Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Budžeta bremzēšana

Ierēdniecībai jeb birokrātijai allaž ir bijuši raksturīgi izteikti pašaizsardzības un pašsaglabāšanās instinkti. Protams, ikvienas valsts pilsoņiem reizēm rodas iespaids, ka tieši vietējā ierēdniecība ir īpaši dāsni apveltīta ar šādiem instinktiem, tomēr šis priekšstats ir maldīgs.

Ierēdniecība visur lieliski pārzina savas tiesības un atšķirībā no pilsoņiem labi orientējas arī procedūrās, kas jāveic, lai savas tiesības aizstāvētu. Eirokrāti nav nekāds izņēmums. Šādā kontekstā vērtējot, likumsakarīgs ir Eiropas Komisijas vienbalsīgais lēmums vērsties Eiropas Kopienu tiesā pret Eiropas Savienības dalībvalstīm, to skaitā Latviju, kas pērnā gada decembrī bloķēja Eiropas Komisijas ierosinājumu palielināt aptuveni 40 tūkstošu ES institūcijās nodarbināto ierēdņu atalgojumu par 3,7%. Iebildēju vidū gan bija arī lielākais maksātājs ES budžetā, tas ir, Vācija.

Formāli, protams, eirokrātiem šāds algas pielikums pienākas, jo viņu atalgojums ir jāpārskata katru gadu. Reālajā dzīvē ES ierēdņu atalgojuma palielināšana savukārt nozīmē to, ka šim mērķim būs jānovirza ievērojami finanšu līdzekļi, kurus ES dalībvalstis pašreizējā ekonomiskajā situācijā vēlētos novirzīt citiem mērķiem. Turklāt jautājums par iespējām palielināt finansējumu ES ierēdņu atalgojumam noteikti būtu jāskata kopsakarā ar pašas ES budžetu. Dalībvalstu iemaksas ES budžetā tiek aprēķinātas kā procentuāli atskaitījumi no katrā valstī iekasētā pievienotās vērtības nodokļa un muitas nodokļa, kā arī balstoties uz iekšzemes kopprodukta (IK) rādītājiem. Loģiski, ka laikā, kad liela daļa ES dalībvalstu saskaras ar IK lejupslīdi, kā arī ievērojamu mazumtirdzniecības apjomu kritumu, būtu jārēķinās ar to, ka saruks ES dalībvalstu iemaksas savienības «kopkatla» budžetā. Tādējādi iebildumi pret kādu budžeta izmaksu pozīciju palielināšanu brīdī, kad sagaidāms tā ieņēmumu kritums, ir pamatoti.

Pērn ne viena vien ES dalībvalsts, tajā skaitā Latvija, bija spiesta samazināt sabiedriskajā sektorā nodarbināto atalgojumu, lai kaut kā bremzētu valsts budžeta deficīta pieaugumu. Atsevišķām tā dēvētajām vecajām ES dalībvalstīm tas, iespējams, būs jādara vēl šogad. Ekonomiskās recesijas dēļ valstu parādsaistības ievērojami pieaugušas. Tas nozīmē, ka no sabiedriskā sektora finansējuma samazināšanas tām būs jāatsakās, kaut arī uz to, protams, dedzīgi uzstās arodbiedrības. Tādējādi, piekrītot eirokrātu algu palielināšanai, bet vienlaikus cērpot vai iesaldējot ierēdņu atalgojumu nacionālajā līmenī, valdību vadītāji riskētu izraisīt spriedzes pieaugumu nacionālā līmeņa ierēdniecībā un daļā sabiedrības.

Jau pērn šur tur bija dzirdama kurnēšana, ka ES ierēdniecība Briselē, šķiet, esot vienīgā miera osta, kuru neskar pamatīga atalgojuma, dažādu kompensāciju un citu izmaksu samazināšanas viesulis. Tas, jādomā, tikai vairoja ES dalībvalstu iebildumus pret Eiropas Komisijas ierosinājumu eirokrātu atalgojumu vēl palielināt un ignorēt argumentu, ka vienlaikus nedaudz pieaugs arī viņu nodokļu maksājumi.

Eiropas Kopienu tiesas tiesneši, skatot Eiropas Komisijas sūdzību par dalībvalstu rīcību, iebilstot pret ES ierēdņu atalgojuma palielināšanu, būtībā ir nonākuši līdzīgā situācijā kā Latvijas Satversmes tiesas tiesneši, kam jāskata sūdzība par Latvijas tiesnešu algu. Proti, lemjot par ierēdņu atalgojuma iesaldēšanas tiesiskajiem aspektiem, Eiropas Kopienu tiesas tiesneši lems arī par savu algu, kas viņus nostāda kutelīgā situācijā. Sen, pirms vairāk nekā 30 gadiem, līdzīga lieta Eiropas Kopienu tiesā jau tika skatīta, un toreiz tika lemts par labu Eiropas Komisijai.

ES budžeta reformu min kā vienu no svarīgākajiem jautājumiem, ar kuru būs jāstrādā jaunajam Eiropas Komisijas sastāvam. Iespējams, Eiropas Kopienu tiesai, šķirot strīdu par ES ierēdņu atalgojuma nepalielināšanu, vajadzētu ne tikai nākt klajā ar konkrētā strīda izvērtējumu, bet arīdzan dot kādas vadlīnijas par to, kā plānojama ES budžeta izdevumu daļa brīžos, kad ekonomisko apstākļu dēļ budžeta ieņēmumi samazinās. Turklāt Eiropas Kopienu tiesas spriedums ES ierēdņu atalgojuma lietā noteikti varētu kļūt par ceļvedi tiesām ES dalībvalstīs. Tajā izmantoto argumentāciju par vai pret sabiedriskā sektora algu iesaldēšanu dažādu valstu konstitucionālās tiesas varēs izmantot, skatot lietas par algu jautājumiem, tādējādi liekot pamatus vienotai tiesu praksei līdzīgās lietās. Šis spriedums lieti noderēs arī visu ES dalībvalstu valdībām un privātajam sektoram sarunās ar arodbiedrībām.

Eiropas Komisijai šobrīd, protams, tiek pārmesta dubultmorāle, uzstājot uz to, ka eirokrātiem ir tiesības uz algas pielikumu arī ekonomiski saspringtā laikā. Taču neatkarīgi no tā, kāds būs Eiropas Kopienu tiesas spriedums šajā lietā, skaidrība par to, vai un kādos apstākļos ir pieļaujama sabiedriskā sektora algu samazināšana vai pieauguma piebremzēšana, būs ieguvums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?