Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Eiropiešu centieni panākt mieru Austrumukrainā

Laikā, kad Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas līderi Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā centās izbeigt desmit mēnešus ilgušo militāro konfliktu Austrumukrainā, tur karojošajiem Maskavas atbalstītajiem separātistiem miers nebija ne prātā, jo viņi pastiprināja uzbrukumus Ukrainas spēkiem. Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirms došanās uz Minsku brīdināja, ka valstij jābūt gatavai vēl intensīvākai karadarbībai.

Vēl viens cerību stars

Vēl trešdienas pirmajā pusē nebija skaidrs, vai Minskas miera sarunas norisināsies tā sauktajā Normandijas formātā, tomēr cits pēc cita Ukrainas prezidents P. Porošenko, Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands apstiprināja došanos uz Baltkrieviju.

Sarunas varēja notikt, pateicoties A. Merkeles un F. Olanda gandrīz nedēļu ilgajiem diplomātiskajiem centieniem, kuru ietvaros viņi ieradās Kijevā un Maskavā. «Ir divas valstis, kas vēl tic, ka vienošanās ir iespējama. ASV šīs cerības atmeta jau pirms kāda laika. Šīm divām valstīm acīmredzot vēl ir saglabājusies kaut kāda ticība Krievijai,» pētnieks Džonatans Ejals no Londonas domnīcas RUSI norāda uz Vāciju un Franciju.

Visbiežāk uzdotais jautājums pirms sarunām bija, vai izdosies panākt vienošanos, ko karojošās puses reāli ievērotu. Pērn septembrī turpat Minskā parakstītais pamiers, kas paredzēja uguns pārtraukšanu un smagās artilērijas atvilkšanu, tika regulāri pārkāpts.

Vācija šonedēļ paziņoja, ka jaunā vienošanās ir jābalsta uz iepriekšējās pamatiem: atvilkt smago artilēriju, izvest Krievijas karaspēku no Ukrainas, izveidot 50-70 kilometru plašu buferzonu, slēgt Ukrainas un Krievijas robežu un garantēt ierobežotu autonomiju separātistu kontrolētajām teritorijām.

Dž. Ejals netic, ka Ukrainai un rietumvalstīm izdosies panākt Kijevas kontroles atjaunošanu pār Ukrainas un Krievijas robežas posmu, caur kuru Maskava apgādā separātistus. «Ja šos anklāvus pastāvīgi neapgādātu ar ieročiem, pārtiku un naudu, tie nespētu pastāvēt un jau sen būtu sabrukuši,» Dž. Ejals sacīja CNN. «Realitātē Rietumu valdības necer, ka Krievija vienkārši pametīs šīs teritorijas.»

A. Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts pirms līderu tikšanās sacīja, ka tas ir «cerību stars, bet nekas vairāk». Viņš piebilda, ka nav zināms, vai tiks panākta vienošanās, bet esot vērts pacensties Austrumukrainas iedzīvotāju dēļ. Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss norādīja, ka tā ir «pēdējā iespēja», lai izbeigtu konfliktu.

P. Porošenko pirms ierašanās Minskā paziņoja, ka varētu izsludināt karastāvokli visā Ukrainā, ja diplomātiskā ceļā neizdosies atrisināt bruņoto konfliktu Austrumukrainā. «Mēs esam par mieru, bet, ja vajadzēs dot pa zobiem, mēs dosim. Ja vajadzēs aizsargāt savu zemi, tad mēs to darīsim līdz pēdējam,» P. Porošenko citē newsru.ua.

Maskava pirms Minskas sarunām bija optimistiska. Avots Krievijas diplomātiskajā korpusā sacīja, ka ir 70% varbūtība panākt vienošanos jau trešdien. «Prezidenti nedodas uz Minsku bez iemesla,» avots sacīja ziņu aģentūrai Reuters.

Izmanto kasešbumbas

Neilgi pirms Minskas miera sarunu sākuma promaskaviskie separātisti pastiprināja ofensīvu. Ukrainas varasiestādes ziņoja, ka separātistu ielenktajā Debaļceves pilsētā trešdien apšaudēs nogalināti vismaz 19 ukraiņu karavīri un 78 ievainoti. Tie ir vieni no lielākajiem ukraiņu puses zaudējumiem kopš karadarbības sākuma pērn aprīlī.

Vismaz pieci cilvēki nogalināti un deviņi ievainoti trešdien separātistu kontrolētās Doņeckas autoostas apšaudē. Separātisti apgalvo, ka artilērijas šāviņi trāpījuši diviem autobusiem, kas pilnībā sadeguši.

Savukārt Ukrainas valdības kontrolētajā Kramatorskā, kas atrodas aptuveni 50 kilometru no frontes līnijas, otrdien artilērijas uzbrukumos miruši vismaz septiņi civiliedzīvotāji un četri karavīri, ievainojumus guvuši 35 civiliedzīvotāji un 29 militārpersonas. Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš naktī uz trešdienu ieradās neizziņotā vizītē pilsētā, paziņoja, ka separātisti uzbrukumos izmantojuši kasešbumbas, kuru neesot Ukrainas armijas bruņojumā.

Arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai esot pierādījumi, ka uzbrukumos Kramatorskai izmantotas kasešbumbas. 116 pasaules valstu pievienojušās ANO konvencijai par kasešbumbu aizliegumu, jo tās tiek uzskatītas par īpaši bīstamām civiliedzīvotājiem. Krievija un Ukraina nav pievienojušās konvencijai.

ASV bruņoto spēku komandieris Eiropā Bens Hodžs vakar informēja, ka amerikāņu militārie instruktori martā sāks apmācīt ukraiņu karavīrus, kuri cīnās Austrumukrainā. «Mēs viņus apmācīsim aizsardzības uzdevumos, kā darboties apstākļos, kad krievi traucē sazināties, un kā aizsargāt sevi no krievu un separātistu artilērijas,» komandieri citē Reuters.

Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidents Donalds Tusks uz ceturtdien notiekošo ES dalībvalstu vadītāju sanāksmi Briselē uzaicinājis P. Porošenko, lai apspriestu situāciju Austrumukrainā un «saskaņotu turpmākos soļus».

Savukārt Austrumukrainas separātistu līderiem ceturtdien paredzēts ierasties Maskavā, lai Krievijas parlamenta deputātus informētu par Minskas sarunu iznākumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Prasības krīzes risināšanai


Ukraina: atjaunot Kijevas kontroli pār separātistu kontrolēto teritoriju, vienlaikus piešķirot plašāku autonomiju Doņeckai un Luhanskai, atbruņot separātistu kaujiniekus, izvest Krievijas karaspēku, atjaunot Kijevas kontroli pār Ukrainas un Krievijas robežas, gūstekņu apmaiņa.

Separātisti: atšķelšanās no pārējās Ukrainas un pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas «tautas republiku» atzīšana, neatbruņot separātiskos spēkus, amnestēt separātistu līderus.

Krievija: likumā noteiktas tiesības krievvalodīgajiem Austrumukrainā, pilnīga autonomija Doņeckai un Luhanskai federālā sistēmā - neatkarība nav obligāta, neatdot Krimu Ukrainai, izvest Ukrainas karaspēku no kaujas zonas.

Eiropas Savienība un ASV: atjaunot Ukrainas teritoriālo integritāti, izbeigt Krievijas intervenci Austrumukrainā - izvest Krievijas karaspēku un smago artilēriju, efektīvi uzraudzīt Ukrainas un Krievijas robežu un demilitarizēto zonu starp kaujiniekiem, pilnīga demokrātija Doņeckā un Luhanskā.

Avots: BBC

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?