Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Draudu dēļ pastiprina drošību lidostās

Tuvākajās dienās atsevišķās pasaules lidostās, no kurām veic tiešos avioreisus uz Savienotajām Valstīm, pēc amerikāņu pieprasījuma pastiprinās drošības pasākumus. ASV varasiestādes sīkāk nepaskaidro, kādēļ pieņemti šādi mēri, bet, visticamāk, tas saistīts ar izskanējušo informāciju par teroristisko organizāciju centieniem izstrādāt spridzekļus, kas spētu apiet pašreizējās lidostu skenēšanas sistēmas.

Mierina ceļotājus

ASV Iekšzemes drošības departaments trešdien nāca klajā ar paziņojumu, ka «tuvāko dienu laikā noteiktās ārvalstu lidostās, no kurām veic tiešos lidojumus uz ASV, ieviesīs papildu drošības pasākumus». Iekšzemes drošības departamenta vadītājs Džī Džonsons neminēja konkrētus draudus, vien piebilstot, ka lēmums pieņemts, balstoties uz ASV un sabiedroto izlūkošanas informāciju par globālajiem draudiem.

Departaments neprecizēja, kurās lidostās pastiprinās drošības pārbaudes, bet vārdā neminēta amatpersona aģentūrai Reuters sacīja, ka tās attieksies uz lidostām Eiropā, Āfrikā un Tuvajos Austrumos.

Dž. Džonsons sacīja, ka pasažieriem nāksies saskarties ar «iepriekš pieredzētiem un arī nepieredzētiem» drošības pasākumiem. «Mēs darīsim visu, lai nodrošinātu, ka nepieciešamie pasākumi pēc iespējas mazāk ietekmētu ceļotāju plānus,» solīja Dž. Džonsons.

Anonīmā amerikāņu amatpersona apgalvo, ka jaunie drošības pasākumi cita starpā paredzēs arī stingrāku pasažieru apavu un privāto lietu pārbaudi. ASV un Eiropas valstu drošības iestādes apspriedušas iespēju lidostās uzstādīt papildu sprāgstvielu detektorus.

Reaģējot uz ASV paziņojumu, Lielbritānija vakar oficiāli apstiprināja, ka valsts lidostās, no kurām tiek veikti tiešie avioreisi uz Savienotajām Valstīm, pastiprinās drošības pārbaudes.

Lielbritānijas Transporta ministrija atteikusies atklāt, kādi papildu pasākumi tiks ieviesti.

Izdevums The Guardian izsaka minējumu, ka pasažieriem regulārāk varētu veikt pilnu ķermeņa skenēšanu, tāpat varētu rūpīgāk pārbaudīt apavus, mobilos telefonus un datorus.

Līdz šim nav veicies

ASV mediji, atsaucoties uz avotiem nacionālās drošības institūcijās, ziņo, ka Sīrijā bāzētais un ar starptautisko teroristisko organizāciju Al Qaeda saistītais islāmistu grupējums Nusras fronte sadarbojas ar Jemenā darbojošos teroristu kustību Al Qaeda Arābijas pussalā (AQAP), lai radītu spridzekļus, ko nevarētu pamanīt lidostu drošības pārbaudēs. Amerikāņu izlūkdienestiem ir aizdomas, ka Nusras frontes un AQAP bumbu izgatavotāji Sīrijā ir veikuši pirmos jauno spridzekļu izmēģinājumus, vēsta ABC News. «Neredzamās» bumbas tiekot izgatavotas no nemetāliskiem materiāliem.

Pirms dažiem gadiem izskanēja paziņojumi, ka islāmisti plānojot sprāgstvielu implantēšanu potenciālajiem teroristiem pašnāvniekiem, lai, iespējams, varētu veikt uzbrukumus lidmašīnām. Toreiz ASV varasiestādes apgalvoja, ka Al Qaeda eksperti aktīvi studējot cilvēka anatomiju, lai atrastu vietas, kur ievietot bumbas.

Pēdējos gados liels skaits ASV un Eiropas valstu pilsoņu ir devušies uz Sīriju, lai pievienotos Nusras frontes cīņai pret Sīrijas autoritārā prezidenta Bašāra el Asada režīmu. Pastāv bažas, ka islāmisti ar rietumvalstu pasēm varētu mēģināt uzspridzināt pasažieru lidmašīnu, kas dodas uz Savienotajām Valstīm.

Aizdomas pastiprina vairākkārtējie nesekmīgie mēģinājumi sarīkot sprādzienus lidmašīnās, kuru galamērķis ir ASV. Plašāk zināmākais gadījums notika 2009. gada Ziemassvētkos, kad AQAP savervēts islāmists mēģināja uzspridzināt amerikāņu aviokompānijas Northwest Airlines lidmašīnu, kas ar 289 pasažieriem lidoja no Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas uz ASV pilsētu Detroitu.

Neveiksmīgajā terora aktā vīrietis izmantoja jaudīgu sprāgstvielu tetranitropentaeritrītu, kas bija iešūta viņa apakšveļā un netika pamanīta drošības pārbaudēs. Viņš ar šļirci ievadīja ķīmisku vielu maisījumu sprāgstvielā, kas ar līmlenti bija piestiprināta pie viņa kājas. Terora akts neizdevās, jo sprāgstvielas bija kļuvušas mitras no sviedriem. Uzliesmojumā terorists guva nopietnus apdegumus, bet pārējie pasažieri necieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?