Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cik kroku šefpavāra cepurē - tik olu gatavošanas veidu

Mans jaunākais bērns vēl nerunā, bet tā skaņa, kad kaut ko grib nogaršot vai apēst, ir nepārprotama. Un stingrais «nē», ja ēšana tobrīd nav prātā.

Viņai ir savas ēšanas tradīcijas. Neviens nedrīkst aiztikt viņas galdu. Ieraugot, ka lielās māsas grib to izmantot savām rotaļām, tās tiks vilktas prom un galds no visa atbrīvots. Uzsākot ēst, tiek atrasts un uzlikts priekšauts un krēsls piestumts pareizā pozā pie galda. Apsēžoties galds tiek pievilkts klāt, un tad tikai var sākties maltīte.

Ja tiek ēsta zupa, uz galda drīkst atrasties tikai zupas bļoda un īstā karote. Ja domas mainās un ir nepieciešama rupjmaize ar sviestu, zupas bļoda tiek aiznesta un uz galda var atrasties tikai sviestmaize. Katrs ēstais ēdiens goda vietā ir vienīgais. Kad ēšana beigusies, tiek nostumts galds un noņemts priekšauts. Viss - bērns vairāk neēdīs.

Lieldienu tradīciju ēst olas ir grūti savilkt kopā ar reliģiskiem pasākumiem, bet Lieldienas pārsvarā sakrīt ar pavasara atnākšanu. Olas simbolizē auglības un jaunas dzīvības rašanos, tāpēc, atnākot pavasarim un svinot Lieldienas, tās ir jāēd.

Ne velti šefpavāra cepures kroku skaits ir atkarīgs no olu pagatavošanas veidu zināšanas un uzvaru skaits olu cīņās - no izvārītās olas cietības. Lieldienu tradīcija ir ēst olas, bet par to, kā tām jābūt pagatavotām, gan nekur nekas nav teikts.

Klasiskākais un šķietami vienkāršākais veids ir vārītas olas. Bet vai jūs zinājāt - lai iegūtu vidēji vārītu olu, kalna gala būdiņā to vārīt vajadzēs kādu brīdi ilgāk nekā pludmales mājā. Turklāt tas vēl būs atkarīgs no tā, vai ola nupat izņemta no ledusskapja vai iegūta vistu kūti. Korejā liela delikatese esot publiskā saunā trīs stundas vārīta ola. Olu var izvarīt bez čaumalas, un rezultāts ir par pamatu daudziem brokastu veidiem - Benedikta olām, Florentīna olām, Fredrika olām.

Otrs veids, kā tikt pie pagatavotas olas, ir to uzcept. Piemēram, huevos fritos jeb spāņu fritētās olas tiek iegūtas, uzkarsējot pannā kārtīgi daudz olīveļļas, uzmanīgi iesitot vajadzīgo olu daudzumu un ar maisāmo lāpstiņu šļakstot karsto eļļu uz olas, līdz olas baltums ir gatavs. Huevos fritos pareizās kondīcijas rādītājs ir vēl šķidrs dzeltenums. Fritētās olas pasniedz ar salauztas bagetes gabaliņiem, un ēdot tos mērcē dzeltenumā. Arī cepot olas, var izvērsties uz nebēdu, jo cept var no vienas puses vai abām. Kopā ar rīsiem, kartupeļiem, bekonu, dārzeņiem vai iecept baltmaizē. Lai dzeltenums būtu ciets vai kā fritētai olai - šķidrs. Sakult olas ar pienu, saldo krējumu, buljonu vai pat ūdeni un cept olu kulteni vai, samaisot ar visdažādākajām piedevām, cept kā pankūku, apgriežot otrādi, un iegūt omleti.

Ja olu pārēšanās Lieldienās ir līdz kaklam un vajadzīgas jaunas tradīcijas, no ļoti daudzām olām vaļā var tikt pavisam saldā un interesantā veidā. Pavlovas kūka no putotām olām būs ļoti gaisīgas, svaigas un jaunas dzīves sākums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?