Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ciparu matrikss un cilvēki

Finanšu tehnoloģiju jeb fin-tech joma šobrīd strauji plaukst visā pasaulē, un Latvija ir ļoti labā pozīcijā, lai tieši no šejienes nāktu daudzi perspektīvi fin-tech uzņēmumi, uzskata Jānis Praņēvičs (30), kurš kā kredītdevēju attiecību vadītājs strādā vienā no šādām fin-tech kompānijām - savstarpējo aizdevumu platformā Mintos.

Viņš pamato savu viedokli: «Latvijā ir liels un spēcīgs finanšu sektors, un arī stārtapu komūna ir gana jaudīga un dinamiska.» Savstarpējo aizdevumu platformas ir salīdzinoši jauna lieta, bet Jānis stāsta, ka gandarījumu gūst, redzot, kā Mintos klienti - nebanku kredītu izsniedzēji - līdz ar iesaistīšanos platformā spēj būtiski audzēt sava biznesa apjomus. Ikdienas darba intensitāte Jānim gan nav viegls uzdevums, taču viņš saka: «Tā man ir iespēja augt, tapt efektīvākam. Tā bija apzināta izvēle nākt uz Mintos, tāda uzprasīšanās uz izaicinājumiem, lai es varētu progresēt. Tas varbūt ir tas pats, kāpēc eju uz kikboksa treniņiem, jo tur mani dzen uz priekšu un liek pārkāpt pāri savām robežām.» Jānim patīk savu spēju latiņu bīdīt uz augšu gan darbā, gan sportā, kas līdz ar ceļošanu un pārgājieniem kalnos ir viņa galvenais vaļasprieks, arī fiziska nepieciešamība. «Stresu un spriedzi vajag ar sportu izlikt ārā. Ja to neizdaru, jūtu, ka sāk krāties kaut kāda frustrācija, un tad ne tu vairs darbā spēj darboties par visiem 100%, ne arī mājās esi normāls tēvs un vīrs.»

Baltika - alus vai apģērbi?

Finanšu pasaulē Jānis ir jau teju kopš paša karjeras sākuma. Vēlēdamies pēc vidusskolas tēmēt uz labāko, kas tobrīd augstākajā izglītībā bija dabūjams, un juzdams uzņēmējdarbību kā savu aicinājumu, Jānis iestājās Rīgas Ekonomikas augstskolā (REA). Tiesa, bijis jātiek pāri dilemmai - varbūt studēt fizmatos? Eksaktās zinātnes Jānim patika un padevās, skolas laikā viņš piedalījās fizikas olimpiādēs. «Bet merkantilais apsvērums ņēma virsroku, un likās, ka, pabeidzot REA, būs vieglāk atrast jēdzīgi apmaksātu darbu,» viņš stāsta. Nožēlot nav nācies, un Jānis uzskata, ka «zviedri» karjeras attīstības ziņā ir viena no labākajām lietām, kas ar viņu notikusi. «Pirmos mēnešus, kad no septītā tramvaja galapunkta pa Elizabetes ielu ik dienu devos uz augstskolu, bija sajūta - nevar būt, ka tas tiešām notiek ar mani! Ilgi bija sajūta, ka esmu ticis īpašā vietā.»

Jāņa interešu fokuss studējot pārsviedās no uzņēmējdarbības uz finansēm. REA ik gadu rīko Investment Game - investīciju spēli, kur katram dalībniekam pēc iespējas veiksmīgāk finanšu tirgos jāiegulda virtuāli 10 000 eiro. «Mēs ar kursabiedru pamēģinājām paspēlēt jeb, pareizāk sakot, paspēlēties,» Jānis smaida. Rezultātā āķis bijis lūpā - kāpēc gan arī savu profesionālo dzīvi nesaistīt ar finanšu tirgiem? Otrajā kursā Jānis sāka akciju tirgos ieguldīt pa īstam - reālu vecāku atvēlēto naudu. Sajutis arī nopietnu atbildību par uzticētajiem līdzekļiem, bet pusgada laikā arī nopelnījis pietiekami, lai apmaksātu savu pirmo braucienu uz ārzemēm - lidojumu uz Lielbritāniju.

