Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dvēseli pabarot vajag

Paveram durvis - ārā krīze. Tukšs stāv Saldus Striķu ielas vēsturiskais zivju veikals, uzraksts «Iznomā» arī apģērbu veikala skatlogā 50 metru lejup pa ielu. Tikmēr pirms trim mēnešiem iekārtotajā bodītē Sirdslietas var atlaisties labi iesēdētā ādas krēslā un, ja patīk, paņemt to arī līdzi. Cenu zīmes šeit piekarinātas visām lietām, summas nelielas, mantas lietotas, bet smukas un neredzētas, vestas no Skandināvijas. Tas ir Leldes Burves-Alksnes (25) menu krīzes izbadinātajiem saldeniekiem, jo dvēseli vajag pabarot.

Katrā mazpilsētā sava

Krīze ir makam vai CV, nevis sirdij - Lelde saka un salej krūzītēs tēju. Sena paskata kanniņai ar koka rokturi klāt piekabināta birka ar četru latu cenas zīmi. Tas, ka liekam to lietā, pirms kāds no pircējiem to paspējis iegādāties, nevienu šeit nemulsina. Lelde saka, ka lietoto mantu tirgošanu izvēlējusies arī simpātiskuma dēļ, nevis tikai tādēļ, ka tas ir pateicīgs dižķibeles risinājums, jo sanāk lētāk. Sirdslietu ideju Lelde noskatījusi, gadu strādājot par auklīti Norvēģijā. «Tur katrā mazā ciematā ir tāda lietoto mantu bodīte, kur tirgo pilnīgi visu, vēl kundzīte uzcienā ar pankūkām, kamēr tu prāto, ko pirkt.» Doma par Sirdslietām marinēta, līdz izspraukusies pašā gada sākumā. Pēdējais grūdiens sākt biznesiņu bijusi atziņa, ka tās draudzenes, kas tagad ir bezdarbnieces, bet agrāk strādājušas bankās un citos cienījamos darbos, nu beidzot nodevušās lietām, kas viņas allaž interesējušas. «Viņas cakina, dara to, ko jau sen gribējies,» stāsta Lelde. Viņa nospriedusi, ka šis būs īstais brīdis, kad vērt vaļā Sirdslietas, kuras mazpilsētā pilda arī sociālo funkciju, ceturtdienās aicinot dāmas vakarēt pie tējas krūzēm. «Mēs filcējam, dāmas runā par to, kā kādai gājis 86.gada ballē, nevis par vīriem, kas sēž mājās un neko nedara. Runājam par sirdslietām, nevis valsts problēmām,» Lelde uzskaita. Nu līdzīgas vietas parādījušās gan galvaspilsētā, gan arī citās Latvijas mazpilsētās.

Ģimenes štellīte

Pirmo šoku vietējiem Lelde sagādājusi ap Ziemassvētkiem, kad ar pašdarinātām adventes skaistumlietām stāvējusi pilsētas tirgū. «Kurš tad šito uz galda liks?» par čiekuru dekoriem vaicājusi kāda kundze. Uz Leldes galdiņa nevarēja atrast nevienu klasisko skuju vainagu ar četrām svecēm, tās visas bija žurnālos noskatītas neierastas idejas, ko viņa, topošā vizuālās mākslas skolotāja, bija papildinājusi pēc sava prāta. «Liela noieta toreiz nebija, tikai liels šoks. Un es pie sevis nospriedu - o, baigi labi! Tātad nekā tāda Saldū nav bijis, tad jau ar laiku tam varētu būt liela piekrišana,» viņa smejas. Ar ideju par bodīti pusstundas laikā izdevās aizraut māsīcu Agnesi, un nu, piesaistot arī Agneses vīru Aldi, viņiem ir «īsta ģimenes štellīte». Lelde strādā kā individuālais komersants, tam ir vairāki plusi, galvenokārt vieglāka grāmatvedības kārtošana un vienkāršāka iesākšana - vajadzējis tikai sakasīt no ģimenes budžeta naudu pirmajai telpu īres maksai un precēm. Tā kā tās ir lietotas, Lelde var tirgoties bez PVN, un tas palīdz laikos, kad pircējam cena ir ļoti svarīga.

Apskatītāju netrūkst

Veikalā ir divu veidu lietas - ir saldenieču pašu darinātas rotas un ir no Skandināvijas atvestas lietotas mēbeles un interjera sīklietas. Preces no Skandināvijas importē Talsu partneri un Sirdslietām tie acīs iekrituši, jo atvesto mantu sortiments ir atšķirīgs un izturīgs. Ļaudis to novērtē, un cilvēku plūsma pieturas laba. Aldis stāsta, ka mēdz iegriezties arī pa kādam pircējam no Rīgas vai citām Kurzemes pilsētām, jo dzirdējuši par veikaliņu. Bijis arī kāds amerikānis. «Ir pastāvīgie klienti, ir tādi, kas ienāk un uzreiz saka, ka aura laba. Tikai apgrozījums varētu būt labāks,» spriež Aldis. Pagaidām labās dienās ienākumi mērāmi 40 latos, taču viņš cer, ka kādu dienu pircēju maki atkopsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?