Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Cālis, vista, gailis

Aizbraucēji no padomju Latvijas - Vails un Geniss, rakstot par krievu virtuvi trimdā, ar rūgtumu secina, ka viss, ko viņi pirms aizbraukšanas Rīgā krievu tulkojumos bija lasījuši par ārzemēm, attiecībā uz vistām neesot bijis precīzs - visi šie «apēdīšu gan cāļa gabaliņu» patiesībā attiecas uz vistu.

Kļūdu ielaiduši, protams, tulkotāji, kuri precīzi pārtulkoja vārdu, bet ne būtību. Būtība bija tā, ka līdz pagājušā gadsimta 70. gadiem tieši vista, ne kāds cālis, bija tas, ko ļaudis ēda, un ēdiens, pagatavots no vistas, bija gana cienījams - tās gaļa maksāja dārgāk nekā liellopu gaļa. Toties ātri izaudzējamie broilercāļi bija tie bezgaršīgie, ar kuriem 70. gados bija pārplūdināta pasaule, un tas vairs nebija cienījams ēdiens - dažās valstīs pat lētāks par kartupeļiem vai autobusa biļeti. Tieši broileru bezgaršības dēļ vistas un ātraudzīgie cāļi palēnām tika reabilitēti, no to industriālās audzēšanas atgriežoties pie senajām metodēm un galu galā tiekot līdz laimīgajām vistām, kas var tipināt apkārt un pašas kašņāties pa zemi, ne uzturēties sprostā. Šķiet, arī latviskais tulkojums triju amerikāņu grāmatai _Cāļa zupa dvēsele_i, kas iznāca pirms desmit gadiem, satur to pašu tulkotājas kļūdu. Jo kurš tad latviski vāra cāļa zupu? Nē taču, vāra vistas buljonu un vistas zupu. Pat klasisko franču gaili vīnā tagad gatavo no vistas, neiespringstot uz gaiļu audzēšanu. Ikdienas mājsaimniece vairs nelieto kapaunu, rāmīto gailīti, kas gan vēl nesen pieminēts Eiropas Komisijas regulā par mājputnu gaļu. Laimīgas nu ir vistas un saimnieces, jo vista lētāka par citām gaļām un zivīm, turklāt ar milzīgām iespējām, jo labi saskaņojama ar daudz ko un viegli dažādojama. Vistas zupu vāra ar dārzeņiem, nūdelēm, citronzāli, ingveru - atkarībā no katras tautas receptēm. Vistu cep ar ķiplokiem kā Spānijā, sautē vienkārši kā Japānā, vīnā kā Itālijā un Francijā, heresā kā Spānijā vai sidrā kā Centrālamerikā. Vistu pilda un cep veselu Briseles gaumē ar kastaņiem vai portugāļu gaumē ar baltmaizi un zaļajām olīvām. Vistu vāra, tad apcep kā Gruzijā un pasniedz ar sacivi mērci no valriekstiem. Fritē, iemērcot mīklā, kā ASV dienvidu pavalstīs. Sacep un pasniedz ar vārītiem vēžiem kā Napoleonam pēc Marengo kaujas - tad gan to sauc par Marengo cāli. Spārniņus un kājas grilē uzkodām. Gatavo vistas pilavus. Nele Daugavpilī vistu cep alū.

Man vismīļākajā piemiņā mana vecā cepeškrāsns, kurā pliku izplacinātu vistu varēja izcept stundā, apziest ar sāls, melno piparu un ķiploku maisījumu, pacept vēl trīs minūtes un baudīt. Un, protams, mūžību neēstais cālis, jā gan, cālis tapaka. Tīšām rakstu pareizi - tapakac armēniski nozīmē jebko ceptu. No padomju laikiem esam mantojuši sakropļoto apzīmējumu «cālis tabakā», kas jaunākiem laikabiedriem jau asociējas ar pīpēšanu. Nē, tā arī ir cepeškrāsnī bez garšvielām cepta saplacināta vista. Kad Ance ukraiņu restorānā Kijevā pasūtīja cāli tabakā un viņai atnesa tādu apsautētu balodi, sapratu, ka zudis vistu krodziņš Daugavas kuģītī pie pils un izaugusi paaudze, kas nav ēdusi to cāli. Ka tik nav jābrauc uz Toskānu, kur Kjanti pakalnos Imprunetas pilsētā 18. oktobra gadatirgū ļaudis kā gadsimtiem ēdīs savu lepnumu - «velna vistu», vistu alla diavola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?