Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Briti nevēlas pieļaut kritušo zaimošanu

Katru reizi, kad Lielbritānijā tiek nogādātas Afganistānā kritušo britu karavīru mirstīgās atliekas, Anglijas pilsētiņas Vutonas Basetas iedzīvotāji iziet ielās, lai klusībā pavadītu sēru procesiju un godinātu kritušos karavīrus. Vutonas Basetas ceremonija kļuvusi par simbolu, kas apliecina britu sabiedrības sēras par karavīriem, kas atdevuši dzīvību par dzimteni.

Taču tagad klusās pilsētiņas ielās plāno iziet islāma ekstrēmisti, kas vēlas pievērst britu uzmanību Afganistānas civiliedzīvotāju ciešanām. Radikālās organizācijas Islam4UK iecere izraisījusi daudzu britu sašutumu, jo plānotā protesta akcija tiek uzskatīta par kritušo karavīru piemiņas zaimošanu.

Naida kurināšana

Vutona Baseta, kurā dzīvo ap 11 000 cilvēku, atrodas 130 km uz rietumiem no Londonas. Pēdējos gados pilsētiņa kļuvusi slavena ar bēdīgu tradīciju. Irākā un Afganistānā kritušo britu karavīru līķi pēc nogādāšanas dzimtenē tiek katafalkā vesti pa Vutonas Basetas ielām, kur tuvinieki un pilsētas iedzīvotāji atvadās no kara upuriem.

Islam4UK vadītājs Andžems Čudari uzskata, ka īstie Afganistānas kara upuri ir nevis britu karavīri, bet gan tūkstošiem afgāņu, kuru dzīvību izdzēsis karš. «Britu sabiedrībai nav ne jausmas, kas tiek darīts viņu vārdā. Noslepkavoti vairāk nekā 10 000 nevainīgu vīriešu, sieviešu un bērnu,» apgalvo A.Čudari. Viņš aicina Lielbritānijas sabiedrību izdarīt spiedienu uz valdību, lai izbeigtu «musulmaņu zemes okupāciju».

Islam4UK protesta akcijas datums vēl nav zināms, un varas iestādes devušas mājienus, ka varētu to aizliegt. Lielbritānijas iekšlietu ministrs Alans Džonsons secina, ka protestētāju vienīgais mērķis ir kurināt naidu. A.Čudari nenoliedz, ka iecerētās akcijas mērķis ir sacelt pēc iespējas lielāku traci. Radikālais sludinātājs piedāvājis atcelt protesta akciju, ja Lielbritānijas premjers Gordons Brauns piekritīs televīzijas debatēm ar viņu.

Radikāls sludinātājs

Islam4UK aktīvisti jau agrāk izpelnījušies bēdīgu slavu ar aicinājumiem ieviest šariata likumus Lielbritānijā. Vietējā musulmaņu kopiena cenšas norobežoties no šādiem radikāļiem. «Viņi ir musulmaņu mazākums,» laikrakstam Daily Mail stāsta Vutonas Basetas iedzīvotājs Abduls Latifs, kurš regulāri piedalās kritušo britu karavīru godināšanā. «Karavīri cīnās par mums visiem, ne tikai savu reliģiju, bet arī par visu valsti.»

Interneta portālā Facebook jau savākts vairāk nekā 500 000 parakstu pret plānoto protesta akciju. «Ja viņi vēlas protestēt, lai dodas uz Londonu un protestē pret valdību,» uzsver Stīvens Stretfords, kurš Afganistānā zaudējis tuvu draugu.

Pirms dažiem gadiem līdzīgas diskusijas bija ASV, jo kāda radikāla baptistu draudze regulāri rīkoja protestus pie kapsētām, kur notika Irākā kritušo karavīru bēres. Kristīgie fanātiķi uzskatīja, ka karavīru nāve ir Dieva sods par homoseksuālisma cildināšanu un amerikāņu novēršanos no kristīgās ticības. ASV valdība bija spiesta pieņemt likumu, kas aizliedza rīkot protestus pie kapsētām bēru ceremonijas laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?