Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Dzīvnieku vakcinācija - par vai pret?

Pēdējā laikā samērā skaļi izskan pretēji viedokļi par vakcināciju. Pretinieki apgalvo, ka vakcīnas izraisa teju vai visas iespējamās slimības, bet piekritēji aizstāv uzskatu, ka vakcīnas ir vienīgais veids, kā pasargāt suņu un kaķu populāciju no bīstamām infekcijas slimībām. Patiesība - kā parasti - ir kaut kur pa vidu.

Pasaules Mazo dzīvnieku veterinārārstu asociācijas viedoklis, kam piekrīt arī Eiropas un Amerikas Mazo dzīvnieku veterinārārstu apvienība, ir, ka principā vakcinēt mīļdzīvniekus vajag, tomēr katra dzīvnieka gadījumā ir jāizvērtē, pret kurām slimībām vakcinēt, ar kurām vakcīnām, kad un cik bieži. Pirms 10 gadiem bija ieteikums vakcinēt pret visām iespējamām slimībām pēc iespējas bieži (lai uzturētu augstu antivielu līmeni organismā), savukārt tagad vadošais ieteikums ir rūpīgi izvērtēt vakcinācijas nepieciešamību gan teritorijas kontekstā, piemēram, Lielbritānijā trakumsērga nav sastopama, savukārt Latvijā tā ir iespējama, gan individuāla dzīvnieka kontekstā, piemēram, medību suns obligāti jāvakcinē pret leptospirozi, bet «lielveikala levreti», kas vispār reti izkāpj no saimnieces pleca somas, varētu arī nevakcinēt pret leptospirozi.

Ar vakcīnu veselā organismā tiek ievadīti novājināti vai speciāli pārmainīti slimības ierosinātāji - baktērijas vai vīrusi, kam ir atņemta spēja izraisīt slimību, toties organisms tos atpazīst kā slimības ierosinātājus un sāk veidot antivielas. Sastopoties ar reālu (t. s. «lauka») vīrusu vai baktēriju, kas nevakcinētam dzīvniekam izraisītu saslimšanu, vakcinēts dzīvnieks nesaslimst, jo vakcīnas izveidotās antivielas neļauj īstajam slimības ierosinātājam savairoties organismā.

Vadošās veterinārārstu zinātnieku organizācijas vakcīnas dala vairākās grupās: pamatvakcīnas - pret bīstamām un bieži sastopamām slimībām, pret ko jāvakcinē katrs dzīvnieks; izvēles vakcīnas - tās ieteicamas tikai, ja konkrētajam dzīvniekam ir inficēšanās risks; neieteicamās vakcīnas - tiek ražotas, bet to efektivitāte ir zema.

Latvijā kaķu pamatvakcīnas ir pret panleikopēniju, rinotraheītu, kalicivīrusu un trakumsērgu. Tās ir kaķu dzīvībai bīstamas slimības, kas saslimšanas gadījumā nereti beidzas ar nāvi. Trakumsērga ir bīstama arī cilvēkiem. Izvēles vakcīnas kaķiem ir vakcīna pret hlamidiozi, leikēmiju un Bordetella bronhiseptica. Šīs vakcīnas būtu jāsaņem kaķiem, kas dzīvo vai reizēm iziet ārā, kaķiem, kas piedalās izstādēs un šovos, kā arī audzētavu kaķiem. Neieteicamās vakcīnas ir kaķu imūndeficīta, infekciozā peritonīta un pretsēnīšu vakcīnas. Abas pirmās ir bīstamas infekcijas slimības, pret kurām vakcīnas būtu ļoti nepieciešamas, bet diemžēl pašreiz pieejamās vakcīnas nenodrošina aizsardzību pret slimību. Neieteicamās vakcīnas Latvijā nav reģistrētas.

Latvijā ir pieejamas dažādu ražotāju vakcīnas kaķiem. Ļoti būtisks aspekts ir, vai ražotājs regulāri seko līdzi, kādi vīrusu un baktēriju celmi atrodas vakcīnās. Piemēram, visās Latvijā lietotajās kaķu vakcīnās, izņemot Purevax vakcīnu līniju, ir kalicivīrusa celmi, kas vairs nepasargā vai slikti pasargā no «lauka» kalicivīrusa. Otrs būtiskais aspekts ir vakcinācijas blaknes. Pēdējos desmit gados zinātnieki atklājuši viena specifiska audzēju veida saistību ar injekcijām. Lai samazinātu šādu audzēju veidošanos, ir izveidota pasaulē vienīgā bezadjuvantu vakcīnu līnija - Purevax. Veterinārārsti, kas vēlas līdz minimumam samazināt iespējamās vakcīnu blaknes, lieto Purevax vakcīnas, tās ir pieejamas visiem Latvijas veterinārārstiem.

(turpinājums 9. janvārī)

*veterinārārste, Universitātes Vetfonds

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?