzu pretestību. «Es esmu aktieris un uz pjedestāla esmu bijis jau 12 gadus, esmu pieradis pie negatīviem komentāriem un šo pieredzi arī salīdzinu ar to, kas ir uz skatuves, uzmanība ir līdzīga. Man ir pamatīgi bieza āda, lai es neņemtu par pilnu kādas klaigas. Mani tas neķer.» Vēl viņš min, ka tagad beidzot visam viņa teiktajam būšot pavisam cits spēks: «Būs citas ausis.»

Bērni un Līgo

Tuvojoties pusnaktij, pat adatai nebija kur nokrist Latviešu biedrības nama Līgo zālē, kur ozollapu dekorāciju fonā svinēja Nacionālā apvienība. Šeit vietu izklaidēm pie novusa galda bija atraduši arī mazākie atbalstītāji. Saspiestība nemazināja politiķu prieku, un Raivis Dzintars ar ziedu pušķi rokā sniedza intervijas, kaut aptauju rezultātu dēļ glāzes vēl nebija gatavs saskandināt. «Izskatās, ka par koalīciju ir nobalsojis pietiekami liels pilsoņu skaits. Diez vai tas ir tāpēc, ka pilsoņi domā, ka pašreiz Latvijas politikā viss ir kārtībā, bet acīmredzot balsojums bijis ļoti atbildīgs un ir vērtētas iespējamās citas alternatīvas, kas ir ļoti bīstamas,» minēja R. Dzintars.

Kad Diena ieradās Spīķeros, tur jau valdīja svētku gaisotne, dāmas bija uzcirtušās un, fonā skanot vēlēšanu debatēm krievu valodā LTV7, klātesošie fotografējās. Par spīti pirmajām prognozēm, ka Saskaņa piekāpsies Vienotībai, gaisā vēdīja pārliecība par sevi. «Prognozēju, ka mūsu rezultāts par četriem procentiem vēl pieaugs,» Dienai jau vēlēšanu naktī prognozēja Saskaņas pārstāvis Andrejs Klementjevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?