Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Eiropa velk enerģētiskās aizsardzības līniju

Patlaban Eiropas Komisija (EK) izstrādājusi plānu atkarības no Krievijas gāzes piegādēm samazināšanai un savas enerģētiskās drošības paaugstināšanai.

Domājams, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi EK piedāvāto tā dēvēto enerģētiskās aizsardzības plānu apspriedīs jūnija nogalē un par to būs gaidāmas asas diskusijas, jo, piemēram, Lielbritānija kategoriski iebilst pret ES regulētu enerģētisko savienību. Vienlaikus pat optimistiska scenārija gadījumā plāna īstenošana prasīs līdz desmit gadiem, turklāt daļa no iecerēm tā arī var palikt tikai uz papīra.

Bažas par ziemu

Īstermiņā EK uztraukums saistīts ar iespējamajiem Krievijas gāzes piegāžu traucējumiem nākamajā ziemā Ukrainas krīzes dēļ. Caur Ukrainas teritoriju iet gandrīz 60% (82 miljardi kubikmetru 2013. gadā) Krievijas gāzes eksporta uz Eiropu, taču tranzīta tehniskai nodrošināšanai nepieciešams, lai Ukrainas pazemes gāzes krātuvēs ziemas periodos atrastos ievērojams daudzums gāzes, un pašlaik «iztrūkums» tiek lēsts 12 kubikmetru apmērā. Tikmēr Ukrainas parāds Gazprom sasniedzis 3,5 miljardus ASV dolāru, un, lai arī ES piešķīrusi Kijevai līdzekļus vismaz daļējai parāda apmaksai, Kijeva gatava norēķināties tikai pēc tam, kad gāzes cena tiks pazemināta līdz «Janukoviča laika līmenim» - 268 ASV dolāriem par 1000 kubikmetriem. Maskava tikmēr norāda, ka par šo cenu slēgts īpašs līgums, kuru Kijeva nepilda, kā arī, atsaucoties uz minēto līgumu, noteikusi Ukrainai gāzes cenu 485 ASV dolāru apmērā par kubikmetru, kā arī draud pāriet uz piegādēm tikai ar priekšapmaksu. Par jaunu cenu Krievija gatava runāt pēc tam, kad būs apmaksāti esošie parādi.

Pilnībā atkarīga no Krievijas gāzes piegādēm, kas tiek veiktas caur Ukrainu, gan ir tikai Bulgārija (arī ārpus ES esošā Maķedonija), tomēr traucējumi šajā tranzīta ceļā, kā to uzskatāmi parādīja tā dēvētais gāzes karš 2009. gada ziemā, apkures sezonā var radīt nopietnas problēmas virknei Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu, kuru energoresursu patēriņā būtisku daļu veido Krievijas gāze. (Baltijas valstis un Somija, kuras ir atkarīgas no Krievijas gāzes piegādēm, ar Ukrainas tranzīta sistēmu nav saistītas.)

Šī iemesla dēļ ES dalībvalstis tiek aicinātas palielināt gāzes apjomus savās krātuvēs, ja iespējams, veidot jaunas krātuves, kā arī paātrināt starpsavienojumu starp valstīm būvniecību un reverso piegāžu iespējas. Īsā laikā reāli gan iespējama tikai uzkrājumu palielināšana, tomēr varbūtējā piegāžu krīze ir labs stimuls virzībai uz vienotu Eiropas gāzes tirgu, kas nav iespējams bez starpsavienojumiem un reversajām piegādēm.

Enerģētiskais trijstūris

Būtiskākā plāna daļa gan ir jautājums par gāzes piegāžu diversificēšanu ilgtermiņā, un politisku apsvērumu dēļ ES vēlas samazināt Krievijas daļu gāzes importā uz ES, kas šobrīd pārsniedz 30%.

Kā viens no veidiem šī mērķa sasniegšanai plānā minēta nepieciešamība palielināt gāzes importu no Norvēģijas un Alžīrijas, kā arī uzlabot «gāzes sakarus» ar Vidusjūras valstīm - savienībā ietilpstošajām Grieķiju un Kipru, kā arī Izraēlu, kuras bieži tiek dēvētas arī par Vidusjūras enerģētisko trijstūri.

Analītiķi gan norāda, ka jau drīzā nākotnē gaidāms Norvēģijas gāzes cenu kāpums, jo jaunu un aizvien grūtāk apgūstamu atradņu izmantošana sadārdzina ieguvi, tāpat Lielbritānija, kura ir galvenā Norvēģijas gāzes patērētāja, paziņojusi, ka plāno palielināt piegādes par 30%. Šādas iespējas paredz Londonas un Oslo savstarpējie līgumi, tādēļ ticama ir situācija, kad pārējai Eiropai nāksies samierināties ar pāri palikušajiem apjomiem par augstu cenu.