«Protams, bija arī muļķīgi gājieni,» Jānis neslēpj. «Piemēram, nopirku Baltika akcijas ar domu, ka alus patēriņš NVS valstīs augs un varēšu pelnīt. Pēc nedēļas sapratu, ka tas nav Baltika - alus ražotājs -, bet Baltika - apģērbu mazumtirgotājs…» Taču taciņa uz finanšu tirgiem pamazām tika iestaigāta, bija tikts cauri arī finanšu ekonomikas kursam, kas REA ikvienam ir tāda kā iniciācija, kas pārbauda studenta spēju robežu, un Jānis sāka meklēt savu pirmo darbu, kas būtu saistīts ar investīciju pārvaldi. Iespēju viņš atrada Parex Asset Management, kas tobrīd bija vadošais investīciju pārvaldes uzņēmums Baltijā. Otrā kursa beigās Jānis te sāka strādāt kā finanšu tirgus analītiķis, vēlāk tika paaugstināts par vecāko analītiķi, visbeidzot īsu brīdi sabija arī portfeļu pārvaldnieks. «Bija fascinējoši redzēt, ka miljardi un triljoni kustas šurp un turp, reaģējot uz ekonomikas datiem, tāpat arī - kā ekonomiku ietekmē kaut kāds investoru sentiments. Tu redzi, cik tas viss patiesībā ir saistīts.»

Ceļš ved zigzagā

Ar laiku Jānim tomēr sāka gribēties vairāk iedziļināties uzņēmumu ikdienas realitātē, ne vairs tikai abstraktā ciparu «matriksā». Vilinoša likās riska kapitāla joma, kur investīciju efekts uz kompānijām ir tūlītējāks un acīmredzamāks, tāpēc Jānis aizsūtīja savu CV uz privātā kapitāla fondu pārvaldītājsabiedrību BaltCap Management. Noskatītā vakance gan bijusi ārpus Jāņa tābrīža kompetences, taču uzņēmums viņam piezvanīja, kad atbrīvojās asociētā direktora vieta. «Man ilgi nebija jādomā,» Jānis saka par darbavietas maiņu. Savukārt par jauniegūto amatu viņš komentē, ka finanšu pasaulē visi amati izklausoties ļoti nopietni, taču faktiski viņa pienākumi BaltCap saistījās ar komunicēšanu ar uzņēmumiem, kuri paši gribēja pretendēt uz investoru naudu vai kuriem par šādu iespēju bija jāpastāsta. «Četru cilvēku komanda darbojāmies pie riska kapitāla fonda 30 miljonu eiro apmērā. Kopīgi meklējām uzņēmumus, kuros ieguldīt, tikāmies ar kompāniju vadītājiem, runājām par to, vai viņiem šis finansējums ir nepieciešams un ko ar to varētu izdarīt, izvērtējām viņu biznesa plānus, strukturējām investīciju darījumus. Kad darījums tika veikts, arī darbojāmies attiecīgo uzņēmumu pārvaldībā caur uzņēmuma padomi,» Jānis stāsta.

