Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ēlerte: vajadzīgs jauns politiskais iesaukums

Nav vajadzīga jauna partija, bet ir vajadzīgs jauns politiskais iesaukums. Tā Pilsoniskās savienības ārkārtas kopsapulcē, kas pieņēma lēmumu par iesaistīšanos apvienībā Vienotība, sacīja Sarmīte Ēlerte. Viņa ilgus gadus vadīja laikrakstu Diena, bet tagad ir izšķīrusies iet politikā un startēt arī vēlēšanās.

Taču viņa vēl nesteidz pievienoties kādai no _Vienotības_ partijām atšķirībā no sava ilggadējā kolēģa Arvila Ašeradena, kurš kļuvis par Pilsoniskās savienības (PS) biedru un vadīs arī vēlēšanu kampaņu. Viņu abu runās bija liels uzsvars uz nepieciešamību nodrošināt profesionālu, augstas kompetences cilvēku ievēlēšanu 10.Saeimā, jo tikai tā varēšot atjaunot uzticību valsts varai.

Sestdien klausoties PS kopsapulces ziņojumus un runas debatēs, vēl bija grūti secināt, cik kvalitatīvs varētu būt šīs partijas piedāvājums tai atvēlētajām 30 vietām kandidātu sarakstā vēlēšanās. Arī partijas līdera Ģirta Valda Kristovska runa nebija bagāta ar konkrētām ierosmēm, bet vairāk piesātināta ar dažādiem secinājumiem, piemēram, ka «naudas kalpi ir būvējuši ceļu uz bezdibeni», un «ir jāsakopo spēki Latvijas izvešanai no tuksneša». Ģ.V.Kristovskis bija padomājis arī par veltījumu TP priekšsēdim Andrim Šķēlem, kurš «ir atgriezies bez piedāvājuma ar sabraukta eža kažociņu pār plecu». PS līderis uzskata - ja Vienotība neveidos nākamo valdību, tad Latvijas kā nacionālas valsts pastāvēšana būs stipri apdraudēta, jo pie varas nāks oligarhi.

Tas sasaucas ar S.Ēlertes teikto - varot būt desmit iemeslu, kāpēc nesadarboties, bet, ja ir viens labs iemesls - viens labs mērķis, kura dēļ sadarboties, tad šie desmit iemesli aizmirstas. Viņas skatījumā šis mērķis ir moderna, eiropeiska XXI gadsimta nacionāla valsts Latvija, un Vienotībai būs jāpasaka, kā tādu izveidot. «Ar šo uzdevumu nevar tikt galā vecās partijas - vecās politikas arhitekti. Tā ir pagātne. Un ar šo uzdevumu nevar tikt galā prokrieviskās partijas, jo Latvija nevar būt moderna eiropeiska valsts, ja tā ir Krievijas satelītvalsts,» sacīja S.Ēlerte. Viņa uzsvēra, ka nekad agrāk kopš trešās atmodas sabiedrībā nav bijusi tāda aktivitāte kā tagad, jo cilvēki jūtot, ka Latvija ir apdraudēta. Dienai viņa atzina: «Latvija ir pilna ar cilvēkiem. Es pie tā vēlos strādāt un veidot komandu no cilvēkiem, kuri būtu gatavi nopietni iesaistīties politikā.» Līdzšinējos domubiedrus viņa joprojām neatklāj.

Var secināt, ka S.Ēlertes grupas pieteikums politikā notiks tad, kad Vienotība būs nodibinājusies, nodemonstrējusi savu programmatisko piedāvājumu un arī cilvēkus, kas to gatavi īstenot. Tad būs skaidrāks arī Valda Dombrovska (JL) valdības liktenis, kas nav mazsvarīgi, un politiskā situācija kopumā. Tāpēc vēl iespējamas korekcijas arī Vienotības izstrādātajā vietu dalīšanas sistēmā kandidātu sarakstā, ko Ģ.V.Kristovskis Dienai arī pieļāva. Paredzēts, ka partijas, kuras pievienojas apvienībai, ieskaitot S.Ēlertes grupu, visas kopā var pretendēt uz 25 vietām sarakstā un parakstās zem apvienības dokumentiem, atsakoties no savas politiskās identitātes. TB/LNNK jau norādījusi, ka šie noteikumi ir pazemojoši. Lai arī Ģ.V.Kristovskis tiek uzskatīts par PS premjera kandidātu, viņš atzina - ja V.Dombrovska valdība nostrādā līdz vēlēšanām, tad «būtu dīvaini, ja Dombrov-skis nebūtu premjera kandidāts pēc tik grūta laika, ko viņš iznesis uz saviem pleciem». PS biedrs Jānis Mārtiņš Skuja debatēs sacīja, ka apvienībā būs jāspēj atteikties no ambīcijām un, ja vajadzēs, arī no premjera amata par labu citas partijas vai bezpartijiskam premjeram. Maijā paiet 20 gadu, kopš 4.maija Neatkarības deklarācijas pieņemšanas. Vienotības veidotāju vidū ir cilvēki, kuri piedalījās Latvijas valsts atjaunošanā. Iespējams, tieši šī gadadiena kļūs par Vienotības pieteikuma īsto kulmināciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?