Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Biznesa «mazuļiem» plāno vienkāršot dzīvi

«Ar to var tikt galā, ja vien ir liela pacietība un ja «rokas» katru gadu,» par to, cik «viegli» Latvijā būt pašnodarbinātai personai, saka Ilze Kalniņa, kura šo statusu ieguva pirms četriem gadiem, kad to viņai kā gidei prasījušas tūrisma aģentūras, kas izmanto viņas pakalpojumus. Spāņu valodas tulkotāja Karina Akišina piebilst: vienīgais būtiskais uzlabojums kopš 2003.

gada, kad viņa reģistrējās kā pašnodarbinātā, ir tas, ka tagad deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā (VID) var iesniegt elektroniski, taču VID sniegtā informācija joprojām ir sadrumstalota un nepilnīga. «Piemēram, tikai nesen nejauši uzzināju, ka nodokļu parādus var pārstrukturēt un maksāt pa mēnešiem,» viņa ir neizpratnē par to, kāpēc VID pats par šādu iespēju neinformē nodokļu maksātājus.

To, ka regulējums attiecībā uz pašnodarbinātiem, individuāliem komersantiem un mikrouzņēmumiem patlaban nav «lietotājiem draudzīgs», atzīst arī ekonomikas ministrs Atis Kampars (JL): «Cilvēki ir pārbiedēti ar birokrātiju un dokumentu kaudzēm. Ir jānoņem psiholoģiskās barjeras.» Vai tas izdosies, būs skaidrs rudens sākumā, kad Ekonomikas ministrijas (EM) veidotā darba grupa pabeigs mikrouzņēmumu atbalsta programmas izstrādi.

Cels nodokli

«Bezdarbnieku ir daudz, bet brīvo darbavietu skaits tik strauji neaug, tādēļ jārada nosacījumi, lai cilvēki varētu maksimāli vienkārši sākt savu mazu biznesu,» skaidro darba grupas dalībnieks, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Juridiskās daļas vadītājs Jānis Endziņš.

Saskaņā ar pērna gada Eurostat datiem (tie gan atspoguļo tikai 2005.gadu), Latvijā mikrouzņēmumos (līdz deviņiem darbiniekiem) strādā ap 24% no visiem nefinanšu sektorā nodarbinātajiem, tikmēr, piemēram, Grieķijā šis rādītājs ir 56%, Polijā - ap 40%, Ungārijā - 36%.

Tiesa, lai gan tagad, gatavojot nākamā gada budžetu, Latvijas valdība ir apņēmusies ietvert tajā instrumentus mikrouzņēmumu atbalstam, jau šā gada jūnijā pieņemtajos 2009.gada budžeta grozījumos ir paredzēts, ka ienākumu nodoklis pašnodarbinātām personām 2010.gadā pieaugs no pašreizējiem 15% līdz 23%. Skaidrojot šo acīmredzamo pretrunu valdības nodomos un darbos, Finanšu ministrija (FM) uzsver: likmi nolemts pacelt, lai izlīdzinātu nodokļu slogu. Ar nākamo gadu, kā jau vēstīts, plānots ieviest kapitāla ienākuma nodokli 10% apmērā, tādēļ FM pastāv bažas, ka uzņēmumi, kuriem ienākuma nodoklis patlaban jau veido 23%, varētu transformēties par pašnodarbinātiem, lai izvairītos no papildu 10%. FM neslēpj, ka šādi cer arī palielināt nodokļu ieņēmumus.

Vienotais maksājums?

Tajā pašā laikā EM darba grupas izteiktie priekšlikumi mikrobiznesmeņu dzīves vienkāršošanai skar arī nodokļu jomu. Kā stāsta J.Endziņš, tiek strādāts pie tā, lai noteiktu fiksētu summu, kas uzņēmējam jāsamaksā noteiktā laika periodā. «Ideālā versijā tas būtu vienots maksājums, kas ietver sevī gan ienākuma nodokli, gan darba- spēka nodokļus,» viņš skaidro. «Viss atkarīgs no tā, cik liela būs šī summa. Jābūt sajūtai «es to varu atļauties», nevis «šausmas, tuvojas nodokļu nomaksas diena»,» fiksētā nodokļa ideju vērtē K.Akišina. Savukārt I.Kalniņa šādas sistēmas priekšrocību saskata tajā, ka atkristu nepieciešamība kārtot sarežģītu grāmatvedību, kas sagādā vislielākās galvassāpes.

Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks piebilst: fiksētais nodoklis un tādējādi arī lieku birokrātisko šķēršļu noņemšana samazinātu arī valsts izmaksas, jo mazo uzņēmumu darbības administrēšana parasti ir ļoti dārga. Vienlaikus fiksētais nodoklis būtu pārāk liels vilinājums krāpniekiem: «Mēs zinām, ka cilvēki Latvijā šajā ziņā ir ļoti inovatīvi. Nevar izslēgt iespēju, ka daudzi uzņēmumi vienkārši transformēsies vairākos individuālos komersantos, lai maksātu mazāku nodokli.» Pēc M.Kazāka domām, visvienkāršākais veids, kā atslogot mikrouzņēmumus no liekām formalitātēm un nodokļu maksājumiem, ir reizi gadā pārdot viņiem licenci.

Lētāk arī startēt

Tiek domāts arī par citām izmaiņām, piemēram, tiek piedāvāts samazināt biznesa sākšanas izmaksas. Mikrouzņēmuma dibināšanai nepieciešamais pamatkapitāls varētu būt nevis 2000 latu, bet, piemēram, 500. Tiek izskatītas arī iespējas uzlabot finansējuma pieejamību maziem uzņēmējiem ar ES struktūrfondu līdzekļu palīdzību, idejas izklāsta J.Endziņš. Nākotnē arī paredzēts izveidot vienotu Komersantu informācijas centru, kur topošie un esošie uzņēmēji varētu saņemt visu nepieciešamo informāciju par atļaujām, noteikumiem utt. «Patlaban šī informācija ir pieejama, bet ļoti sadrumstaloti,» atzīst J.Endziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?