Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Biju sajūsmā - visur tikai saldējums!

Saldējuma ražošana, šķiet, ir viena no visvairāk romantizētajām profesijām. Šajā ziņā tai līdzvērtīgi varbūt vēl tikai lidmašīnu piloti un stjuarti. «Kad atnācu uz šejieni strādāt, biju sajūsmā - visur tikai saldējums!» par darba gaitu sākumu Food Union Rīgas Piena kombināta (RPK) saldējuma cehā saka arī Vadims Tarvids (29), vecākais ražošanas operators.

Viņam pašam šis aukstais kārums ļoti garšo un neapnīk - ziema vai vasara, dienā joprojām apēdot pa vairākiem iepakojumiem. Bet, ja citiem ēdājiem karstākā saldējuma sezona iestāsies vien ar vasarīgu siltumu, Vadimam un pārējiem ražotnes darbiniekiem tā sāksies jau drīz - marta beigās un aprīļa sākumā fabrika jau rūks ļoti intensīvi. Maijs jau skaitās vasara, un līdz tam pietiekamā daudzumā jāpaspēj saražot visus saldējuma veidus.

Katru dienu puskilograms

RPK Vadims nonāca 2009. gada vasarā. Iepriekš pēc vidusskolas viņš strādājis kādā viesnīcā par administratoru, vēlāk arī par menedžeri, taču šis darbs un biroja vide viņam pie sirds negāja, turklāt vēl uznāca krīze. «Darbinieku skaitu un algu samazināja, bet prasības kļuva augstākas, atbildības vairāk. Tolaik tūristi uz Latviju tik daudz nebrauca, bet viesnīcas vadība uz to spieda - vajag, vajag… Beigās sapratu, ka man pietiek,» Vadims stāsta.

Par RPK viņš iedomājies, jo tas atrodas netālu no mājām. Pieteicās un sāka strādāt kā sezonas darbinieks - fasētājs siera cehā. «Bet, kā atnācu, tā uzreiz sarunāju - ja atbrīvosies vieta, iešu par operatoru, jo neesmu tāds, kas no tehnikas neko nesaprot. Man jau no bērnības patīk mehānika. Arī šeit viss uzreiz pieleca, tās zināšanas kaut kā pielipa.»

Pēc neilga laiciņa Vadimu pārcēla par biezpiena ražošanas operatoru, un viņš uzņēmumā kļuva par pastāvīgu darbinieku. Vēl pēc gada viņš saņēma piedāvājumu nākt uz saldējuma ražotni, kur nu jau kļuvis par vecāko ražošanas operatoru. Kas pašam tīkamāks - siers, biezpiens, saldējums? «Protams, saldējums!» Vadims smaida. «Gan tāpēc, ka ražošanas process tam ir sarežģītāks, gan tāpēc, ka man pašam ļoti garšo. Citiem ar laiku apnīk, bet es kādu puskilo dienā apēdu joprojām.» Vadimam mīļākais esot Ekselences šokolādes saldējums ar šokolādes glazūru. «Baigi garšīgs! Varu apēst trīs četrus uzreiz.»

Tandēmā ar mašīnu

RPK ražo ap 70 saldējumu veidiem - neskaitot lielos HoReCa sektoram domātos iepakojumus. Daļa ir vafelītēs, konusos, daļa kastēs un paciņās, daļa - uz kociņa, un gandrīz visi - no piena un krējuma. Vadims patlaban ir galvenais atbildīgais par jaunāko un modernāko iekārtu, uz kuras tiek ražoti 13 veidu saldējumi uz kociņa, tostarp tādi tehnoloģiski sarežģīti eksemplāri kā saldējums ar dubulto glazūru, kam pa vidu ievārījums vai karamele, vai sulas saldējums ar telpisku zīmējumu. Pirms iekārta uzstādīta RPK, Vadims ar kolēģi braucis uz Dāniju ar to iepazīties, taču īstā mašīnas apguve sākusies, kad to atveda uz Rīgu. «Veselu mēnesi ražotājfirmas pārstāvis mūs mācīja, kā uz iekārtas strādāt ar reālu produktu. Izgājām cauri visām receptūrām, bet vēl pusgadu pēc tam palaikam ar viņu sazvanījos un konsultējos, jo līnija ir diezgan grūta,» Vadims stāsta.

