Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bērziņam izredzes labas, bet visas ZZS atbalsta nav

Valsts prezidenta vēlēšanās par amatu Rīgas pilī tagadējam tās saimniekam Valdim Zatleram būs jācīnās ar Andri Bērziņu, kas ievēlēts Saeimā no Zaļo un Zemnieku savienības Vidzemes vēlēšanu apgabalā. Viņu pirmdien izvirzīja pieci frakcijas deputāti. Tomēr A. Bērziņa izredzes tikt ievēlētam tiek vērtētas tāpat kā Vienotības nominētajam V.

Zatleram - 50 pret 50. Vēsture rāda - ja koalīcija nevienojas par vienu prezidenta kandidātu, tad šāda koalīcija ilgi vairs nepastāv, kā tas bija 1999. gadā. Premjers Valdis Dombrovskis (_Vienotība_) un arī ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis (ZZS) nedomā, ka prezidenta vēlēšanas, lai kāds arī būtu to iznākums, var apdraudēt sadarbību koalīcijā.

Premjers gan atzina, ka zināmas grūtības varētu būt, ja V. Zatlers netiek ievēlēts, taču viņa teiktais medijiem radīja iespaidu, ka valdības vadītājs ir diezgan bezspēcīgs kaut ko ietekmēt. Uz vaicāto, konkrēti ko premjera partija dara, lai tās izvirzītais kandidāts tiktu ievēlēts, V. Dombrovskis īsti nevarēja atbildēt. Taču viņš atgādināja, ka izvirzīšanas brīdī V. Zatleram ir bijis pārliecinošs vairākums - 33 balsis no Vienotības, astoņu PLL deputātu atbalsts. Par viņu solījuši balsot arī septiņi VL-TB/LNNK deputāti un 15 kolēģi no ZZS. Premjeram pirmdienas rītā arī bija pusstundu ilga saruna ar A. Bērziņu, bet, par ko abi runāja, nav zināms, jo publiski viņi apgalvoja, ka saruna bijusi galvenokārt par svarīgiem likumprojektiem, kas jāskata A. Bērziņa vadītajai Tautsaimniecības komisijai. V. Dombrovskis viņu pazīstot kā pieredzējušu un erudītu kolēģi, bet ir pārliecināts, ka visa Vienotība balsos par V. Zatleru.

ZZS situācija ir neparasta. Pieci šīs frakcijas deputāti - Iveta Grigule, Aivars Dronka, Jānis Vucāns, Kārlis Seržants un Staņislavs Šķesters - prezidenta amatam izvirza A. Bērziņu. A. Dronka un J. Vucāns, aizbildinoties ar steigu, izvēli nepamatoja. K. Seržants, kurš iepriekš bija gatavs balsot arī par V. Zatleru, ja nebūtu citu kandidātu, A. Bērziņā saredz spēcīgu tautsaimnieku, kas šajā laikā ir svarīgi. I. Grigule uzskaitīja veselu pozitīvo īpašību komplektu - ļoti kompetents cilvēks, ar stingru mugurkaulu, principiāls un neatkarīgs. Taču visa frakcija par A. Bērziņu nebalsos. A. Brigmanis solījis savu balsi atdot V. Zatleram. Pretēji iepriekš rakstītajam Latvijas Zemnieku savienībai tomēr nav valdes lēmuma par atbalstu V. Zatleram. Nav skaidrības arī par Latvijas Zaļo partiju, kuras divi pārstāvji izvirza A. Bērziņu, bet daži citi, iespējams, bija cerējuši, ka prezidenta kandidāts būs viņu līderis Raimonds Vējonis. Neprognozējams ir Saskaņas centra balsojums. Tās vadība gan iepriekš bija pārliecināta, ka visi 29 deputāti respektēs vienoto lēmumu, taču viedokļi frakcijā ir dažādi un tie var padarīt aizklātā balsojuma iznākumu neprognozējamu. Saskaņas centrs ar A. Bērziņu tiksies trešdien, taču šajā sarunā prezidenta kandidāts nekādus solījumus par SC iesaistīšanu valdībā neplāno dot. A. Bērziņš gan pieļāva, ka valdība kādreiz varētu būt arī plašāka un tajā varētu būt tiklab SC, kā VL-TB/LNNK.

Jauno situāciju A. Bērziņš, iespējams, apzinājās tikai pēc nominēšanas, kad žurnālisti cits pēc cita lūdza intervijas un aicināja uz televīzijas un radio studijām. Līdz šim medijiem atvērtais politiķis, kurš atbild uz ikvienu tālruņa zvanu, atskārta, ka viens ar visu netiek galā. Sākotnēji viņam palīdzēs I. Grigule. Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis, lūgts novērtēt ZZS rīcību, izvirzot savu kandidātu, atzina, ka viņš nevarot ZZS neko pārmest, jo savu balsi V. Zatleram ir solījis tikai frakcijas vadītājs. Arī likums nav pārkāpts, kandidāts ir izvirzīts noteiktajā termiņā. No šī viedokļa vēlēšanu process notiekot labāk nekā pirms četriem gadiem, kad bija radīts iespaids, ka īstie kandidāti ir Māris Riekstiņš un Karīna Pētersone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?