Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Dienas jubileja

Pirms 25 gadiem šajā dienā iznāca Dienas pirmais numurs. Tas maksāja 20 kapeiku un sastāvēja no astoņām lapām. Redakcijas adrese bija Rīga, Smilšu iela 1/3, laikraksts tika iespiests Latvijas Laikrakstu un žurnālu izdevniecības tipogrāfijā Balasta dambī 3, tā metiens bija 41 000 eksemplāru. Trešajā lapā bija četras reklāmas: sabiedrība Latvijas Bite piedāvāja medu, veikals salons Lotoss - kleitas, kostīmkleitas, virskreklus un modeļu skates katru ceturtdienas vakaru, ražošanas apvienība VEF pozicionēja sevi kā nopietnāko partneri Latvijā un lielāko uzņēmumu Baltijā, bet firma Galants piedāvāja palīdzību importa preces izdevīgā pārdošanā vai nopirkšanā jebkurā Rīgas rajonā.

Vēl piecas mazas reklāmas bija 8. lapas apakšā. 4. lapā varējām lasīt 21 Rīgas kinoteātra plašo repertuāru.

Kāds tad bija laiks Dienas dzimšanas dienā? Dienas pirmā publicētā laika prognoze 1990. gada 23. novembrī solīja daudz aukstāku laiku nekā Dienas 25 gadu jubilejā: gaisa temperatūra dienā mīnus seši līdz mīnus viens grāds, ziemeļu rajonos līdz mīnus 10 grādiem, bet naktī ziemeļu rajonos pat līdz mīnus 18 grādiem.

Bet nu pie satura. Dienai, gaitu sākot, apsveikuma vārdus veltīja LR MP priekšsēdētāja pirmais vietnieks Ilmārs Bišers, teikdams, ka Dienas ienākšanu gaida ar satraukumu, kā daudzas Latvijas ģimenes. Iekšlietu ministrija bija publicējusi paziņojumu, ka tās dienesta apliecības, kuras izdotas speciālo uzdevumu milicijas vienības darbiniekiem, uzskatāmas par nederīgām. Rubrikā Dienas viesis Laima Vaikule Edgaram Bražim atklāja, ka restorānos pirms uzstāšanās viņa uztraukusies tikpat, cik tagad uz lielajām skatuvēm. Jānis Peters Dienas reportierim Maskavā Aināram Dimantam stāstīja, kā 7. novembra pieņemšanā Mihails Gorbačovs, viņu ieraudzījis, pusnopietni, puspajokam teicis: «Sūtnis nāk.» «Kad es devos mājās no šīs pieņemšanas un īsās sarunas ar PSRS prezidentu, reizē tēlaini un reizē fiziski izjutu, cik tālu ir Latvijas patiesā neatkarība. Ja patiesi neatkarīgu valstu sūtņiem mašīnas tika izsauktas pa reproduktoru, tad man uz pārstāvniecības mašīnu bija jāiet līdz viesnīcai Maskava ārpus Kremļa. Es neskaitīju savus soļus līdz automašīnai, taču tajā brīdī es domāju, ka tik tālu ir jāiet visai Latvijas tautai līdz savas valsts atgūšanai.» Taisnība vien Peteram bija, jo arī laikraksts Diena astoņu lapu formātā iznāca tikai līdz 1991. gadam, kad tika ieņemts Preses nams un sekoja barikāžu laiks, un pie lielā formāta atgriezās tikai aprīļa beigās.

Protams, pirmajā numurā bija arī Dienas vadītāju ievadraksti. Latvijas Republikai orgānu nav, savā ievadrakstā apgalvoja Dienas galvenais redaktors Viktors Daugmalis, atgādinot, ka, būtu avīze dibināta pāris gadu ātrāk, tās piederības apzīmējumā būtu rakstīts Augstākās Padomes un Ministru Padomes orgāns. «Orgāni ir vajadzīgi tur, kur tauta tiek uzskatīta par līdzekli kādu politisku, ekonomisku vai reliģisku dogmu realizēšanai. Tiesa, Dienas pirmsākums bija parlamenta un valdības kopīgs lēmums par jauna laikraksta dibināšanu; arī laikraksta vadība ir šo divu institūciju iecelta. Taču ar šiem diviem normatīvajiem aktiem oficiālo iestāžu klātbūtne Dienas tapšanā faktiski arī izbeidzās. Turpmākās tikšanās un sarunas bija vērstas uz to, lai izgaisinātu jebkuras ilūzijas par savstarpējām «aizmugurēm» un «izpalīdzēšanām».» Daugmalis arī definēja jaunā laikraksta ambīcijas: «Jā, Diena grib ieņemt Latvijas politiskā centra vietu. Tas būs grūts un ilgstošs darbs, iekams mēs nopelnīsim savu lasītāju cieņu un uzmanību, - taču bez lielām pretenzijām nemaz nav vērts sākt. (..) Esam pārliecināti, ka Dienai būs ilgs un spraigs mūžs, un tas nozīmē - Latvijas sabiedrībai būs iespēja radīt sev spoguli, kurš atstaros vairāk gaismas un mīlestības nekā tumsas un naida.»

Savukārt Dienas redaktora pirmā vietniece Sarmīte Ēlerte savā ievadrakstā izskaidroja jaunā laikraksta uzbūves principus: «Ziņas vienmēr būs pirmajā, septītajā un astotajā lappusē. Pirmajā - pats svarīgākais no Latvijas skata, nedalot, vai tas noticis Preiļos, Maskavā vai Vašingtonā. (..) Jau virsraksts ļaus saprast, kādu notikumu fiksē konkrētā reportāža, un, izlasot pirmo rindkopu, varat būt droši, ka esat uzzinājuši pašu svarīgāko. Dienas reportāžās notikuma galveno jēgu nekad neiemudžināsim pēdējā teikumā.» Tā kā Dienas pēdējais teikums vēl nav uzrakstīts, nevar garantēt, vai visi sagaidīs laiku, kad būs iespēja pārliecināties par šā apgalvojuma patiesumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?