Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Dūklavs neko neslēpj

«Neformālās sarunās netiek panāktas nekādas vienošanās,» Dienai apgalvoja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Par viņa neoficiālo tikšanos ar Krievijas premjerministra vietnieku Arkādiju Dvorkoviču joprojām nav rimusi interese, tam par iemeslu ir nepietiekamā informācija par šo notikumu. Lauksaimnieku organizācijas izplata atbalsta paziņojumus ministra centieniem panākt, lai tiktu atsākts zivju produkcijas eksports uz kaimiņvalsti, turpretim citi notikušajā saskata politiskus riskus.

Latvijas Ārlietu ministrijai vēl aizvien nav pilnīgas informācijas par vairāku ministru neformālās tikšanās laikā runāto ar Krievijas valdības pārstāvi. Taču kaimiņvalsts medijos par to izskanot dažādi minējumi, pieļaujot, ka Zaļo un Zemnieku savienība, iespējams, noskaņota veidot cita veida attiecības ar Krieviju un jau tiek uzlūkota kā Saskaņas potenciālais sadarbības partneris. Uz to Dienai norādīja partneri no Vienotības un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK, kuri pirmdien koalīcijas sanāksmē sagaida ZZS pārstāvju skaidrojumu. Vienotības līderi uzsver, ka tas ir svarīgi, jo notikumiem Latvijā seko līdzi arī citas ES valstis.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība), tāpat kā zemkopības ministrs J. Dūklavs, šonedēļ ir atvaļinājumā. E. Rinkēvičs Dienai uzsvēra, ka Ārlietu ministrija nekad nav iebildusi pret ministru neformālajiem kontaktiem, ja par tiem tiek informēta. Zemkopības ministrs bija stāstījis par nodomu Krievijas vicepremjeram parādīt zivju pārstrādes uzņēmumus. Taču ārlietu ministram nebija zināms, ka notiks plašāka tikšanās, kurā piedalīsies arī satiksmes ministrs Uldis Augulis un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, kuri abi pārstāv ZZS. Arī premjers Māris Kučinskis (ZZS) Dienai atzina, ka ir bijis informēts tikai par J. Dūklava neformālo tikšanos. «Šeit ir acīmredzama komunikācijas problēma, un šis jautājums ir jāizrunā Ministru kabineta sēdē bez emocijām,» uzskata ārlietu ministrs.

Taču gan E. Rinkēvičs, gan M. Kučinskis uzsvēra, ka šim notikumam nav nekāda sakara ar šonedēļ notikušo Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas vadības maiņu - to no E. Rinkēviča pārņēma U. Augulis. Tā ir bijusi ārlietu ministra iniciatīva. Ne M. Kučinskis, ne E. Rinkēvičs sākumā negribēja komentēt Latvijas Zivrūpnieku savienības aicinājumu atstādināt E. Rinkēviču, kurš neesot atbalstījis šo ZZS ministru neformālo tikšanos. Premjers par paziņojumu varot izteikt tikai izbrīnu, bet E. Rinkēvičs vispirms atcerējās, ka ir pilnmēness laiks. Tad viņš piebilda, ka acīmredzot ir sācies uzbrukums mūsu valsts ārpolitiskajam dienestam, kurā iesaistījusies arī šī organizācija.

J. Dūklavs Dienai skaidroja: «Tās visas ir pļāpas un izdomājumi par slepeno tikšanos.» Viņš par to ir informējis žurnālistus, kuri izrādījuši interesi. J. Dūklavs teica, ka ne viena, ne otra puses sarunas laikā nav devusi nekādus solījumus. A. Dvorkovičs, kura kompetencē ir lauksaimniecība un zivsaimniecība, tikai teicis, ka pievērsīs uzmanību jautājumam par iespējām atjaunot zivju produkcijas eksportu uz Krieviju. Runa esot tikai par to produkciju, kuras nav embargo sarakstā, norādīja ministrs. Pašlaik spēkā ir Krievijas Veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta Rosseļhoznadzor aizliegums ievest zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. Tikšanās dienā 3. augustā J. Dūklavs sagaidījis A. Dvorkoviču darbā kabinetā, iedzēruši kafiju, tad devušies uz zivju pārstrādes uzņēmumiem Karavella un Gamma A. To apmeklējumā neesot piedalījies ne U. Augulis, ne D. Reizniece-Ozola, kurus zemkopības ministrs uzaicinājis uz vēlajām pusdienām kādā no Rīgas restorāniem kopā ar Krievijas vicepremjeru. «Vai tad man visai Latvijai būtu jāpastāsta, ar ko es kopā pusdienoju. Taisa te visādus brīnumus,» piebilda J. Dūklavs.

Parasti sociālajos tīklos aktīvie Nacionālās apvienības politiķi uz šo notikumu nav reaģējuši. Saskaņas līderim Jānim Urbanovičam ir vienkāršs skaidrojums: «Nacionālā apvienība ir absolūti sacementējusies blokā ar ZZS un ne ar vārdu vai žestu neatļausies domu, kas var kaitēt šim blokam.» Jānis Dombrava (NA) sacīja, ka sekmīgā sadarbība iekšpolitikas jautājumos nenozīmē, ka NA varētu atkāpties sev principiāli svarīgos ārpolitikas jautājumos. Viņaprāt, šis notikums būtu jāizskata arī Saeimas Ārlietu komisijā, «jo šis ir ne sevišķi simpātisks signāls». J. Urbanovičs uzskata, ka Krievijas puses interese tikties tieši ar ZZS ministriem nav nejauša un politiskās ietekmes samēri ir mainījušies. Viņaprāt, par to liecina arī starpvaldību komisijas vadības maiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?