«Mašīna ir ļoti gudra, bet nav tā, ka es varu atnākt uz darbu, nospiest pogu un iet gulēt.» Vadims skaidro, ka viss sākas jau iepriekšējā dienā, pirms iekārtu plānots palaist, - tā pilnībā jānomazgā un jānodod laboratoriskās analīzes, lai tīrība būtu nevainojama. No rīta iekārtu dezinficē, atkal nodod analīzes. «Tad savācam visu, ko vakar izjaucām, pārbaudām līniju tukšgaitā, lai viss darbotos - «datčiki», sensori utt. Jāpārbauda arī datumi, lai tie uz iepakojuma tiktu drukāti pareizie. Tāpat piedevu, ievārījuma, riekstu bunduļi u. c. - visu no rīta vajag pārbaudīt. Jāpalaiž produkts, lai tas būtu smuks un pareizs - pēc svara, piedevām, iepakojuma. Ir daudz dažādu parametru, kam jāskatās līdzi,» klāsta Vadims un atklāj, ka pati grūtākā ir pirmā stunda, kad līnija tiek palaista. Tas prasa lielu uzmanību. RPK stingri skatās, lai ražošanas procesā nebūtu brāķa. Ja kaut ko sākumā nav izdevies saregulēt, kā nākas, tas jādara, kad iekārta jau darbojas, un ļoti ātri. Vadims stāsta, ka daudz kas atkarīgs arī no ražojamā saldējuma veida - grūtāk valdīt ir saldējumu ar ievārījumu, jo zapte plūst, kā iepatīkas. Ļoti jāseko līdzi arī temperatūrai - ja tā paaugstinās, saldējums sāk kust un vairs nekas nenotiek, kā vajag. «Savukārt dubultās glazūras saldējums iet diezgan stabili, tad mēs, var teikt, atpūšamies,» Vadims komentē.

Kad iekārta strādā, pie tās jāatrodas visu laiku, papildus tam Vadims atbild arī par citu iekārtu un darbinieku darbu visā saldējuma ražotnes 3. stāvā, turklāt ik sezonu jāpiešaujas pie aizvien jaunu saldējumu veidu ražošanas. Vai nav nogurdinoši? «Ir, bet man patīk strādājot pārvarēt grūtības. Apēdu saldējumu, un atkal viss ir labi.»

Vajag cilvēka rokas

Vasara saldējuma ražotnē ir karstākais darbalaiks, Vadimam gadījies pat tā, ka pēc maiņas beigām viņu izsauc no mājām atpakaļ uz darbu. Arī atvaļinājumā var doties tikai augusta nogalē, taču Vadims saka, ka vasaru paspēj izbaudīt. Viņam ļoti patīk makšķerēt, kopā ar sievu vai draugiem viņš braukā pa Latvijas upēm un ezeriem.

Sezona ir karsta arī tāpēc, ka vasarā RPK apmēram 800 strādājošajiem klāt nāk vēl aptuveni 200 sezonas darbinieku. Arī Vadimam ar šiem cilvēkiem jāstrādā, un uzmanību nākas sadalīt gan iekārtai, kas nemitīgi jākontrolē, gan darbiniekiem, kuri jāmāca un jāuzrauga. Cilvēki esot ļoti dažādi - vieni visu saprot ātri, citi lēnāk. «Ir bijuši arī tādi, kas atnāk, es stāstu, kas būs jādara, bet viņi uztaisa lielas acis - šeit vēl arī jāstrādā?! Ir jautri,» saka Vadims, kurš pats 2013. gadā uzņēmumā izpelnījies labākā darbinieka titulu.

Darba devējs puiša potenciālu novērtē, arī apmaksājot elektrotehnoloģiju datorvadības studijas RTU. «Runājoties ar valdes locekli par manu iekārtu, ieminējos, ka labprāt ietu mācīties kaut ko par datorvadību. Uzņēmums šādu iespēju piedāvāja, un es, protams, neteicu nē, biju laimīgs. Tagad esmu 2. kursā,» Vadims stāsta. Lai gan viņš studē neklātienē, mācības ar darbu savienot esot pagrūti, sevišķi maijā, kad darba dēļ nākas kavēt sesiju, taču augstskola esot saprotoša, un eksāmenus var nokārtot arī vēlāk. Interese par to, kā «domā» datorizēta iekārta, Vadimam radās jau tad, kad viņš sāka apgūt moderno saldējuma ražošanas mašīnu. «Mūsdienās programmēšana ir visur - ne vien ražošanā, bet arī auto, luksoforos, televizoros utt. Bet tāpat šīs iekārtas nevar strādāt bez cilvēka. Kaut ko vajag arī zināt, cilvēka klātbūtne ir obligāti vajadzīga. Arī ražošanas process kļūst gudrāks, bet mehānika tomēr paliek - ar uzgriežņu atslēgu, piemēram, jāsamaina detaļas. Tur vajag cilvēka roku,» Vadims teic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2012
saldējuma ražošanas operators, vēlāk - vecākais saldējuma ražošanas operators Rīgas Piena kombinātā
2009-2012
biezpiena ražošanas operators Rīgas Piena kombinātā
2009
sezonas darbinieks fasētājs Rīgas Piena kombināta siera cehā
Līdz 2009
viesnīcas administrators, vēlāk menedžeris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?