Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Baroka pērles un pārsteidzoši tembri

Inese Lūsiņa

Vienā mūzikas programmā Lūznavas muižas Sarkanajā zālē 27. augustā plkst. 15.00 savīsies te vēl nedzirdēts salikums - baroka mūzika un koncertkokles, kuru saskaņu rotās baroka vijole. Koncertprogrammu Baroka pērļu virkne izspēlēs kokļu ansamblis Kārta un baroka vijolniece Lāsma Meldere-Šestakova.

Koncerts Baroka pērļu virkne kokļu ansambļa Kārta un baroka mūzikas interpretāciju Amsterdamas konservatorijā apguvušās vijolnieces Lāsmas Melderes-Šestakovas atskaņojumā ir visai neparasts projekts, jo apvieno eiropiešiem tik iemīļoto un pazīstamo baroka mūziku ar latviešu tautas instrumentu kokli, kuru būs iespēja dzirdēt pavisam jaunās stilistiskajās krāsās. Tas noteikti būs pārsteigums daudziem klausītājiem. Koncertā būs iespēja dzirdēt gan pasaulē labi pazīstamu autoru baroka mūzikas pērles - Johana Pahelbela slaveno kanonu, Antonio Vivaldi Koncertu, Georga Filipa Tēlemaņa un Alesandro Skarlati kvartetus, gan arī mazāk pazīstamu komponistu skaņdarbus - Heinriha Ignaca Franca Bībera ļoti virtuozo pirmo sonāti no Rožukroņa sonāšu cikla un Džovanni Batistas Fontanas Sonāti. Kokļu sidrabainais skanējums, savijoties kopā ar baroka vijoles samtaino tembru, ievedīs krāsainajā un bagātīgajā baroka mūzikas pasaulē.

«Mūsu projekts pastāv jau gandrīz gadu. Viss sākās ar to, ka pirms gada reiz Valmieras mūzikas skolā izdzirdēju, kā spēlē kokles skolotāja un kokļu ansambļa Kārta mūziķe Dace Cerbule. Lai gan viņa atskaņoja mūsdienu somu komponistu darbus, sev par lielu pārsteigumu saklausīju, ka kokle skan līdzīgi baroka laika mūzikas instrumentiem. Tembri pārsteidza, tie skanēja citādi, nevis kā tautas mūzika, bet gan kā klavesīns, lauta, ģitāra vai teorba! Nodomāju, ka kokles lieliski varētu pildīt basso continuo lomu baroka ansamblī,» stāsta vijolniece Lāsma Meldere- Šestakova, kura 2000. gadā kļuva par Eiropas Savienības baroka orķestra dalībnieci un tagad ir dažādu baroka mūzikas ansambļu un orķestru dalībniece Šveicē un Igaunijā. Viņa uzrunājusi Daci Cerbuli, savukārt koklētāja - savas kolēģes ansamblī Kārta. Izrādījies, ka domu par baroka programmu jau trīs gadus bija auklējusi Māra Vanaga, kura ansambli vadīja visus 35 tā pastāvēšanas gadus, bet šovasar aizgāja mūžībā. «Lāsma kā no augšas mums tika piesūtīta,» stāsta Dace Cerbule. Drīz tapa kopīga programma. Tā jau skanējusi vairākās Latvijas muižās un pilīs un pat festivālā Polijā, kur līdzās barokam spēlēti arī latviešu komponistu darbi. Arī tur cilvēki brīnījušies par neparasto kopskaņu. Ir arī speciāli radīti skaisti, senlaicīgi koncerttērpi - kā princesēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?