Tieši dalība investīcijas saņēmušo uzņēmumu padomēs viņam likusi nonākt pie atziņas, ka tā vietā, lai domātu tikai skaitļu kategorijās, ir daudz jādomā arī cilvēku un attiecību kategorijās, jo cilvēki jau ir tie, kas tos skaitļus rada. Strādājot BaltCap, Jānis pieskatījis dažādu jomu uzņēmumus - pēdējās jūdzes piegādes risinājumu izstrādātāju Boxnet, pasta operatoru Post Service, specializēto LCD displeju ražotāju EUROLCDS, metāla detaļu ražotāju Amateks. «Tā bija iespēja redzēt uzņēmējdarbības virtuvi un arī pašus «pavārus», kas tajā darbojas. Varēju ierakties katrā uzņēmumā, saprast, kā tas darbojas, kāpēc ir sasniedzis to, ko ir sasniedzis, mācīties no kompānijas vadības.» Vienlaikus Jānis atzīst, ka šī viņa darba daļa arī bijusi visizaicinošākā. Ja pirms tam licies, ka, izvēloties labāko uzņēmumu, kurā investēt, 90% darba ir paveikti, tālākais parādījis, ka ceļš uz panākumiem nav taisna līnija, bet zigzags arī ar kritieniem, sarežģījumiem.

Mums ir vienas ambīcijas

Kad pērn tika palaista platforma Mintos, Jāni tā aizrāva - pirmām kārtām no investora skatupunkta. Viņš tajā ieguldīja būtisku daļu savu uzkrājumu, kā arī mēģināja ar Mintos runāt BaltCap investīciju sakarā. Bet, kad kompānijā parādījās kredītdevēju attiecību vadītāja vakance, Mintos vadītājs Mārtiņš Šulte ieminējies, vai Jānim par to nebūtu intereses. Jānis nospriedis: ja reiz es tik ļoti šim visam ticu, tad kāpēc gan neiet uz pilnu banku un nepievienoties?! Domāts - darīts, un nu Jānis Mintos ietvaros turpina strādāt ar investīcijām, tikai nu jau koncentrējoties uz vienu konkrētu nozari - nebanku kredītu izsniedzējiem.

Izliekot savus kredītus savstarpējo aizdevumu platformā, kredītu izsniedzēji dod iespēju investoriem šos kredītus iegādāties un saņemt to nākotnes naudas plūsmas un ienesīgumu. Kredītņēmējiem tas neko nemaina, savukārt investoriem tā ir iespēja nopelnīt vairāk nekā ar tradicionāliem finanšu instrumentiem, bet kredītu izsniedzējiem tas ir veids, kā piesaistīt papildu kapitālu savai izaugsmei, Jānis skaidro. Viņa paša darba ikdiena tagad kļuvusi krietni straujāka, jo projektu, ar ko jāžonglē, ir vairāk, jaunu partneru piesaistes temps - dinamiskāks. «Man un Mintos ir vienas ambīcijas, un tās nav pieticīgas,» Jānis saka un uzsver, ka šobrīd par savas karjeras pavērsieniem nākotnē nedomā. Jādzīvo un jāstrādā šodienai.

Tas gan netraucē Jānim censties atstāt kādu vērtīgu zināšanu nospiedumu citu nākotnei - viņš paralēli jau piecus gadus strādā arī par pasniedzēju Rīgas Biznesa skolā, kuras maģistrantūru pats absolvējis. Sākumā Jānim piedāvāts mācīt CFA (Chartered Financial Analyst) sagatavošanas kursos, jo viņš šo finanšu izglītības zelta standarta apliecinājumu pašmācības ceļā jau bija ieguvis, savukārt tagad Jānis topošajiem bakalauriem pasniedz finanšu vadības pamatus. «Tas ir hobijs, balzams dvēselei un veids, kā atsvaidzināt ikdienu. Un mācīšanās process ir abpusējs - no studentiem kau ko uzzinu gan par finanšu jomu, gan viņi mani audzina kā pasniedzēju.» Divi no Jāņa studentiem šovasar kļuvuši par Mintos praktikantiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2016
Kredītdevēju attiecību vadītājs a/s Mintos Marketplace
Kopš 2011
Pasniedzējs RTU Rīgas Biznesa skolā
2011-2016
Asociētais direktors SIA BaltCap Management
2006-2011
Finanšu analītiķis, vēlāk vecākais analītiķis un portfeļu pārvaldnieks Parex Asset Management

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?