Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Balto apkaklīšu emigrācija - likumsakarīga karjeras izvēle

Gaišās, askētiskās zāles pašā stūrī uz necila galda kārtojas ūdens krūkas un zaļsārti āboli. Pamazām pulcējas ļaudis - pa vienam, pāros. Maliņā muzikanti latviskos tērpos skaņo instrumentus. Apkārt jandalē bērnu bariņš, kad nevilšus ieklausies sarunās, var apjukt - aptuveni desmitgadnieki pļāpā latviski, raiti pāriet uz franču vai angļu mēli un turpina atkal jau dzimtajā valodā.

Spraigi iečīgājas vijole, un kārtējais latviešu danču vakars Latvijas vēstniecības telpās gandrīz pašā Briseles centrā var sākties. Basām kājām un sviedru lāsēm pa gaisu, līdz pēdējam spēku izsīkumam! Tiek lēsts, ka Briselē nupat dzīvo jau vismaz divi tūkstoši latviešu, un liela daļa no viņiem joprojām turas pie nacionālajām vērtībām - dzied korī, dejo tautas dejas un pat spēlē latviešu teātri, nule kā iestudēti Rutku tēva Vella kalpi.

No dažiem cilvēkiem deviņdesmito gadu sākumā Briseles latviešu kopiena izaugusi līdz vērā ņemamiem apmēriem. Lielākā daļa no viņiem strādā Eiropas institūcijās, citi atbraukuši dzīvesbiedram līdzi, vēl daudzi ieradušies arī studēt - gan tehniskās zinātnes, gan mūziku. Mazākumā ir privātā sektorā strādājošie, savukārt «vienkāršo darbu» darītājus faktiski nesastapt. Lielā mērā to var skaidrot ar franču valodas zemo popularitāti Latvijā - cik nācies pārliecināties uz personīgās ādas, reizēm Briselē var gadīties, ka franču valodas nezināšana nozīmē to, ka pēkšņi kļūsti gluži vai kurls un mēms.

Atšķirībā no latviešu emigrantiem citās valstīs Briselē dzīvojošie tur devušies, lielākoties karjeras izaugsmes iespēju vadīti, un par to, kad atgriezties mājās, īpaši neprāto - visbiežāk var dzirdēt, ka ne ātrāk par pensijas vecumu. Un tad gan atgriezīsies Latvijā, tādēļ jau laikus tiek iegādāts nekustamais īpašums. Daudzi uzsver - Brisele nav vieta, kur braukt aiz izmisuma, jo nepieciešama ļoti nopietna kvalifikācija un augsts profesionālisms, kas, tiesa, tiek arī attiecīgi atalgots. Arī dzīves dārdzība ir ievērojama, dažādos Eiropas dārgāko pilsētu indeksos Brisele ir tūlīt pēc pirmā desmitnieka.

Protams, ir arī savrupie, kas Briseli izvēlējušies savas kosmopolīta dabas dēļ un ar tautiešiem tiekas maz. Taču pārējos vieno Latviešu biedrība Beļģijā, kas cieši sadarbojas ar Latvijas vēstniecību Beļģijā un Latvijas pārstāvniecību EK - to telpās pavisam nesen atvērta latviešu bibliotēka, notiek dažādi pasākumi. Nupat gan latviskās kultūras dzīves kūrētājus sākušas mākt bažas par nākotni - plašais vestibils viņiem būs pieejams vēl tikai neilgu brīdi, jo pavisam drīz to sāks apdzīvot ierēdņi, kuru pienākums būs nodrošināt Latvijas prezidentūru Eiropas Savienībā. Gan jau kaut ko atradīšot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?