Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dežūrcūkas atzīšanās

Mana visbiežāk piekoptā diēta kopš bērnu rašanās ir tāda, kuru Lolita Neimane uzslavēt nevarētu. Es esmu dežūrcūka - lielākoties mans uzturs sastāv no tā, kas palicis pāri uz bērnu šķīvjiem. Ēst, kamēr trauks tukšs, es viņus nespiežu, vairākkārtēju sildīšanu arī īsti neatzīstu, jo par īsti labu uzskatu svaigi pagatavotu ēdienu, bet arī izmest nespēju.

Tas, kāda būs bērnu ēšanas patikšana, ir diezgan neparedzami - tas, kas tika izēsts pa tīro pirms mēneša, šodien var palikt tikai apmaisīts un šķīvī pārbīdīts. Tā nu es esmu cēlā vientulībā notiesājusi bioloģiskā truša ragū, kas aizdarīts ar lauku saldo krējumu. Ir gadījies arī, ka nevaru visu apēst, un tad ar asiņojošu sirdi esmu palaidusi podā no Dienvidamerikas nākušā vērtīgā graudauga kinoja putru, domās redzot drūmi nosodošus indiāņu pārtikas dievus.

Vēdiskajā kultūrā saka - cik ēdiena izmetīsi, tik pietrūks. Eiropas Savienībā radītais pārtikas atkritumu daudzums vidēji ir 179 kg uz iedzīvotāju gadā, 42% no tā rodas mājsaimniecībās. Latvijas atkritumu apsaimniekotāji aprēķinājuši, ka mūsu izmestie pārtikas atkritumi veido ap 27% no visiem sadzīves atkritumiem. Mēs izmetam ne tikai neapēsto, kas palicis pāri - iegrauztas un apkaltušas maizes šķēles, iestāvējušos zupu, bet arī bieži vien to, kas neatbilst mūsu patikai - kāds ēd ābolus bez mizas, cits maizes garozu nesakož, cits no olas tikai dzeltenumu izurbina.

Pārtikas izmešana ir dubulta izšķērdēšana, domājot par vidi - tā gaisā izkūp resursi, kas bija izmantoti, lai pārtiku saražotu, un arī paši atkritumi un to pārstrāde palielina siltumnīcas gāzu emisijas, kas ietekmē klimatu. Domājot par ģimenes budžetu, tā ir naudas izmešana.

Rīgā dzīvo 600 000 cilvēku, lielākā daļa no tiem ēd trīs reizes dienā - tās ir divi miljoni maltīšu dienā. Iedomājieties, cik daudz no tā visa aiziet atkritumos.

Mēs nevaram pārvērst Rīgu par pilsētu bez pārtikas atkritumiem, bet to varam izdarīt katrs ar savu māju. Kāpēc cilvēki pārtiku izmet? Tāpēc, ka neapzinās radīto atkritumu apjomu - kas prom no galda, prom no sirds, neizmanto ēdienu pārpalikumus jaunu ēdienu radīšanai, gatavo pārāk daudz.

Ko darīt? Savu «dežūrcūkas pieeju» es neiesaku, jo ir arī saprātīgāki veidi, ko iesākt, lai nebūtu ēdiens jāizšķērdē. Vēdiskā kultūra saka: atdodiet dzīvniekiem vai aprociet. Un tiešām, tie, kuriem mājās ir īsts cūķis vai suns, par pārtikas atkritumiem nesūdzas. Zinu pilsētniekus, kuri atraduši kādu, ar kuru dalīties, ja palicis pāri. Bioloģiskos atkritumus var arī kompostēt, tiesa, ne gaļu vai putras paliekas. Bet vēl labāk ir domāt ne par to, kur likt pārpalikumu, bet kā to neradīt - tas nozīmē labi plānot ēdienreizes un iepirkties pēc saraksta. Labi strādā arī tas, ja pērk kvalitatīvāku un dārgāku pārtiku - pirmkārt, to iegādāsies mazāk, otrkārt, gribēsies izmantot līdz pēdējai druskai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?