Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Eksperts: e-adreses ideja ir laba, nedrīkst to ilgi muļļāt

Iekšlietu ministrijas izstrādātā elektroniskās adreses koncepcija paredz, ka e-adresi oficiālai saziņai ar valsts iestādēm varēs izmantot jau no šā gada septembra, tomēr tās ieviešanai nepieciešama vēl virkne likuma izmaiņu un tehnisko risinājumu. To kopējās izmaksas vēl nav zināmas, kas šādu prognozi ļauj apšaubīt. Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs Dienai norādīja - ideja ir laba un nav pārāk sarežģīta, tādēļ nedrīkst ļaut to ilgi nomuļļāt.

E-adrese iecerēta kā oficiāls kanāls, caur kuru iedzīvotājiem komunicēt ar valsti, izmantojot portālu www.latvija.lv. Piemēram, ar tā starpniecību varētu sūtīt dažādus oficiālus iesniegumus valsts iestādēm, kā arī saņemt uz tiem atbildes un dažādu informāciju, piemēram, paziņojumu, kurā vēlēšanu iecirknī jāiet balsot pašvaldību vēlēšanās. Ieceres mērķis ir paātrināt un atvieglot iedzīvotāju komunikāciju ar valsti, pie reizes arī samazinot papīru kalnu veidošanos, un tādējādi ietaupot līdzekļus.

Lai sāktu lietot e-adresi, cilvēkam būtu jāautentificējas, izmantojot kādu no jau izplatītajiem drošās piekļuves veidiem, piemēram, internetbanku vai e-parakstu. Lai garantētu sensitīvo datu drošību, paredzēts, ka informācija tiek uzglabāta kādas valsts iestādes, piemēram, Valsts Reģionālās attīstības aģentūrā vai Latvijas valsts radio un televīzijas centra, serveros un netiek sūtīta publiskajā tīklā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Iedzīvotāju reģistra departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uldis Apsītis paskaidroja, ka saskaņā ar pašreizējo koncepciju e-adresi paredzēts ieviest nevis piespiedu kārtā, bet gan tikai tiem cilvēkiem, kuri paši izteiks šādu vēlmi. «Adresi jau var piešķirt, bet problēma ir tāda, ka ne jau visi dzīvo internetā, piemēram, veci vai tehnoloģijas nepārzinoši cilvēki,» viņš teica.

Aģentūra LETA tikmēr ziņo, ka iebildumus izteikusi Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kas rosina noteikt, ka e-adresi nevis varēs piešķirt, bet ir obligāti jāpiešķir visām fiziskajām un juridiskajām personām. «Tas ir, nevis tā, ka visiem vecajiem cilvēkiem obligāti jāmācās lietot datorus un šīs adreses noteikti jāizmanto, bet gan tā, ka valsts iestādēm ir jānodrošina pietiekoša kapacitāte, lai visi cilvēki, kuri vēlas, lietošanu var uzsākt jebkurā laikā un kādā brīdī nav paziņojums, ka tagad pēkšņi vajag papildu resursus,» Dienai skaidroja LPS padomnieks informācijas tehnoloģiju jautājumos Guntars Krasovskis. Piemēram, Dānijas nākotnes vīzija esot, ka, izmantojot šādu sistēmu, jau līdz 2014. gadam 80-90% visas iedzīvotāju komunikācijas ar valsti notiek tikai elektroniski.

LIA izpilddirektors V. Šeļmanovs-Plešs savukārt uzsvēra, ka ideja esot laba, aktuāls vienīgi jautājums par tās īstenošanu. «Lai nesanāk: gribējām - kā labāk, sanāca - kā vienmēr. Arī mani tracina ierakstītās vēstules, es labprāt kaut kur ielogotos un redzētu visu, ko valsts man ir atsūtījusi. Te gan ir svarīgs, piemēram, drošības jautājums, bet principā nekā tik sarežģīta un neizdarāma te nav, tādēļ galvenais būtu neļaut te ilgi muļļāties, nosakot pārāk garus termiņus,» viņš teica.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?