Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Boikots nemainīs pasauli

Sandris Točs

Emocionāli var piekrist Kārlim Streipam. Kāda Azerbaidžāna Eiropa? Pirmajā iespaidā Eirovīzija Azerbaidžānā šķiet ņirgāšanās par eiropiešu vērtībām, cilvēktiesībām un demokrātiju. Un tad boikots šķiet pareiza izvēle.

Tomēr ir cits skatījums. Nē, tas nenozīmē, ka Azerbeidžānā patiesībā būtu daudz savādāk, nekā to redz Streips vai BBC. Acīmredzot šajā valstī, kura dzīvo citā pasaulē, ir sastopami visi tie defekti, kurus pamana rietumu žurnālists. Tomēr ir cits būtisks aspekts.

Padomju Savienībā ļoti gribēja nepieļaut rietumu popkultūras parādīšanos deju zālēs. Ir zīmīgi, ka PSRS sabrukums sakrita ar rokgrupu, ar DDT un Akvarium uzplaukumu. Laiks, kad Alla Pugačova sāka kļūt ietekmīgāka par politbiroja locekli, skaidri iezīmēja PSRS beigas. Raimonda Paula dziesmas grāva ideoloģisko totalitārismu vēl pirms perestroikas. Pirms sašķēlās padomju valstu bloks, kura liela daļa tagad ir kļuvušas rietumi arī politiski, rietumu kultūrai, un vispirms masu kultūrai, pievienojās sabiedrības daļa, kas to jau patērēja plašajā padomju pagrīdē - caur mūzikas ierakstiem lenšu magnetofonos, tirgošanos ar Adidas kurpēm un videoseansiem naktīs.

Ja kultūras un sporta pasākumos sāks nepieņemt valstis politisku iemeslu dēļ, vairums starptautisku kultūras un sporta pasākumu nevarēs notikt. Ne visur dzīvo tik draudzīgi kā latvieši un lietuvieši. Pusei pasaules valstu atradīsies iebildumi pret otru pusi ne mazāki kā armēņiem un azerbaidžāņiem vai ebrejiem un arābiem. Savukārt otra pasaules puse nedzīvo lielākā demokrātijā kā Azerbaidžāna, kas nozīmē, ka, attiecinot vienādas attieksmes principu, boikotēt nāktos katru otro planētas valsti.

Krietni efektīvāka ir sadarbības un iesaistīšanas politika. Pat Kārlis Streips Polijas ārlietu ministru Radoslavu Sikorski nenosauks par «sovetu». Rietumnieks, mācījies Oksfordā, dzīvojis ASV, Sikorskis intervijā Der Spiegel neatbalsta futbola čempionāta spēļu boikotu Ukrainā. Vai Sikorskis atbalsta Ukrainas režīmu? Sikorskis vienkārši ir reālpolitiķis. Ne Ukrainas sabiedrībai, ne Eiropai - un vēl jo mazāk Polijai - ir vajadzīgs futbola boikots. Futbolisti netiesā politiķus, futbola draugi nav vainīgi Timošenko nedienās. Sodīt futbolu par Timošenko sodīšanu nav pareizi.

Tāpēc ne tikai Polijai, bet arī Latvijai ir tiesības uz savu pozīciju par boikota piemērošanu jebkurā jautājumā, izejot no Latvijas patiesajām interesēm. Mūsu mērķis nav pāraudzināt pasauli vienas paaudzes laikā. Aicinājumi boikotēt Eirovīziju vai futbola čempionātu ir emocionāli saprotami, tomēr tie nav racionāli. Boikots neizmainīs ne Azerbaidžānu, ne Ukrainu, tas kaitēs attiecībām, ņemot vērā šo valstu uzbūvi, -arī ekonomiski kaitējot Latvijas interesēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?