Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Dzelzceļa šefa vietai izvirzīti seši kandidāti

Personāla atlases kompānija Amrop, kurai uzdots izraudzīties piemērotākos Latvijas dzelzceļa (LDz) vadītāja kandidātus, šonedēļ Satiksmes ministrijas (SM) izveidotajai komitejai prezentēs sava darba rezultātus. Amrop pārstāvis Viesturs Lieģis Dienai neslēpj sarūgtinājumu par to, ka mediji jau paspējuši nopublicēt atsevišķu kandidātu vārdus. Šī iemesla dēļ vairāki labi profesionāļi esot atteikušies no dalības konkursā.

Taču Amrop speciālisti savu darbu jau ir padarījuši un tagad gaida tikšanos ar nominācijas komiteju. Kompānija veikusi pārrunas ar 31 kandidātu, to vidū bija gan tādi, kas savu kandidatūru pieteikuši paši, gan tādi, kurus Amrop uzrunājis. Jau ir izveidots «īsais saraksts», kurā redzami seši uzvārdi. Par kandidātiem V. Lieģis gan atsakās runāt, jo informācija patlaban esot konfidenciāla. Iespējams, publiska tā kļūs pēc tam, kad Amrop ar savu darbu būs iepazīstinājusi komiteju. Jautājumu, vai starp šiem sešiem kandidātiem ir jau pašreiz LDz darbojošās personas, V. Lieģis komentēt atturas. «Jūs saprotiet, tā būtu pilnīga spekulācija no manas puses un ļoti nepareizi,» teic kompānijas pārstāvis, piebilstot, ka viens no nepatīkamākajiem momentiem bijusi informācijas noplūde presē. «No vienas puses, visi grib, lai ir ļoti skaists un godīgs process, bet, no otras puses, ja valsts televīzija publicē šādas lietas, tas ir nepareizi. Mums bija ļoti labi kandidāti, kas tikai tāpēc atteicās. Viņi baidījās, ka viņu uzvārdi tiks noplūdināti vai notiks kādas citas spekulācijas attiecībā uz viņu kandidatūru,» teic V. Lieģis, norādot, ka atsevišķa izskanējusī informācija bijusi nepareiza. «Kaut ko viņi bija uzminējuši, bet lielā vairumā ne.»

Runa, visticamāk, ir par ziņu aģentūras LETA nosaukto kandidātu SIA AV Investments līdzīpašnieku un valdes locekli Vladimiru Čamānu un uzņēmuma OpusCapita valdes locekli Aldi Greitānu. Savukārt Latvijas Televīzijas raidījumā Panorāma izskanēja, ka «īsajā sarakstā» iekļauts arī loģistikas uzņēmuma SIA Schenker valdes loceklis Māris Kleinbergs, kurš iepriekš bijis arī Latvijas pasta vadītājs.

Lai iekļūtu «īsajā sarakstā», īpaši tika raudzīts, lai kandidāts būtu liela uzņēmuma vai organizācijas vadītājs ar pieredzi. Svarīgs aspekts bija arī viņa spēja vadīt nopietnas pārmaiņas un personības kvalitātes - spēja stratēģiski domāt, izlēmīgums, prasme komunicēt un pārdot savas idejas.

Izskanējušie kandidāti pavisam atturīgi runā par savu dalību konkursā. Zinātāji norāda, ka šī konkursa ietvaros informāciju kāda konkrēta persona apzināti noplūdina medijiem, lai kādam radītu ilūziju par savu ietekmi, un tai neesot nekāda sakara ar patiesību. Piemēram, kā viens no kandidātiem, kas pieteicies pats, neoficiāli tiek minēts SM valsts sekretāra vietnieks Uldis Reimanis. Sarunā ar Dienu viņš visai strikti saka: «Es tam nesekoju līdzi, jo man ir ārkārtīgi daudz darāmā. Esmu uzrunāts no nozares pārstāvjiem un ārvalstu kolēģiem.» Uz jautājumu, vai viņš tiešām kandidatūru ir pieteicis, atbilde bija īsa: «Es to ne noliedzu, ne apstiprinu.»

Neko runātīgāks nebija arī LDz vadītāja vietas izpildītājs Aivars Strakšas: «Man nav ne mazākās nojausmas, kas ir šie seši kandidāti. Otra lieta - tās izskanējušās baumas kāds apzināti izplatījis, lai izliktos, ka visu zina.» Arī A. Strakšas norāda, ka viņam neesot nekādas informācijas un neesot laika tam sekot līdzi. «Kā būs, tā būs,» viņš saka.

Jau pieminētā nominācijas komisija pieņems gala lēmumu. To vada SM valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa, un tajā darbojas arī Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrības pārstāvis Savelijs Semjonovs, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone un Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks. L. Meņģelsone Dienai norāda, ka LDDK kopā ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību pildīs tādu kā novērotāju lomu. «Mēs šajā gadījumā būsim tie, kas pasaka, kas ir svarīgi sociālajiem partneriem, ņemot vērā šī uzņēmuma ietekmi uz tautsaimniecību. Latvijas dzelzceļš ir viens no lielākajiem sociālā nodokļa maksātājiem,» uzsver L. Meņģelsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?