Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Balsu pirkšanas risku vērtē kā augstāku

Iedzīvotāji Latvijā kļuvuši nabadzīgāki, neticīgāki politiskajai varai. Atsevišķas partijas balansē uz 5% pārvarēšanas barjeras. Arī sarakstu iekšienē deputātu kandidāti cīnās kā spēj, lai izcīnītu vēlētāju krustiņus. Tie ir daži no iemesliem, kādēļ šodien notiekošajās Saeimas vēlēšanās varētu būt lielāks balsu pirkšanas risks nekā pirms četriem gadiem notikušajās vēlēšanās, Dienai norāda politikas eksperti.

Arī Drošības policija (DP) informē: saņemti pieci signāli par iespējamu balsu pirkšanu vēlēšanu laikā. «No tiem divi iedzīvotāju zvani. Savukārt veicot interneta monitoringu, fiksēti trīs gadījumi, kas liecina par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem gaidāmajās vēlēšanās. Paralēli tiek saņemta arī operatīva rakstura informācija, kas tiek pārbaudīta,» piektdien pavēstīja Kristīne Apse-Krūmiņa, DP pārstāve. DP vēlēšanu laikā strādājot pastiprinātā režīmā pēc iepriekš izstrādāta plāna. Par apdraudētāko vēlēšanu apgabalu uzskatāma Latgale, tas skaidrojams ar reģiona sarežģīto sociāli ekonomisko stāvokli, kā arī personu aktivitātēm, kas būtu gatavas veikt pretlikumīgas darbības konkrētu politisko organizāciju labā.

Sabiedrības par atklātību Delna politikas analītiķe Līga Stafecka uzskata - šajās vēlēšanās ir daudz augstāks balsu pirkšanas risks. «Proti, pieaudzis nabadzības risks un vienlaikus augsta neuzticēšanās politiskajai varai var būt pietiekami iemesli, lai mazturīgie vēlētāji būtu vairāk gatavi pārdot savu balsi,» skaidro L. Stafecka. Tiesa, par vēlēšanu administrāciju viņa saka - parasti problēmas bijušas visai maznozīmīgas, nopietnākais gadījums bija iepriekšējās Saeimas vēlēšanās, Balvu rajona Kubulu pagasta vēlēšanu komisijā, kad komisija piedalījās rezultātu viltošanā. «To, kā būs šoreiz, grūti prognozēt (..) Risks vienmēr pastāv, bet lielāks risks tomēr ir tas, kas notiek tuvā rādiusā ap vēlēšanu iecirkņiem nevis tajos iekšā,» saka L. Stafecka.

Arī sabiedriskās politikas centra Providus politikas pētniece Iveta Kažoka uzskata, ka «vairākas partijas atrodas uz 5% pārvarēšanas robežas, un tām ir ļoti svarīgi saņemt pēc iespējas vairāk vēlētāju balsu, tādēļ ārpus oficiālajām reklāmām un medijiem var meklēt negodīgus ceļus». I. Kažoka arī saka - nekad iepriekš nebija tik daudz individuālo deputātu kampaņu kā pirms šīm vēlēšanām. Tas liecina, ka deputātiem ir cīņa par balsīm saraksta iekšienē.

«Kā ikreiz,» par balsu pirkšanas riskiem vēlēšanās saka Arnis Cimdars, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs. Viņš pieļauj, ka pašvaldību vēlēšanās balsu pirkšana potenciāli varētu būt vairāk sagaidāma, «jo ieinteresēto personu, deputātu kandidātu skaits ir lielāks, un viņi tur ir uz vietas». A. Cimdars arī atgādina, ka par balsu pirkšanas organizēšanu iestājas kriminālatbildība.

Personas, kuru rīcībā ir informācija par iespējamu balsu pirkšanu vai konstatētiem balsu pirkšanas gadījumiem, lūgtas vērsties tuvākajā policijas iecirknī, zvanot 02 vai 112, kā arī Drošības policijā, zvanot 67208964 vai sūtot e-pastu: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pārkāpumi vēlēšanās

2006.gadā 9.Saeimas vēlēšanās atklājās, ka Balvu rajona Kubulu pagasta priekšsēdētājs Juris Boldāns organizējis vēlēšanu rezultātu viltošanu, lai iekļūtu Saeimā no TB/LNNK saraksta. Tiesa viņam piesprieda astoņu mēnešu cietumsodu.
Par balsu pirkšanu apsūdzēts tika arī Saskaņas centra pārstāvis Jurijs Klementjevs.
Pērn pašvaldību vēlēšanās Jelgavas novadā LPP/LC atbalstītāji jauniešiem piedāvājuši naudu par balsošanu. Tika notiesāti pieci vīrieši. Savukārt ZZS atbalstītāji Ogrē pirka balsis par degvīnu, naudu un biļetēm uz koncertiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?