Izdevīgāka ir sadarbības ar Alžīriju paplašināšana, jo tajā atrodas ne tikai parastās gāzes, bet arī iespaidīgas slānekļa gāzes rezerves, kuru apmērs tiek lēsts 20 triljonu kubikmetru apmērā, un Alžīrija jau ir trešā lielākā gāzes piegādātāja ES. Vienlaikus valsts gāzes eksports sasniedzis maksimālos iespējamos apjomus, tāpat aug energoresursu patēriņš pašā Alžīrijā, un eksporta jaudu palielināšanai nepieciešama jaunu atradņu, tajā skaitā slānekļa gāzes, apguve un infrastruktūras būvniecība, kas prasīs vismaz 3-5 gadus. Tāpat jāņem vērā, ka valsts vadība uztur draudzīgas attiecības ar Maskavu, Alžīrijas naftas un gāzes monopoluzņēmums Sonatrach izvairās sadarboties ar rietumu kompānijām, toties labprāt slēdz līgumus ar Gazprom.

Pēc ekspertu domām, iepriekš minēto iemeslu dēļ ES cerības uz enerģētiskās atkarības mazināšanu tālākā nākotnē nepieciešams saistīt galvenokārt ar Vidusjūras reģionu, jo jaunākie aprēķini liecina, ka Grieķijas gāzes rezerves, kas atrodas galvenokārt Egejas jūrā, ir 4,7 triljonu kubikmetru apmērā, savukārt Kipras un Izraēlas gāzes krājumi veido vēl 4,5 triljonus kubikmetru. (Salīdzinājumam - Azerbaidžānas apzinātie gāzes krājumi ir 900 miljardi kubikmetru, liecina Natural Gas Europe dati.) Ar to pietiek, lai trīsdesmit gadus nodrošinātu 50% visas ES gāzes patēriņa, taču, tā kā pagaidām veikta tikai sākotnējā izpēte un reģionā nav nepieciešamās infrastruktūras, pat veiksmīgas notikumu attīstības gadījumā šo gāzes lauku pilnvērtīga izmantošana sāksies ne ātrāk kā nākamās desmitgades vidū.

ASV iespējas

Tāpat EK izstrādātajā Eiropas enerģētiskā tirgus stabilizēšanas plānā būtiska loma atvēlēta sašķidrinātās gāzes (SG) piegāžu palielināšanai, būvējot jaunus termināļus un infrastruktūru.

Šobrīd galvenais šķērslis SG eksporta uz Eiropu ceļā ir tās augstās cenas Āzijas dienvidaustrumu tirgos, kamdēļ ražotāji nav ieinteresēti eksportā uz Eiropu. Tomēr ir izplatīts viedoklis, ka pēc 2018. gada - laika, līdz kuram Eiropa varētu uzbūvēt jaunus SG importa termināļus un kad varētu sākties amerikāņu SG eksports uz Eiropu, gāzes cenas Āzijā kritīsies, pateicoties Krievijas gāzes ekspansijai šajā virzienā. 2018. gadā sāksies Krievijas gāzes eksports uz Ķīnu, kā arī ievērojami pieaugs Krievijas SG eksporta uz Āziju apjomi. Tāpat Japānā (reģiona lielākajā gāzes importētājā) tiek aktīvi virzīta ideja par cauruļvada būvniecību gāzes importa no Krievijas palielināšanai. Protams, līdz Eiropas līmenim Āzijas gāzes cenas nenoslīdēs, taču kritums būs pietiekams, lai, piemēram, Katara nopietni izskatītu iespēju pievērsties Eiropas tirgum. Šai versijai gan netrūkst arī kritiķu, kuri norāda - gaidāmā gāzes patēriņa kāpuma Āzijā, it īpaši Ķīnā, dēļ tās cenas reģionā paliks augstā līmenī.

Atsevišķs jautājums ir par iespējamo SG eksportu no ASV. Politiķu paziņojumi, ka tiks atļauts ASV gāzes eksports, ir kas viens, taču, tā kā ASV ar gāzes ieguvi nodarbojas tikai privātas kompānijas, eksportētājus neviens nevar piespiest pārdot gāzi par zemāku cenu Eiropā, ja Āzijā tās cenas būs ievērojami augstākas. Tāpat ASV faktiski nav SG eksporta termināļu, un šā brīža aprēķini liecina, ka 2025. gadā ASV varēs eksportēt ne vairāk par 90 miljardiem kubikmetru gāzes gadā, turklāt gandrīz visu - uz Āziju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dienvidu gāzes koridors

Projekts Dienvidu gāzes koridors ir viena no EK plāna iecerēm, kas ļautu transportēt uz ES gāzi no Kaspijas jūras reģiona un konkurētu ar Krievijas gāzesvadu Dienvidu straume.
Projekta ietvaros jau 2016. gadā varētu sākt darboties Grieķijas un Bulgārijas starpsavienojums, kas ļaus pēdējai piekļūt sašķidrinātās gāzes piegādēm, kā arī pēc Transadriātiskā gāzesvada (TAP) darba uzsākšanas saņemt gāzi no Kaspijas jūras reģiona.
TAP darbības uzsākšana, kas ļaus nogādāt Eiropā Azerbaidžānas gāzi, atkarīga no Transanatolijas gāzesvada izbūves tempiem un Azerbaidžānas atradnes Šahdenīza II apguves.
Šobrīd tiek uzskatīts, ka TAP varētu sākt darbu 2017. vai 2018. gadā, bet tā caurlaides spēja būs 10 miljardi kubikmetru gāzes gadā ar iespējām palielināt apjomus līdz 20 miljardiem kubikmetru, bet cena Eiropas pircējiem būs 400-410 ASV dolāru par 1000 kubikmetriem robežās.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?